Статті

Вироби медичного призначення від “Юрія-Фарм”: Перш за все – безпека!

Статті

Вироби медичного призначення від “Юрія-Фарм”: Перш за все – безпека!

29/11/2018

Шприци та системи виробництва компанії «Юрія-Фарм», комплектуючі Юлайзер™ не чинять токсичного впливу та алергії

Попри те, що внутрішньовенні ін’єкції проводилися із середини XVII ст., шприц винайшли тільки у 1853 р. Цікаво, що машинку для ін’єкцій одночасно сконструювали дві людини незалежно одна від одної — шотландець Вуд і француз Праваз. Перший зробив це з метою використання в хірургії, другий — для виконання підшкірних ін’єкцій.

Цілком скляні шприци з’явилися в 1894 р., їх сконструював французький склодув Фурньє, а через 12 років — вже багаторазові шприци типу «Рекорд» зі скляним циліндром, металевими поршнем і голкою.

У 1956 р. фармацевт з Нової Зеландії Колін Мурдок винайшов і запатентував пластиковий одноразовий шприц.

Нині винахідники працюють над новою ідеєю — створити дійсно одноразовий шприц, тобто такий, який використовувати двічі було б фізично неможливо, що пояснюється поширенням ВІЛ та інших інфекцій. А от у Великобританії представили робота, який робить внутрішньовенні ін’єкції, та надшвидку голку, що входить у шкіру зі швидкістю 90 км/год.

Нині винахідники працюють над новою ідеєю — створити дійсно одноразовий шприц, тобто такий, який використовувати двічі було б фізично неможливо, що пояснюється поширенням ВІЛ та інших інфекцій

Без фталатів

Компанія «Юрія-Фарм» пропонує сучасні та безпечні вироби медичного призначення, зокрема, шприци 1, 2 , 5, 10, 20 мл, двокомпонентні та трикомпонентні, системи ЮФ ПР і ЮФ світлозахисні, а також компресорні небулайзери.

Головною особливістю цих виробів є те, що вони не містять фталатів і латексу. Чому це важливо? Бо перша медична заповідь — не зашкодь! Тобто насамперед лікування має бути безпечним для кожного пацієнта.

Вироби з полівінілхлориду (ПВХ) застосовують в медицині понад 50 років. При виробництві більшості з них використовують пластифікатор, завдяки якому вироби набувають еластичності, пружності та міцності. При цьому пластифікатори отримують переважно з фталевого ангідриду і одноатомних спиртів С8–С10. Деякі вироби медичного призначення з ПВХ містять до 20–40% фталатів (ДЕГФ), а в зондах і катетерах їхній рівень може сягати 80%.

Останнім часом почали з’являтися дані про те, що фталати хімічно не пов’язані з ПВХ і при контакті з розчинами, що містять жири, легко вивільняються з ПВХ. Ступінь вивільнення безпосередньо залежить від температури, тривалості контакту, перемішування розчину. Іншими словами, при таких процедурах, як гемодіаліз, трансфузія плазми крові, екстракорпоральна мембранна оксигенація, повне парентеральне чи ентеральне зондове харчування, коли контакт виробу з розчином є найдовшим, у ньому відмічають високий рівень фталатів.

Перша інформація про потенційну токсичність фталатів сягає 70-х років минулого століття. А з 90-х років у різних країнах Європи поступово почали забороняти виготовлення виробів, які містять цей компонент. У 2002 р. Європейська комісія зі здоров’я і захисту прав споживачів підсумувала: оскільки на основі доказових даних неможливо визначити гранично допустиму концентрацію фталатів у виробах медичного призначення, доцільно використовувати альтернативні матеріали, які не містять пластифікаторів.

Чому вплив фталатів на різні системи та органи людського організму вважають токсичним?

Упродовж останніх років було опубліковано велику кількість даних про патології, асоційовані з надходженням в організм фталатів. Органами-мішенями для них є печінка, нирки, ендокринні залози, нервова і репродуктивна системи. Результати деяких експериментальних досліджень довели, що фталати чинять імуносупресивний вплив. Ці речовини у високих дозах можуть проявляти канцерогенну дію на печінку і спричиняти розвиток гепатокарциноми.

Саме тому в країнах ЄС і у США використання виробів медичного призначення, що містять фталати, заборонено.

Без латексу

Тривалий час вважали, що латекс є гіпоалергенним матеріалом. Проте дані сучасних досліджень довели, що існує певний патогенетичний зв’язок між алергічними симптомами і використанням латексу. Попри те, що це природний матеріал, який отримують з каучукового дерева, після його переробки в ньому з’являється велика кількість полімерів, які, власне, й зумовлюють алергічні реакції.

Алергія на латекс — це патологічна реакція організму у вигляді місцевих чи системних змін, що виникає після контакту з компонентами латексу.

Перша інформація про потенційну токсичність фталатів сягає 70-х років минулого століття. А з 90-х років у різних країнах Європи поступово почали забороняти виготовлення виробів, які містять цей компонент

Однак алергія виникає не у всіх, хто контактує з латексом. У зоні найвищого ризику — діти з обтяжливим анамнезом (наявність іншого алергічного захворювання, алергія у батьків). Також при так званій перехресній алергічній реакції (алергія на кілька речовин, які схожі за своїми антигенними властивостями) — алергія на банани, авокадо, ківі — може виникати алергія і на латекс як у дітей, так і дорослих.

Існує три основних варіанти патологічної реакції організму на латекс:

Простий контактний дерматит — стан не вважається алергічним захворюванням, але виникає у разі контакту з латексом.

Алергічний контактний дерматит — імунопатологічна реакція сповільненого типу. Часто патологічний процес виникає не тільки у місці контакту з латексом, але й поширюється на інші ділянки.

Алергічна реакція миттєвого типу розвивається впродовж кількох хвилин-годин після контакту з латексом. У важких випадках загрожує набряком Квінке і анафілактичним шоком.

Шприци, системи і компресорні небулайзери виробництва компанії «Юрія-Фарм» не містять фталатів, а отже, не проявляють токсичного впливу на людський організм. Відсутність у виробах медичного призначення латексу (ін’єкційний вузол системи, плунжер поршня шприців) унеможливлює розвиток будь-яких алергічних реакцій під час їхнього використання у дітей і дорослих.

Компресорні небулайзери (Юлайзер™) дозволені для використання у всіх вікових категорій — як дітей молодшого віку, так і літніх людей. При проведенні інгаляцій комплектуючі контактують зі шкірою людини, а також відбувається контакт діючої речовини з комплектуючими, тому важливо, щоб процедура була не тільки ефективною, але і безпечною. Комплектуючі Юлайзер™, маски та загубники для проведення інгаляцій не містять фталатів.

Вироби медичного призначення виробництва компанії «Юрія-Фарм» цілком безпечні для споживачів.

“Фармацевт Практик” #11′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ