Статті

Як відрізнити якісні ефірні олії та чим небезпечний фальсифікат?

16/12/2016

Ароматерапія (лікування запахами) як новий напрямок медицини виникла на початку ХХ ст. Цей метод нетрадиційної медицини, спосіб терапії і профілактики різних захворювань, ґрунтується на використанні натуральних ефірних олій, що потрапляють в організм через дихальні шляхи та шкіру.

Про сучасну ароматерапію, основні ознаки якісних ефірних олій та небезпеку фальсифікованого продукту ми попросили розповісти Світлану Климишину, канд. фарм. наук, старшого викладача, та Катерину Сметаніну, канд. фарм. наук, доцента кафедри організації економіки фармації та технології ліків ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького

Ефірні олії: застосовуємо з обережністю

Світлана Климишина

Світлана Климишина

С. Климишина: Сучасна ароматерапія — це насамперед профілактичний і оздоровчий спосіб підтримки гарної психоемоційної і фізичної форми, терапія, що дозволяє усунути щоденні стреси і не допустити розвитку недуг.

На сьогодні у цій галузі медицини виділяють кілька основних проблем. Перша — науково обґрунтоване застосування ефірних олій для профілактики і лікування різних захворювань та корекції психологічних проблем. Друга — якість та сертифікація ефірних олій, що застосовуються з медичними цілями. Третя — підготовка фахівців у галузі ароматерапії (лікарів, провізорів, фармацевтів і середнього медперсоналу на високому професійному рівні, а також викладачів цієї дисципліни, які повинні бути атестовані). Окрім того, додаються складнощі через відсутність фінансування наукових досліджень та наукових розробок з окреслених питань.

Ефірні олії — це багатокомпонентні органічні сполуки, суміші ефірів, спиртів, терпенів, альдегідів і кетонів. Кількість компонентів, які входять до складу ефірних олій, сягає 200–500. Ефірні олії містяться у різних частинах рослин: квітках, листках, коріннях, деревині. На вигляд вони безбарвні зі специфічним запахом, який зумовлений перевагою тієї чи іншої групи ароматичних вуглеводів, летючі, нерозчинні у воді. Під впливом світла та кисню у повітрі вони розкладаються, утворюючи смоли.

Читайте також: Магія шоколаду — в їжі, косметиці, парфумерії

Слід пам’ятати, що ефірні олії — це висококонцентровані природні біостимулятори та біорегулятори, тому при їхньому застосуванні необхідно враховувати такі правила:

  • суворо дотримуватися рекомендованого дозування (кількості крапель) при використанні ефірних олій або їхніх сумішей для інгаляцій;
  • не наносити на шкіру нерозведені ефірні олії. Їхня концентрація при такому способі використання не повинна перевищувати 5 крапель на 10 мл (1 чайна ложка рослинної олії);
  • берегти очі, зберігати олії у недоступному для дітей місці;
  • не застосовувати у ранньому дитячому віці (до 3 років) через високий ризик виникнення алергічної реакції;
  • при зовнішньому використанні змішувати ефірну олію з кремом;
  • не використовувати жінкам у період вагітності (до 12 тиж);
  • при епілепсії не застосовувати ефірні олії розмарину та шавлії.

Як визначити якість ефірної олії?

Катерина Сметаніна

Катерина Сметаніна

К. Сметаніна: Хоча ефірні олії не вважають ліками, за умови їхнього використання у косметології (медицині) МОЗ вимагає контролювати їхню якість так само, як і ліків. Іншими словами, ефірні олії повинні мати фармакопейну чистоту. Це означає, що вони мають відповідати усім вимогам, що висуваються до фармакопейних препаратів.

То ж як розпізнати якісну ефірну олію? Якість ефірних олій — це параметр, що визначає їхню дієвість і нешкідливість. Якість ефірної олії залежить від:

  • способу виробництва;
  • зон вирощування ефіроолійних рослин;
  • часу збору;
  • періоду зберігання;
  • дотримання/недотримання необхідних умов та температурного режиму виготовлення;
  • наявності хімічних речовин, що збільшують обсяг, але знижують якість;
  • використання дикоростучих культур чи спеціально вирощених (можуть додаватися хімічні речовини задля бажаного хімічного компонента);
  • відсотка кисневонасичених вуглеводнів у складі. Чим цей відсоток вищий, тим сильніше олія буде подразнювати шкіру. Процес зменшення кисневмісних вуглеводнів називається детерпенізацією (при цьому кількість ефірних олій порівняно з початковою зменшується на 95%).

Найпоширеніші фальсифікати — це олії, які використовують для ароматизації приміщень. На сучасному ринку представлено безліч продуктів, що містять ефірні олії фруктів, але проблема полягає в тому, що в природі таких ефірних олій не існує взагалі

Існують нескладні способи, за допомогою яких можна самостійно визначити якість ефірної олії.

1. Краплина чистої ефірної олії на папері швидко вивітрюється, не залишаючи масної плями, адже вона, з хімічного погляду, є не олією, а органічною сполукою групи терпенів. Якщо масна пляма лишилася, то це коктейль, тобто ефірна олія у суміші з рослинною або ж вона погано очищена і містить смоли у високій концентрації.

2. Справжня ефірна олія має чистий аромат: евкаліпт пахне евкаліптом, мандарин — мандарином. Запах не різкий, проте насичений.

3. Якщо неякісну ефірну олію додати до косметичного засобу, то продукт відреагує: гель помутнішає, буде погано пінитись, крем розшарується і при подальшому зберіганні зрідне.

4. Легальні виробники ефірних олій обов’язково ставлять на упакуванні штрих-код, зазначають на етикетці свою адресу, подають анотацію українською мовою, наводять ТУ та відповідний стандарт якості олії. Пляшечка — з темного скла, коричневого або синього кольору (50% затемнення) з дозиметром на горлечку, герметична, оскільки ефірні олії чутливі до світла як фотоплівка і вступають в реакцію з пластмасою. Корок має бути притертим з фіксуючою смужкою (як у лікарського засобу), з кільцем першого розтину.

5. Відповідно до міжнародних стандартів етикетка не повинна містити рекламної інформації. Етикетки впевнених у якості своєї продукції виробників стандартні і лаконічні: 100% Pure (100% чиста), 100% Essentail Oil (100% ефірна олія).

6. Об’єм пляшечки з ефірною олією, як правило, не перевищує 10 мл. Найбільш цінні (троянда, жасмин, нарцис, мімоза, вербена, тубероза) — лише 1 мл. Таке розфасування цілком логічне, адже налагодження апаратів з розливу ефірних олій є настільки недешевим процесом, що додає до вартості ефірної олії ще 30–50% ціни.

Якщо компанія-виробник змінює фасування недорогих ефірних олій (наприклад, грейпфрута) з 2, 5 до 10, 20 мл, значить, дороговартісний диференційований розлив не впливає на копійчану вартість вмісту. Основна мета такого розливу — відповідність ціни товару різним розмірам гаманця.

7. Якісна ефірна олія — прозора, однорідна, без осаду.

8. Якісні ефірні олії не можуть коштувати дешево. Великі компанії пропонують найнижчі ціни на ринку. Конкурентоспроможні ціни маленьких компаній мають лише одне пояснення: розведення і підміну ефірних олій синтетичними запашними речовинами.

Читайте також: Незвичайний барвник: лікувальні властивості куркуми

Обережно, фальсифікат!

С. Климишина: Виявляється, в Україні фальсифікують не лише ліки, але й ефірні олії. Для здешевлення продукту в нього підмішують різні добавки, при цьому найцінніші компоненти втрачаються. Для фальсифікації використовують продукти органічного синтезу, рослинні та мінеральні олії. Причому за запахом натуральні й фальсифіковані ефірні олії практично ідентичні, чого не можна сказати про їхні якість, ефективність та безпеку. Для лікування слід використовувати тільки натуральні й чисті (без домішок) ефірні олії.

Хоча ефірні олії не вважають ліками, за умови їхнього використання у косметології (медицині) МОЗ вимагає контролювати їхню якість так само, як і лікарських засобів

Найпоширеніші фальсифікати — це олії, які використовують для ароматизації приміщень. На сучасному ринку представлено безліч продуктів, що містять ефірні олії фруктів, але проблема полягає в тому, що в природі таких ефірних олій не існує взагалі. Ці олії називаються аромакультурами, хоча найчастіше їх продають під виглядом засобів для ароматерапії. Втім, в аромотерапії їх не використовують, тому що вони можуть зашкодити через ймовірний розвиток алергічних реакцій.

subscribe

Саме тому важливо розуміти, де справжня ефірна олія, а де — аромакультура. Натуральну ефірну олію отримують з ефіроолійних рослин, що вирощені без використання хімічних добрив та інших шкідливих речовин. До складу якісних ефірних олій не повинні входити мінеральні олії та різні синтетичні компоненти, що додають під час виробництва. Методики контролю такої продукції ґрунтуються на довготривалих та трудомістких лабораторних методах. На жаль, в Україні контроль натуральності олій з ефіроолійних рослин не проводиться.

К. Сметаніна: Як ми вже зазначали, якісна натуральна ефірна олія не може бути дешевою. Не існує жодного аромату в розфасуванні 10 мл, оптова вартість якого у великого виробника нижча 1 доллара США.

На ціну ефірної олії впливають такі показники:

1. Якість олії і наявність розріджувачів.

2. Цінність і рідкісність ефіроолійних рослин (найдорожча сировина — жасмин, троянда, тубероза, нарцис).

3. Екологічні обмеження на виробництво, наприклад: сандал, рожеве дерево.

4. Відсотковий вміст ефірної олії у рослині (так, з 100 кг евкаліпта отримують до 3 кг ефірної олії, зі 100 кг ялівцю — 500 г, а зі 100 кг квітів гіркого апельсина — лише 50 г ефірної олії).

5. Метод отримання ефірної олії: анфлераж, екстракція — найдорожчий метод виробництва, за ним йде дистиляція, а найдешевший спосіб — пресинг.

6. Рівень детерпенізації.

Природні аромати натуральних рослинних олій не тільки покращують настрій і усувають втому, вони здатні регулювати майже усі процеси організму. Насолоджуйтесь з користю!

Читайте також: Исцеляющие ароматом

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #12′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ