Статті

ВООЗ оголошує війну трансжирам

16/05/2018

14 травня 2018 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) презентувала пакет заходів, спрямований на поетапне виключення транс-жирних кислот промислового виробництва (далі – трансжирів) з харчових продуктів в усьому світі. Повна відмова від цих шкідливих речовин можлива вже до 2023 р

Нагадаємо, що трансжири в незначній кількості містяться в природних продуктах (м’ясі, молоці), але проблемою для здоров’я людини вони стали після впровадження в харчову промисловість частково гідрогенізованих олій. Останні входять до складу маргарину та інших кулінарних жирів, які через меншу вартість та триваліший за інші жири термін зберігання в останні 50 років знайшли широке застосування.  Згідно з даними ВООЗ, через серцево-судинні хвороби, які зумовлені вживанням трансжирів, щорічно вмирає більше 500 тис. осіб.

«ВООЗ закликає уряди використовувати пакет заходів REPLACE задля виключення трансжирів промислового виробництва зі складу харчових продуктів, – зазначив Генеральний директор ВООЗ докторр Тедрос Адханом Гебрейесус. – Здійснення шести стратегічних заходів пакета REPLACE допоможе повністю відмовитися від вживання трансжирів та стане значною перемогою в глобальній боротьбі з серцево-судинними захворюваннями».

Читайте також: Почему следует отказаться от транс-жиров? Еще один аргумент

Пакет REPLACE включає наступні стратегічні заходи:

Review – вивчення джерел промислового виробництва трансжирів та аналіз ситуації з точки зору необхідних змін в політиці,

Promote – пропаганда заміни промислових трансжирів на більш корисні для людини жири та рослинні олії,

Legislate – законодавче оформлення або впровадження заходів регулювання з метою виводу з обігу трансжирів промислового виробництва,

Assess – оцінка та моніторинг вмісту трансжирів в продуктах харчування та їх споживання населенням,

Create awareness – підвищення обізнаності політиків, виробників, постачальників та громадськості про негативний вплив трансжирів на здоров’я,

Enforce – контроль дотримання принципів політики та заходів регулювання.

subscribe

Кілька країн з високим рівнем доходів вже практично відмовилися від використання трансжирів промислового виробництва шляхом введення законодавчих обмежень на їх вміст в готових харчових продуктах. Деякі уряди (наприклад, в Данії) запровадили загальнонаціональну заборону використання частково гідрогенізованих олій – основної сировини для виробництва трансжирів, що призвело до зниження смертності від серцево-судинних захворювань.

Особливо потребують змін країни з низьким та середнім рівнем доходів, де контроль за використанням трансжирів  промислового виробництва зазвичай неефективний.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, кількість трансжирів в раціоні не повинна перевищувати 1% від загальної кількості калорій, що відповідає менше 2,2 г на день при раціоні в 2000 ккал

«Впровадження заборони на трансжири в Нью-Йорку допомогло зменшити кількість серцевих нападів без шкоди для смакових властивостей або вартості продуктів харчування, отже відмова від їх використання в усьому світі може врятувати мільйони життів. – коментує Майкл Р. Блумберг, Глобальний посол ВООЗ із боротьби з неінфекційними захворюваннями, який тричі обирався мером Нью-Йорку та заснував Благодійний фонд Блумберга. – Завдяки комплексному підходу, наші глобальні успіхи в боротьбі проти тютюну в останнє десятиліття перевершили очікування навіть найбільших оптимістів, і наразі аналогічний підхід до проблеми трансжирів може допомогти нам в досягненні такого ж прогресу в боротьбі з серцево-судинними захворюваннями – ще однією з провідних причин смертності, яку можна попередити».

Читайте також: Рекомендації пацієнтам з атеросклерозом щодо дієти та способу життя

Трансжири підвищують рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) – відомих біомаркерів ризику серцево-судинних захворювань, та знижують рівень холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), які сприяють утилізації холестерину. Раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 21% та смертність на 28%. Крім того, є дані, що трансжири можуть посилювати запальні процеси та порушення функцій ендотелію. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, кількість трансжирів в раціоні не повинна перевищувати 1% від загальної кількості калорій, що відповідає менше 2,2 г на день при раціоні в 2000 ккал.

Читайте також: Дисфункция эндотелия: профилактика прежде всего! 

 

ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ