Статті

Юридична консультація: розірвання трудового договору

06/04/2015

Трудові відносини виникають між працівником і роботодавцем на підставі трудового договору, укладеним ними з додержанням трудового законодавства. Розглянемо випадки розірвання трудового договору та виплати розрахункових коштів

1. Розірвання трудового договору можливе як з ініціативи роботодавця, так і з ініціативи працівника. Якщо працівник бажає звільнитись з роботи з власної ініціативи, тобто за власним бажанням, він повинен попередити про звільнення свого роботодавця письмово за два тижні. Звільнення працівника оформляється наказом.

2. Припинення трудового договору можливе також і за угодою сторін. Дане звільнення можна оформити письмовою угодою про припинення трудових відносин, а може бути і усна домовленість сторін, коли згоду працівника фіксують шляхом ознайомлення з наказом. У даному випадку трудовий договір може бути припинено в будь-який строк, який обумовили працівник і роботодавець.

3. Також розірвання трудового договору відбувається з ініціативи роботодавця.

Роботодавець з власної ініціативи може звільнити працівника тільки за умови, якщо на це є підстави, які зазначено в Кодексі Законів про працю України. У даному випадку передбачена можливість розірвання трудового договору у випадку змін в організації виробництва і праці, виявленої невідповідності працівника займаній посаді, систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, прогулу, появи на роботі в нетверезому стані, вчинення за місцем роботи розкрадання тощо.

Отже, припинення трудового договору і звільнення працівника оформляється виданням наказу керівника підприємства. У наказі зазначаються підстави припинення трудового договору відповідно до чинного законодавства і причина звільнення, а також вказується дата звільнення працівника.

Запис про звільнення зазначається і в трудовій книжці працівника у точній відповідності з формулюванням і з посиланням на відповідну статтю закону.

Днем звільнення вважається останній день роботи, а не наступний день.

Відповідно до законодавства адміністрація підприємства зобов’язана в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок, тобто виплатити всі кошти, належні працівнику на день звільнення (за невикористані відпустки, кошти за лікарняним листом, вихідну допомогу, заробітну плату). Якщо ж працівник в день звільнення не працював, то вказані виплати мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення вимоги про розрахунок.

Якщо працівнику не виплатили всі належні йому кошти, то він має право вимагати середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то адміністрація підприємства в цей день повинна надіслати працівникові поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

У разі невиплати заробітної плати, розрахункових коштів, невидачі трудової книжки працівник має право звернутись із заявою до роботодавця. Якщо ж і надалі питання не вирішується, то його необхідно вирішувати в судовому порядку.

Ольга Туркот, юрист «Об’єднання «Самопоміч»

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ