Статті

Віктор Нєкіпєлов: правозахисник, поет і фармацевт

01/12/2014

Віктор Олександрович Нєкіпєлов народився 29 вересня 1928 р. в китайському місті Харбін. У 1937 р. російська родина переїхала на свою історичну батьківщину. Через деякий час матір заарештували і, очевидно, вона загинула у таборі, а батько до кінця своїх днів так і не підлаштувався до умов нового життя…

У 1950 р. Віктор Нєкіпєлов закінчив Омське військово-медичне училище, працював військовим фельдшером. У 1960 р. з відзнакою закінчив військово-фармацевтичний факультет Харківського медичного інституту і був скерований у розпорядження Закарпатського аптекоуправління

— Віктора Олександровича призначили керівником обласної контрольно-аналітичної лабораторії, — розповідає ветеран закарпатської фармації, провізор вищої категорії Неля Ковалик. — Її спеціалісти, провізори і хіміки-фармацевти, у той час здійснювали ретельний контроль за якістю ЛЗ на обласному аптечному складі, майже у ста закарпатських аптеках, на Ужгородській галеново-фасувальній фабриці, котра випускала продукцію на основі лікарських рослин Закарпаття. Завдяки Віктору Нєкіпєлову в лабораторії з’явилося нове аналітичне обладнання, в практику впроваджувалися наукові методики, вирішувалися питання підвищення кваліфікації спеціалістів.

Молодий керівник закарпатської служби контролю якості ліків презентував її у подальшому як регіональний науково-методичний інформаційний центр, який забезпечував аптечних фахівців професійною і суспільною інформацією. Коли у 1961 р. вийшла чергова Державна фармакопея, Віктор Олександрович підготував детальний порівняльний аналіз змін, що увійшли у нове видання, порівняно з попереднім. Цей методичний довідник тривалий час був «головною книгою» закарпатських аптекарів…

Стеження, обшуки, допити

Талановитий організатор і професіонал, він міг би займатися фармацевтичною чи медичною наукою, практикою, міг зробити блискучу кар’єру. Проте у Віктора Нєкіпєлова було ще одне захоплення — література і поезія. У 1966 р. у видавництві «Карпати» вийшла перша збірка його віршів «Між Марсом і Венерою». А через три роки Віктор Олександрович заочно закінчив Московський літературний інститут ім. Горького.

NekipelovНа початку 70-х років минулого століття Нєкіпєлов переїхав у Московську область, де, працюючи в районній аптеці, знаходив час і для улюбленого заняття літературою. У його творах дедалі частіше починає звучати правозахисна тема. Певна річ, це привернуло увагу «компетентних органів». Далі — стеження, обшуки, виклики на допити, донос колеги про те, що у шухлядах робочого столу Віктора Олександровича виявлена самвидавівська література, перебування в інституті психіатрії ім. Сербського і, нарешті, незаконне звільнення з роботи. Віктора Нєкіпєлова було заарештовано за звинуваченням у поширенні брехливої інформації, яка порочить суспільний і державний устрій. Доказів вистачило для «легкої» статті — ув’язнення на два роки.

Вийшовши у 1975 р. з тюрми, Віктор Олександрович вирішив продовжувати правозахисну і літературну діяльність. У 1977 р. він приєднався до Московської Гельсинської групи, членами якої тоді були відомі правозахисники Людмила Алексєєва, Єлена Боннер, Петро Григоренко тощо.

Віктор Нєкіпєлов готує публікації, багаточисленні листи, звернення, документи, у яких повідомлялося про порушення прав людини і репресіях проти інакодумців. Його публіцистичні статті друкувалися у закордонних журналах, а книги про каральну психіатрію визнані кращими в російській літературі щодо правозахисної тематики.

Непокаяний

Протягом драматичного від самого дитинства життя Віктор Олександрович через свою високу громадянську позицію постійно конфліктував із системою та владою. Це відображалося у його віршах, перекладах на російську мову українських поетів-правозахисників, дружбі з в’язнями ГУЛАГу. У 1979 р. за правозахисну діяльність Віктор Нєкіпєлов отримав другий термін — 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. «Покаятися» він категорично відмовився.

У 1980 р. у відкритій заяві відомих правозахисників йшлося: «Віктор Олександрович Нєкіпєлов — 52-річний лікар-фармацевт, талановитий поет і автор блискучих статей, есе і нарисів. Нєкіпєлов обраний членом французького і американського ПЕН-клубів. Його перу належить книга «Інститут дурнів» — про інститут психіатрії ім. Сербського. Віктор Олександрович — гуманіст, противник всілякого насильства. Він засуджений за думку, за вільне слово, за стремління допомогти переслідуваним. Існують виділені в окреме виробництво справи на його дружину Ніну Комарову, хіміка-фармацевта, на старшого сина Сергія 23 років і молодшого сина Євгена 13 років…».

Термін Віктор Нєкіпєлов відбував у Пермській політзоні, потім у Чистопольській тюрмі. За сім років він отримав одне особисте побачення з дружиною Ніною Михайлівною (про все вона згодом напише у виданій у Франції «Книзі любові і гніву»). Неймовірно важкі нервові випробування і фізичні навантаження, цілковита відсутність медичної допомоги підірвали здоров’я Віктора Олександровича. У 1987 р. йому вдалося з сім’єю перебратися до Франції, однак навіть європейська медицина вже була безсила…

Віктор Олександрович Нєкіпєлов помер 1 липня 1989 р., похований на Валантонському цвинтарі неподалік Парижа.

Кілька років тому в Ужгороді на кінотелефестивалі «Мій рідний край» демонстрували документальний фільм, де Мирослав Маринович, один із засновників Української Гельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету, розповідав, що молодим був засуджений і етапований у Пермський табір для політв’язнів. Там за спробу організації відзначення Великодня потрапив у карцер, де і познайомився з академіком Миколою Руденком і російським поетом Віктором Нєкіпєловим. За його словами, щовечора Віктор Олександрович читав їм вірші: і свої, й інших російських та українських поетів.

А в Ужгороді про Віктора Нєкіпєлова завжди пам’ятають його колишні колеги, які були першими слухачами його, тоді ще ліричних, віршів.

Підготувала Лариса Дедишина

*********************
Виктор Некипелов

АЛАБУШЕВО

Не обижены судьбою,

Одарила нас удача:

Финский домик под Москвою —

То ли ссылка, то ли дача!

Всё по чину и по сану,

По родимому закону:

В уголках — по таракану,

В потолках — по микрофону.

А на все четыре розы —

Елки, палки, галки, грузди!

Если вспять пошли морозы —

Значит, нет причин для грусти.

Наслаждаемся природой,

Крутим пленку с Окуджавой,

Умиленные заботой

Нашей матери-державы.

С каждым днем нежнее, ближе,

Узнаю ее натуру!

Кто-то топает по крыше —

Проверяет арматуру…

Ну и ладно, жребий брошен!

Мы живем и в ус не дуем,

По углам — буры накрошим,

Потолкам — покажем дулю!

Хоть без очень четкой цели,

Но живем своим укладом.

Если сильно дует в щели —

Затыкаем самиздатом!

Есть вопросы, нет ответа!..

Спорим, курим, ждем мессию,

Чтоб, проникшись высшим светом,

Вместе с ним спасать Россию.

А она не шьет, не строчит,

Пьет и пляшет — губы в сале.

А она совсем не хочет,

Чтобы мы ее спасали!

1971

 

“Фармацевт Практик” #11′ 2014

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ