Статті

Ukrainian Pharmaceutical Congress: майбутнє починається сьогодні

19/07/2018

21–22 червня 2018 р. відбулася конференція, організаторами якої виступили ЮК «Правовий Альянс» та ABSC. У масштабному заході взяли участь понад 150 представників фармацевтичної галузі

Медична реформа в дії

Перший день конгресу пройшов у форматі інтерактивних дискусійних панелей, під час яких були розглянуті питання щодо стану медичної реформи та поточні результати її впровадження, принципи фінансування системи охорони здоров’я, дотримання програм медичних гарантій, реформування системи регулювання фармацевтичного сектора і створення єдиного регуляторного органу.

Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України підкреслив, що реформа іде навіть швидше, ніж очікувалось: «Наразі за 2,5 міс більше 9 млн людей вже обрали собі лікаря і кожного дня до них додається ще 200 тис. Іншим цікавим результатом стала активність приватних медичних закладів. На сьогодні заявки на договори з Національною службою здоров’я подали 26 клінік». Проте лишається багато питань, які потребують значної уваги та доопрацювань. Це стосується передовсім відпрацювання механізму реалізації програм із забезпечення гарантованого пакета ЛЗ та зменшення фінансового тягаря на людей. Так, Дмитро Алешко, партнер ЮК «Правовий Альянс» наголосив, що програма медичних гарантій щорічно затверджується ВРУ і входить до Закону про Державний бюджет. Згідно з цим документом бюджет програми гарантій складає не менше 5% ВВП. «Найбільшою проблемою залишаються нічим не забезпечені обов’язки держави, — продовжив Павло Ковтонюк, — тому при формуванні гарантованого пакета першим завданням, яке ставить перед собою МОЗ, буде відпрацювання механізмів для реалізації таких програм».

Про роль Національної служби здоров’я та її подальший розвиток розповів присутнім Олег Петренко — її новий очільник.

Нацперелік — базис для закупівель

Питанням щодо здійснення закупівель ЛЗ із Національного переліку була присвячена окрема панель. Підсумки перших 5 міс роботи із забезпечення населення ЛЗ за бюджетні кошти продемонстрував у своєму виступі Сергій Іщенко, директор компанії «Проксіма Ресерч». «Незважаючи на державні програми реімбурсації, розвиток фармацевтичного ринку України повністю залежить від добробуту споживача», — наголосив він. Пан Іщенко показав, що у 2017 р. об’єм ринку ЛЗ склав: роздріб — 87%, госпітальний сектор — 13%.

У грошовому визначенні це становило відповідно 61,1 та 8,8 млрд грн. У структурі споживання ЛЗ препарати з Національного переліку охоплюють лише 24% у грошовому вираженні. «Всього за період з квітня 2017 по травень 2018 р. на реімбурсацію було витрачено 996 395 тис. грн — продовжив Сергій Іщенко. — На жаль, ресурс розподіляється пропорційно населенню, а не відповідно до реального споживання. Максимальне збільшення споживання відзначено, як того і слід було очікувати, серед препаратів для лікування серцево-судинних захворювань і цукрового діабету 2-го типу».

Присутні обговорили зміни, які можуть відбутися найближчим часом у сфері дії Національного переліку основних ЛЗ. Так, вже зараз є проект постанови КМУ «Про створення міжвідомчої робочої групи щодо застосування мультикритеріального аналізу з питань забезпечення населення ЛЗ, які закуповуються за бюджетні кошти». Така група має розробити критерії щодо здійснення мультикритеріального аналізу; щорічно вона створює перелік пріоритетних технологій у сфері охорони здоров’я; готує рішення щодо пріоритетності забезпечення населення ЛЗ.

«Система охорони здоров’я України перебуває в активній стадії реформування. Очевидно, що в таких умовах успішним завтра буде той, хто вже сьогодні стежить за системними змінами», — впевнений Дмитро Алешко, партнер ЮК «Правовий Альянс»

Час змін: конкуренція на фармринку

Основні виклики у сфері конкуренції були висвітлені у тематичній панелі за участю спеціалістів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та представників бізнесу. Андрій Горбатенко, адвокат, асоційований партнер ЮК «Правовий альянс» представив підсумки розгляду спорів з АМКУ і розповів про вплив завершених розслідувань на умови співпраці з аптечними мережами. Так, на основі типових вимог АМКУ існує три моделі ризиків у ритейлі: низький ризик — аптечна мережа займає до 30% ринку; середній — до 35%; високий — 35% і більше.

subscribe

Чи ефективні зараз карткові програми? Чи є у них майбутнє? Яке місце займають цифрові канали комунікації? Досвідом просування ЛЗ через різні форми взаємодії з медичними і фармацевтичними працівниками поділились учасники панелі — Юлія Сидорова, директор компанії Alvogen, Артем Матвєєв, директор з продажу та маркетингу компанії ALKALOID, Андрій Стогній, регіональний директор компанії «Сантен», Юрій Чертков, директор Агентства медичного маркетингу. Головним питанням дискусії стало обговорення Проекту Закону України щодо удосконалення порядку реклами ЛЗ. Чого очікувати операторам ринку? Своїми думками з нагальних питань поділилися присутні лідери ринку.

Другий день конгресу був присвячений майстер-класам на такі теми: «Алгоритм оцінки конкурентних ризиків», «Практичні аспекти здійснення закупівель», «Digital Promotion лікарських засобів», «Інтелектуальна власність та конкурентні війни», «Новий закон — нові товариства з обмеженою відповідальністю», які провели фахівці з нішевої експертизи за ключовими напрямами діяльності у фармацевтичній галузі.

Текст: “Фармацевт Практик”

Фото надані організаторами

“Фармацевт Практик” #7-8′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ