Лікарські засобиСтатті

Варті довіри

27/04/2018

Здавна відомо, що найважливішою частиною людських стосунків є довіра. Дотепер довіра – незмінний атрибут ділових взаємин, а, наприклад, довіра до лікаря і ліків важливий компонент процесу лікування. Чим вагоміша проблема, тим необхідніша довіра. А що може бути важливішим для людини, аніж її здоров’я? І що може важити для виробників ліків більше, аніж довіра споживачів?

П’ять найчастіших запитань про хронічну венозну недостатність

Чому недуга загострюється саме навесні?

На початку весни, коли погода постійно змінюється і атмосферний тиск регулярно «стрибає», суттєво підвищується ризик загострення хронічної венозної недостатності (ХВН). При підвищеній вологості повітря, швидкій зміні температури і тиску навантаження на вени ніг зростає, кров робиться густішою, виникає відчуття важкості в ногах. За такої погоди складно довго стояти чи ходити, ноги постійно «ниють» і хода втрачає легкість.

Що таке ХВН?

Під цим терміном розуміють низку захворювань, що призводять до тривалого (часто пожиттєвого) порушення венозного відтоку з нижніх кінцівок. Основні причини ХВН — варикозна хвороба і тромбоз глибоких вен. Іноді можливі вроджені порушення нервової системи. При тому порушення венозного відтоку не завжди пов’язані із якимось захворюванням. Вони можуть виникати в період вагітності, при ожирінні, під час тривалих переїздів і перельотів, у разі прийому деяких контрацептивів.

Відтік крові з нижніх кінцівок відбувається глибокими і підшкірними венами. Особливістю вен нижніх кінцівок є клапани, які скеровують потік крові у напрямку серця. Окрім того, клапани в сполучних венах дозволяють перетікати крові з підшкірних вен у глибокі та перешкоджають її поверненню. Венозні клапани розташовані нерівномірно — найбільша їх кількість (20–30) на гомілці і найменша (2–3) — на стегні.

Чому виникає ХВН?

Основною причиною, що призводить до ХВН, є порушення нормальної роботи клапанів вен. Тік крові стає зворотно-поступальним, і у венах, особливо підшкірних, тиск зростає настільки, що стінки судин не витримують і починають розширятися. Поза тим, з’являються інші симптоми захворювання.

Як проявляється ХВН?

Перші ознаки недуги — набряк гомілок і стоп наприкінці дня, відчуття важкості та розпирання у литках, яке виникає при тривалому положенні сидячи або стоячи. Взуття, комфортне вранці, ближче до вечора починає тиснути, а шкарпетки залишають глибокі сліди на шкірі. Пізніше виникають відчуття жару в ногах і нічні судоми у литкових м’язах. Серед зовнішніх змін — поява дрібних синьо-червоних судинних «зірочок», темно-синіх внутрішньошкірних вен, звивистих варикозних вен. На стегнах і гомілках з’являються варикозні вени, що нагадують грона винограду.

Які основні способи лікування ХВН?

Лікування ХВН повинно бути комплексним (поєднання компресійних, медикаментозних і фізіотерапевтичних чинників), комбінованим (застосування препаратів з різним механізмом дії. У деяких випадках доречна монотерапія флеботоніками з полівалентною активністю), курсовим (щонайменше два курси на рік).

Допомога без шкоди

Нормовен (таблетки № 30 і № 60) — ангіопротекторний, капіляростабілізувальний, протинабряковий, протизапальний лікарський засіб на рослинній основі виробництва АТ «Київський вітамінний завод». Препарат призначений для лікування розладів венозної циркуляції, зокрема, ХВН органічної і функціональної природи, що супроводжується відчуттям важкості у нижніх кінцівках, набряком, болем, нічними судомами, трофічними порушеннями.

Це аналог оригінального препарату, до складу якого входять біофлавоноїди, представлені діосміном і геспередином. Одна таблетка Нормовену містить: флавоноїдної фракції 500 мг, у тому числі діосміну 450 мг та гесперидину 50 мг.

Нормовен — вітчизняний генеричний препарат діосміну/геспередину № 1 в Україні (за даними продажу діосмінвмісних лікарських засобів за 2017 р. PharmXplorer, Proxima Research, Morion). Як бачимо, відвідувачі аптек довіряють і обирають саме його.

Результати досліджень, проведених у відділенні хірургії магістральних судин Інституту хірургії і трансплантології АМН України, переконливо довели, що Нормовен має високу терапевтичну ефективність при ХВН нижніх кінцівок. За фармакотерапевтичними показниками і профілем безпеки він цілком порівнюваний з оригінальним лікарським засобом французького виробництва.

Препарат зменшує патологічно підвищену судинно-тканинну проникність і ламкість капілярів, попереджає транскапілярну фільтрацію низькомолекулярних білків, електролітів і води у міжклітинний простір, запобігає веностазу і тромбозу (особливо у нижніх кінцівках). Водночас він зменшує периферичні набряки, відчуття важкості, стомленості, напруження і болю у ногах, підвищує тонус венозної стінки.

При венозній недостатності Нормовен призначають по 1 таблетці двічі на добу (вранці і ввечері) під час їди. Тривалість курсу встановлюють індивідуально залежно від ефективності і переносимості терапії.

Реклама лікарського засобу.

Р.П. №UA/4475/01/01 від 21.09.2015

“Фармацевт Практик” #4′ 2018

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ