Статті

Захворювання органів травлення: галактоземія

12/09/2013

Зниження або відсутність активності одного з ферментів, які беруть участь у метаболізмі галактози: галактозо-1-фосфат-уридилтрансферази (Г1ФУТ), галактокінази та уридиндифосфатгалактозо-4-епімерази, зумовлює спадкове моногенне захворювання галактоземію. Тип успадкування — аутосомно-рецесивний

Чому і в кого?

— Галактоза надходить в організм дитини у складі молочного цукру (лакто­зи), — пояснює д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри дитячих хвороб медичного факультету Ужгородського національ­ного університету Олеся Горленко. — У кишечнику за допомогою ферменту лактази відбувається розщеплення лактози на два мономери: глюкозу та галактозу. ці мономери всмоктуються у кров. Глюкоза утилізується клітинами, а галактоза в печінці перетво­рюється за допомогою ферментів Г1ФУЇ і галактокінази у глюкозу. Коефіцієнт перетворення становить 0,6, тобто з 1 г галактози утворюється 0,6 г глюкози.

Виділяють 3 форми захворювання: «класична» — галактоземія I типу — обумовлена недостатністю Г1ФУЇ; галактоземія II типу розвивається вна­слідок дефіциту ферменту галактокінази; галактоземія III типу виникає через брак уридиндифосфатгалактозо-4-епімерази.

При «класичній» галактоземії клінічні ознаки захворювання, ймовірно, пов’язані з безпосередньою токсичністю цього метаболіту. Нестача ферменту до хвороби не призводить, але при потраплянні в ор­ганізм молока недорозщеплені продукти галактози (галактозо-1-фосфат) накопичу­ються у крові, нирках, печінці, головному мозку, кишечнику, надниркових залозах, серці, кришталику ока й уражають як окре­мі органи, так і організм у цілому.

До прикладу, в результаті перетворен­ня надлишку галактози в галакислотитол у кришталику ока може розвинутися катаракта. Важкі наслідки дефекту (Г1ФУЇ) виявляють у печінці — це гепатомегалія, жирова дистрофія печінки. У крові хворого знижується рівень глюкози (гіпоглікемія), що є причиною порушення росту і розвитку дитини.

Тяжкі форми перебігу галактоземії пояснюють імовірним ушкодженням дитячого організму про­дуктами обміну галактози ще внутрішньоутробно в разі, коли майбутня мамаспоживала багато молока.

Клінічні прояви

При важкій формі захворювання після кожного прийому молока виникають блювота, пронос, дитина швидко втрачає масу тіла. Практично завжди спостерігається жовтяниця. Підвищується вміст прямого (кон’югованого) і непрямого (вільного) білірубіну крові. Симптоми жовтяниці можуть минати протягом 2-3 тижнів після народжен­ня (як при фізіологічній жовтяниці немовлят), а можуть зберігатися до 8 місяців. Печінка у немовляти збільшується поступово та досягає доволі великих розмірів. Незначно збільшується селезінка. Живіт здутий, на ньо­му видно розширені вени. До кінця першого місяця життя розвивається дистрофія вира­женого ступеня. Назагал діти з галактоземією мляві та відмовляються від їжі.

У більш ніж половині випадків у малюків діагностують катаракту, яку можна виявити вже наприкінці першого місяця життя.

У хворої дитини знижуються сухожильні рефлекси, вона довго не тримає голівку; може спостерігатися сіпання очних яблук і навіть судоми. Як правило, важка форма галактоземії роз­вивається в перші тижні і навіть дні життя, натомість при легкій формі можлива винятко­во блювота після вживання молока. Проте навіть при легкому перебігу хвороби продукти обміну галактози негативно впли­вають на печінку, що спричиняє її хронічні захворю­вання.

У неонатальний період у дітей з галактоземією підвищений ризик розвитку сепсису, викликаного кишковою паличкою, нерідко з летальним кінцем.

У літературі описана й безсимптомна форма галактоземії, яку виявляють випадко­во при біохімічному дослідженні крові. При тому батьки стверджують, що маля справді не любить молока і не хоче його пити. Відомі випадки, коли діти категорично відмовля­ються від материнського молока.

Якщо діагноз галактоземії встановлений пізніше 4-тижневого віку дитини, в подальшому тяжке відставання у розумовому розвитку неминуче. Відновлення нормаль­ного функціонування центральної нервової системи, зокрема, кори головного мозку, неможливе.

Для того щоб поставити діагноз галак­тоземії, необхідно отримати лабораторне підтвердження — підвищення рівня галак­този в крові до 0,8 г/л. За допомогою методу хроматографії галактозу виявляють і в сечі. Прогноз захворювання при гострому перебігу несприятливий: смерть може настати невдовзі після народження дитини від виснаження (кахексії) та цирозу печінки. Але при легких формах хвороба сумісна з життям.

Дієтотерапія – основний метод лікування

Якщо лікування галактоземії розпо­чате з перших днів життя, цироз печінки не розвивається, дитина також має шанс уникнути катаракти та олігофренії. При патології печінки і відставанні у розумовому розвитку хворобу можна призупинити, не допуска­ючи її прогресування, за допомогою дієтотерапії. На жаль, розраховувати на цілковите одужання вже не доводиться.

Основним методом лікування галактоземії є дієтотерапія, що перед­бачає пожиттєву відмову від продуктів, які містять галактозу і лактозу. Необ­хідно повністю усунути з раціону хворої дитини молоко, у тому числі грудне, коров’яче, козине, дитячі молочні суміші, інші молочні продукти, а згодом — продукти і страви з додаванням молока: хліб, випічку, сосиски, ковбаси, карамель, солодощі, маргарин. Забороняються низьколактозне молоко і суміші.

Деякі продукти рослинного походження містять олігосахариди — галактозиди (рафіноза, стахіоза), а тваринного походжен­ня — нуклеопротеїди, які є потенційним джерелом галактози. Так, на галактозиди ба­гаті бобові (горох, боби, квасоля, сочевиця), молода картопля, соя (але не ізолят соєвого білка), шпинат, какао, шоколад, горіхи. Нуклеопротеїди входять до складу субпро­дуктів (печінка, нирки, мозок), печінкового паштету, ліверної ковбаси, яєць.

Складність лікувального харчування полягає у тому, що немовля необхідно позбавити грудного молока у перші дні життя, ще до того, як з’являться основні симптоми захворювання, інакше негативні зміни в організмі будуть незворотними.

subscribe

На сьогодні максимально сувора дієта без галактози/лактози є єдиним способом зменшити накопичення токсичних компонентів галактозо-1-фосфату в тканинах хворого на «класичну» галактоземію та галакислотитолу у хворих з дефіцитом галактокінази. При галактоземії, зумовленій дефіцитом уридиндифосфатгалактозо-4-епімерази, доцільною є низьколактозна дієта у відповідності з допустимою кількістю галактози в раціоні під контролем її рівня в сироватці крові.

При складанні лікувального раціону для дітей першого року життя кількість основних харчових інгредієнтів та їх енергетична цінність повинні бути наближені до фізіологічних норм: допустима кількість галактози коливається в межах 50-200 мг на добу.

Лікувальними продуктами вибору для дітей першого року життя з галактозе-мією є суміші на основі ізоляту соєвого білка, в яких повністю відсутні рослинні галактозиди. За наявності у дітей грудного віку алергічної реакції на соєвий білок їм призначають суміші на основі гідролізату казеїну. Залежно від стану дитини можна призначати соєві суміші та суміші на основі гідролізату казеїну у співвідношенні 1:1.

Безлактозні молочні суміші, які містять у складі білкового компонента 50-60% сироваткових білків, не можна викорис­товувати для дієтотерапії у дітей грудного віку з галактоземією, оскільки вони можуть містити слідову кількість галактози. Доцільним є застосування казеїнпредомінантних безлактозних молочних сумішей.

Основні принципи дієтотерапії

  • Раннє призначення дієтичного харчування (з першого годування новонародженого, якщо є підозра на галактоземію).
  • Наявність повноцінного замінника жіночого молока, що не містить лактози.
  • Поступове додавання до раціону дитини відповідно до віку різноманітних дозволених продуктів. Обмеження вживання молока і молочних продуктів вагітними з високим ризиком народження дитини з галактоземією. Якщо в родині були випадки захворювання на галактоземію, майбутня мама не повинна споживати горох, боби, сочевицю, сою, молоду картоплю, какао, шоколад, печінку та інші субпродукти.

А що у прикормі?

З 4-місячного віку раціон хворої на галактоземію дитини розширюють за раху­нок фруктів та соків (яблучний, грушевий, сливовий). Починаючи з 5-10 крапель, поступово збільшують об’єм до 30-50 мл на добу, до кінця року — до 100 мл. У віці

4,5 місяця в меню вводять фруктові пюре, кількість яких збільшують аналогічно.

Перший прикорм — овочеве пюре з натуральних овочів або плодоовочевих консервів для дитячого харчування без додавання молока (які не мають у складі бобових) — починають із 5 місяців. У віці 5,5 місяця вводять другий прикорм — безмолочні каші промислового виробництва на основі кукурудзяного, рисового або гречаного борошна. Для розведення каш використовують суміші, які дитина отримувала раніше. М’ясний прикорм дають у 6 місяців. Перевагу надають спеціалізованим дитячим м’ясним консервам промислового виробництва без молока і його похідних.

При виборі для прикорму продуктів про­мислового виробництва слід звертати увагу на вміст галактози (за маркуванням на ети­кетці). Безпечними вважаються продукти із вмістом галактози не більше 5 мг на 100 г продукту. Якщо вміст галактози становить від 5 до 20 мг на 100 г продукту, його ви­користовують з обережністю, під контр­олем вмісту загальної галактози в сироватці крові. А при вмісті галактози більше 20 мг на 100 г продукту не використовують.

Галактоземія і ліки

При лікуванні галактоземії необхідно звертати увагу на вміст лактози у лікарських засобах, позаяк вона нерідко використо­вується як допоміжна речовина. Хворим з галактоземією протипоказані будь-які гомеопатичні препарати (при їх приготуван­ні застосовують лактозу), а також настоянки та спиртові лікарські форми (етанол гальмує елімінацію галактози з печінки).

Контроль адекватності терапії здійсню­ється за допомогою визначення вмісту загальної галактози (галактоза + галактозо-1-фосфат) у сироватці крові 1 раз на 3 міся­ці. Рівень тотальної галактози не повинен перевищувати 3-5 мг%.

Підготувала Лариса Дедишина

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ