Аптеки: обмін досвідомЖизньСтатті

Завжди перші

16/05/2014

Колись слава цієї аптеки гриміла по всьому СРСР. Ще б пак! Найбільша та найпотужніша міжлікарняна аптека обслуговувала понад 6000 стаціонарних ліжок! Всесоюзна школа передового досвіду, володар срібної медалі ВДНГ за розробку технологічного процесу виробництва ліків в умовах міжлікарняної аптеки. Таким же успішним і рентабельним аптечний заклад залишається і сьогодні. Мова йде про міжлікарняну аптеку № 110 (МЛА № 110) підприємства комунальної власності Миколаївської області «Фармація», засновану 25 жовтня 1966 року. Нині її очолює Іван Лисецький, провізор вищої категорії, найкращий аптекар Миколаївської області за інтегральною оцінкою експертів у рамках підготовки до конкурсу «Панацея – 2009»  

Великі не тільки за площею

Іван Лисецький

— Наша аптека, побудована на кошти промислових підприємств Миколаївщини, за площею та обсягами виготовлення була найбільшою в СРСР, — розповідає Іван Миколайович. — Ми дотепер зберігаємо цей статус, але вже на теренах України. Щоб не бути голослівним, назву декілька цифр. Отож, аптека розташована у відокремленій цегляній споруді на двох поверхах із підвалом площею 2016 м2. Площа рецептурно-виробничого відділу становить понад 450 м2, а готових лікарських форм — 132 м2, у тому числі зала обслуговування населення — 49 м2. Тут забезпечено всі умови для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями. Площа відділу наркотичних і психотропних лікарських засобів становить 32 м2, а приміщень для зберігання медикаментів і виробів медичного призначення — 323 м2.

Сьогодні до складу МЛА № 110 на правах відокремлених структурних підрозділів входять ще 4 аптеки (3 — у сільській місцевості) і 2 аптечних пункти. Крім того, ми обслуговуємо 17 ФАПів Жовтневого району Миколаївської області, куди доставляємо товар власним транспортом 1 раз на тиждень.

У структурі аптечного закладу є дві лабораторії для проведення вимірювань у галузі поширення державного метрологічного нагляду: із контролю якості лікарських засобів, яку очолює провізор 1-ї категорії Людмила Лєвшина, та бактеріологічна (завідувач — Зульфіра Пак, лікар-бактеріолог) загальною площею майже 70 м2. До речі, торік у лабораторії з контролю якості лікарських засобів проведено понад 12 тисяч аналізів, а власною бактеріологічною лабораторією не може похвалитися жодна інша виробнича аптека в Україні. Тут здійнюється повний бактеріологічний контроль усього технологічного процесу виробництва лікарських засобів за мікробіологічними показниками та згідно з діючими нормативними документами МОЗ — за рік понад 3200 аналізів.

Відповідно до ліцензії, МЛА № 110 здійснює виготовлення та реалізацію лікарських засобів лікувально-профілактичним закладам області й населенню. Це понад 50 лікарень терапевтичного, хірургічного, неврологічного, психіатричного, родопомічного, дитячого, туберкульозного, інфекційного, офтальмологічного, онкологічного профілю, а також поліклінічні відділення, лабораторії, станції швидкої допомоги й ургентні служби міських та обласних стаціонарів.

Відділ наркотичних і психотропних лікарських засобів МЛА № 110 забезпечує всі лікувально-профілактичні заклади і аптеки міста й області наркотичними, психотропними лікарськими засобами, прекурсорами та спеціальними рецептурними бланками форми № 3.

Також МЛА № 110 є єдиною на Миколаївщині аптекою, яка здійснює в повному обсязі обіг медичних імунобіологічних препаратів. Зокрема, вакцину від сказу можна придбати тільки в цьому аптечному закладі.

Як на заводі

Щорічно у МЛА № 110 готують і відпускають лікувально-профілактичним закладам і населенню понад 456 тисяч одиниць флаконів інфузійних та інших стерильних лікарських засобів, 72 тисячі очних крапель і понад 30 тисяч одиниць нестерильних лікарських форм. І це зовсім не межа.

Асортимент стерильних лікарських засобів з урахуванням різних концентрацій та об’ємів налічує понад 195 найменувань інфузійних, ін’єкційних розчинів, розчинів для фізіотерапії та для використання в офтальмологічній практиці, крапель для носа на стерильній воді, очних крапель, олій стерильних. Щомісяця тут у середньому виготовляють понад 12 тисяч флаконів, тобто майже 600 на день.

Номенклатура нестерильних лікарських засобів різних концентрацій та об’ємів нараховує 750 найменувань — розчини для зовнішнього і внутрішнього застосування, суспензії, порошки, мазі, пасти, супозиторії тощо.

Екстемпоральна рецептура здебільшого складається із препаратів для застосування в педіатричній і дерматологічній практиці. Тут на замовлення Миколаївської обласної лікарні готують порошки із фуросемідом, каптопресом, дигоксином, фенобарбіталом для дітей першого року життя. Це засоби, які фармацевтична промисловість випускає без дозування для дітей 

У процентному співвідношенні стерильні лікарські форми становлять 84,2%, нестерильні — 15,8%. Головний принцип роботи аптеки — виготовлення на замовлення лікувально-профілактичних закладів, тобто запаси продукції не накопичуються. Потоки виготовлення стерильних і нестерильних лікарських форм не перехрещуються.

Матеріально-технічна виробнича база аптеки відповідає всім вимогам чинного законодавства. МЛА № 110 оснащена чеськими дистиляційними апаратами загальною потужністю до 1,6 тонни очищеної води за зміну, мийними машинами для аптечного посуду, повітряними стерилізаторами для аптечного та технологічного посуду, штангласів, субстанцій і сушки алюмінієвих ковпачків; фільтрувальними установками; автоклавами та стерилізаційними установками для лікарських форм. Обладнання добротне і перебуває в робочому стані, проте потребує модернізації та технологічного переоснащення.

— В області діє програма економічного та соціального розвитку на 2011–2014 рр. «Миколаївщина – 2014», — розповідає Іван Лисецький. — Ми плануємо здійснити реконструкцію й модернізацію аптечного обладнання та технологічних ліній. Великі сподівання покладаємо на нове керівництво — КП «Фармація» нещодавно очолила Євгенія Редькіна.

На думку завідувача, виробнича аптека, попри всілякі економічні катаклізми, буде існувати й надалі. Скажімо, сьогодні у МЛА № 110 виготовляють понад 90 стерильних лікарських засобів, які на заводах не випускають, але вони користуються попитом, їх призначають лікарі різних спеціальностей, у тому числі для надання інтенсивної та невідкладної терапії згідно з затвердженими протоколами та стандартами МОЗ України. Широкий асортимент пропонованої продукції, висока якість і конкурентоздатні ціни забезпечують МЛА № 110 постійних покупців з усіх верств населення.

А спеціалістів — бракує

В аптеці збережено систему наставництва. Молодими спеціалістами опікуються найдосвідченіші працівники: заступник завідувача, провізор вищої категорії  Тамара Саченко, провізори 1-ї категорії Наталя Руденко, Тамара Дворка, Ірина Лебедєва, Людмила Лєвшина.

Крім того, МЛА № 110 є базовим аптечним закладом, де проходять виробничу практику студенти фармацевтичного відділення Миколаївського базового медичного коледжу та вищих навчальних учбових закладів країни, а також базою для проходження заочної частини інтернатури.

Забезпечення кадрами — це проблема, яка сьогодні хвилює багатьох керівників аптек. Тому миколаївських аптекарів щиро втішила звістка про поновлення практики відпрацювання студентами-бюджетниками трьох років за скеруванням після закінчення навчального закладу.

Лариса Дедишина

«Фармацевт Практик» #09′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ