Статті

Українська медицина і європейські стандарти

28/10/2016

Про стан сучасної медичної галузі та європейські перспективи української медицини веде мову Олена Мороз, генеральний директор львівського медичного центру «Інтерсоно Медікавер груп»

Європейська медицина: меж вдосконалення не існує

olena_moroz


Олена Мороз

У Європі єдиних стандартів медичного обслуговування не встановлено, — зазначає Олена Сергіївна. — Законодавство кожної країни формує свої закони для функціонування
державних і приватних лікарень. Та все ж таке поняття, як «європейська медицина», існує. Воно поєднує в собі ті характерні риси, які притаманні медичному обслуговуванню в усіх країнах ЄС.

Серед них потрібно виділити:

  1. Якість медичних послуг. У Європі медичне обслуговування не залежить від того, до якого сектора (приватного чи державного) належить клініка, що його надає. До прикладу, персонал лондонської лікарні Святої Марії і діагностичного центру університетської клініки «ЛаКУМед» у Мюнхені однаково добре піклуються про своїх пацієнтів. У цьому плані Україна дуже відстає від Європи. У нас, на жаль, якісна медицина — це прерогатива приватних клінік.
  2. Оперативність. Ще одна характерна риса європейської медицини. В Україні можна замовити лабораторне дослідження аналізів за кордоном. Результати приходять за 5–7, а то й за 14 днів. Те ж саме і з діагностикою. А от більшість німецьких лікарень відводять на комплексні дослідження всього організму один день.
  3. Технологічність та інноваційність. Кожен знає, що європейська медицина неможлива без новітньої техніки та останніх фармацевтичних розробок. Це все і зумовлює високу якість лікування при правильному управлінні.
  4. Організованість та комфортні умови лікування. Звичайні європейські клініки багато в чому перевершують наші санаторії. І річ не тільки в індивідуальному підході до вирішення проблем кожного пацієнта, чесності та професіоналізмі лікарів. Якщо оцінювати загалом, то робота будь-якої європейської клініки відрізняється своєю організованістю. І, звісно, не можна не відмітити ті умови, що створюються для пацієнтів. Яскравим прикладом цього може слугувати реабілітаційна клініка в Роттенбурзі. Ультрасучасне обладнання та розкішні в своїй простоті палати знайшли прихисток у середньовічному замку.
    Нас тішить той факт, що для України саме європейська медицина є маяком, мірилом якості і професіоналізму. Зауважу, що навіть тоді, коли багато пацієнтів вважають європейську медицину досконалою, керівники медичної галузі європейських країн постійно працюють над її розвитком.

Європейські пріоритети

— Розвиток європейської медицини зумовлений розвитком суспільства в цілому. Бо коли життя та здоров’я є основними цінностями у суспільстві, то і лідери країни провадитимуть відповідну політику щодо розвитку медицини, — наголошує Олена Мороз. — Сьогодні в Європі увагу приділяють не просто боротьбі із захворюваннями, а передовсім охороні та покращанню здоров’я, підвищенню якості життя людей шляхом профілактики першопричин поганого здоров’я, науковим відкриттям та раціональному поєднанню наукових досягнень в медичній і фармацевтичній сферах.

Європейська медицина сконцентрувалася на розпізнаванні зовнішніх чинників, що провокують різноманітні захворювання, та розробці дієвих методів протидії їм. Чимраз більше європейських клінік створюють науково-дослідні центри. Причому це не лише наномедицина, яка дає змогу вживлювати магнітні мікрочастинки в організм людини для виявлення різноманітних захворювань на ранніх стадіях, адже це лише один із напрямків. Фінансування медицини здійснюється комплексно: просвітницькі заходи (як зберегти здоров’я), а у випадку захворювання — швидке встановлення діагнозу плюс ефективне лікування. Відтак, враховуючи той факт, що у світі щороку з’являється одна-дві нові хвороби, досі не відомі лікарям, шлях, яким зараз прямує європейська медицина, можна вважати оптимальним.

Національні проблеми

Проблеми в медичній сфері існують в усіх країнах. Але в Україні вони постають особливо гостро, оскільки бюджетна медицина в нас існує лише в Конституції. Коли ви сьогодні звертаєтеся до лікарів міської лікарні, то просто платите гроші, не отримуючи очікуваного результату. Щоб отримати правильне призначення лікаря чи вирішення своєї проблеми зі здоров’ям, потрібно звернутися до приватної клініки, адже сервіс і зацікавленість лікарів державних лікарень відомі всім.

Європейська медицина сконцентрувалася на розпізнаванні зовнішніх чинників, що провокують різноманітні захворювання, та розробці дієвих методів протидії їм. Чимраз більше європейських клінік створюють науково-дослідні центри

Розповідати про проблеми, які існують у сучасній українській медицині, можна довго. Слід просто констатувати той факт, що наша державна медицина не відповідає жодному європейському уявленню про медичні послуги.

Натомість у приватному секторі не все так погано. Але наразі заявити про те, що українська приватна медицина нічим не поступається європейській, ми не можемо. Тут даються взнаки і відсутність досвіду (у нас дуже мало центрів і лікарень, які здобували свою репутацію роками і зуміли зберегти її позитивною досі), і серйозні проблеми в економічній сфері, адже далеко не кожен талановитий лікар може стати успішним бізнесменом.

Усіма забуті реформи

Ще у липні 2011 р. були анонсовані перші серйозні зміни в медичній галузі. Було вирішено створити в «пілотному» порядку Центри первинної медико-санітарної допомоги. У багатьох тоді виникло логічне запитання: а чому реформи так і не торкнулися intersono_lviv_2обов’язкового медичного страхування? «Реформатори» аргументували свої дії тим, що спочатку потрібно реорганізувати систему охорони здоров’я в цілому і оптимізувати роботу всіх лікарень, а вже потім братися за впровадження обов’язкового медичного страхування.

Та відтоді у бюджетній медицині мало що змінилося. Якість обслуговування не підвищилась. Потрібного обладнання досі не вистачає. Обов’язкове страхування не впроваджене. То чи варто говорити про те, що сприяння розвиткові медичного приватного сектора також не з’явилося?

Рік тому було розроблено і затверджено Проект національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я України на період 2015–2025 рр. До обговорення цього проекту було залучено чимало іноземних експертів, які подарували нам надію на те, що все зміниться на краще. Проект вийшов чудовим, але, як ми вже звикли, популістським. Звісно, відміна сталої зарплатні та впровадження оплати від наданих послуг (фактично виконаної роботи) для лікарів бюджетних лікарень були б гарною мотивацією належного виконання службових обов’язків. Та чи бачимо ми реальні зміни? Чи зустрічали ви працівників державних лікарень, заробітна плата яких залежить від якості наданих ними послуг? Та чи достатньо лише цього? Наскільки якісно МОЗ України контролює виконання проектних умов підконтрольними органами?

subscribe

Очевидно, що реформи медичної сфери у нас всіма забуті. Можливо, не варто поспішати. Проект розрахований на 10 років і поки час звітності перед народом не прийшов. Але і в 2016 р. не зроблено жодних серйозних кроків у напрямку до медицини, що відповідає європейським стандартам. Бюджетні лікарі отримують свою сталу зарплатню. І лише тим, хто працює на себе, потрібно постійно вдосконалюватись та зберігати мотивацію, без якої неможливо уявити якісне медичне обслуговування.

Один у полі воїн

На теренах України не так багато приватних лікарень, які справді опікуються своїми пацієнтами, а не просто намагаються обслуговувати їх згідно з існуючими неофіційними стандартами якості. Таких, чий прайс на медичні послуги буде прийнятним для середньостатистичного українця, — ще менше. Медичних центрів сімейного типу, які відомі насамперед своїми досвідченими і людяними лікарями, а не лише сучасним обладнанням та стильним оформленням — одиниці.

Центр «Інтерсоно Медікавер груп» сміливо можна назвати медичним закладом в Україні, медичне обслуговування в якому відповідає європейським стандартам. Не тому, що в нас працюють досвідчені професіонали, сучасне обладнання і сервіс на гарному рівні. Ми безперервно вдосконалюємося. Клініка була заснована в 2001 р. і з того моменту до сьогодні центр пройшов через ряд змін, які були просто необхідними для того, щоб і надалі тримати рівень і надавати клієнтам послуги найвищої якості.

Нині медичний центр «Інтерсоно» по праву вважається одним із найуспішніших лікувальних закладів України. Серед наших пацієнток було безліч жінок, які вже й не сподівались завагітніти та пізнати щастя материнства. Вони роками лікувалися від безпліддя, але все марно. І ми раді, що вони повірили в нас. Тепер ці жінки можуть забути про свої багаторічні страждання та насолоджуватися вихованням таких бажаних діточок.

Ми впевнені у тому, що не останню роль в успішному становленні центру відіграло те, що він від початку був сімейним проектом. На «амбразуру» кинулись люди з великим досвідом роботи у галузі гінекології і просто мами, які, як ніхто, могли зрозуміти кожну жінку.

На теренах України не так багато приватних лікарень, які справді опікуються своїми пацієнтами, а не просто намагаються обслуговувати їх згідно з існуючими неофіційними стандартами якості

Але успіх — це не лише колективна робота з людьми, які тебе найкраще розуміють. Весь персонал медичного центру «Інтерсоно» відмінно адаптується до будь-яких змін, а також вміє їх самостійно ініціювати.

Наприклад, наші лікарі одними з перших у Західній Україні почали надавати таку послугу, як кріоконсервація оваріальної тканини. Вона допомагає зберегти репродуктивну функцію онкохворих жінок. Пощастило? Ні, все закономірно. У нас працюють кращі репродуктологи, які є членами Європейської асоціації репродукції людини та ембріології, Американської асоціації репродуктивної медицини та Української спілки ембріологів.

15 років невпинної праці та самовдосконалення

Медичний центр «Інтерсоно» у 2009 р. став фіналістом Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України». Керівництво закладу за професійне управління підприємством-лідером України було нагороджене багатьма дипломами і орденами, серед яких окремо можна виділити «Зірку економіки України 3 ступеня».

У 2013 р. медичний центр «Інтерсоно» увійшов до структури шведського холдингу Medicover, представленого в 14 країнах світу, зокрема в Білорусі, Болгарії, Грузії, Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії, Росії, Сербії, Швеції, Україні та Великій Британії. Холдинг є найбільшим провайдером медичних послуг в приватному секторі, понад 11 тис. співробітників працюють у госпіталях, лабораторіях, стоматологічних клініках та центрах лікування безпліддя.

Торік Medicover відсвяткував 20-річчя від часу заснування. Своїм завданням компанія бачить надання медичних послуг найвищої якості і турботу про різні вікові категорії населення.

— Для нас було важливо йти далі і запропонувати українцям послуги найвищої якості, — запевняє Олена Мороз. — Раніше ми самостійно боролися за впровадження європейських стандартів у медицині. Тепер у нас з’явився інвестор, від участі якого наші пацієнти тільки виграють. Все це не випадково. Усі 15 років ми йшли до успіху. Але, навіть досягнувши його, не плануємо зупинятися на досягнутому. Наше гасло — вдосконаленню немає меж. Ми будемо і надалі відшліфовувати якість послуг. Будьте певні, вони стануть ще доступнішими, адже здоров’я і життя кожного громадянина лишаються найвищими цінностями.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #10′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ