Статті

Замінники цукру не допоможуть скинути вагу?

08/01/2019

Сьогодні замінники цукру можна знайти в багатьох продуктах – від дієтичного лимонаду до жувальної гумки та цукерок, але вчені досі не впевнені, чи є споживачам користь від цього

В журналі BMJ опубліковано систематичний огляд та мета-аналіз контрольованих випробувань та обсерваційних досліджень впливу вживання цукрозамінників на різні показники здоров’я: масу тіла, індекс маси тіла, рівень цукру в крові, харчову поведінку, серцево-судинні та онкологічні хвороби. Дослідники роблять висновок, що на сьогодні відсутні переконливі докази користі цукрозамінників для здоров’я. Одночасно вони зазначають, що останнє слово в цій проблемі ще не сказано. Справа в тому, що багато досліджень щодо впливу цукрозамінників не відповідають сучасним вимогам доказової медицини: в них залучено малу кількість людей або період досліджень нетривалий.

Цукрозамінники включають штучні підсолоджувачі (такі як ас партам або сахарин) та «натуральні» некалорійні підсолоджувачі (на кшталт стевії). Теоретично, цукрозамінники не збільшують кількість спожитих людиною калорій (або збільшують мінімально), отже зменшують ризик збільшення маси тіла. Проте на практиці все складніше: в одних дослідженнях вживання цукрозамінників знижувало ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету 2-го типу, а в інших – навпаки, підвищувало.

Щоб прояснити картину, вчені проаналізували дані 56 досліджень, в яких порівнювали показники людей, які споживають або не споживають цукрозамінники. В дослідженнях брали участь здорові діти та дорослі. До аналізу брали тільки ті дослідження, де був вказаний тип цукрозаміннику.

Загалом, показники здоров’я в осіб, які вживали або не вживали цукрозамінники, були подібні.

В деяких невеликих дослідженнях з низьким рівнем доказовості спостерігалося незначне поліпшення таких показників як індекс маси тіла та рівень глюкози в крові у людей, які вживали цукрозамінники. Серед дорослих т дітей, які намагалися схуднути, користі від цукрозамінників зафіксовано не було.

subscribe

Аналіз даних не виявив зв’язку між вживанням цукрозамінниками та ризиком розвитку раку або інших небажаних впливів на здоров’я. Втім, автори зазначають, що рівень доказовості досліджень безпеки цукрозамінників також низький.

Автори вказують н необхідність великих та тривалих досліджень впливу цукрозамінників на масу тіла та інші показники здоров’я людини.

* Toews I, Lohner S, de Gaudry DK et al. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies // BMJ, 2019, 364: k4718364. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k4718

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ