Статті

Знайдено зв’язок між аутизмом і синестезією

25/11/2013

Фахівці Центру з вивчення аутизму при Кембриджському університеті (Великобританія) провели дослідження, яке виявило спільні механізми в основі таких обумовлених особливостями неврологічного розвитку станів, як аутизм і синестезія. Автори роботи, опублікованої в журналі Molecular Autism, з’ясували, що рівень синестетиків серед аутистів майже втричі перевищує показники контрольної групи.

Синестезією називається особливість сприйняття,коли сигнал, що сприймається одними органами почуттів, автоматично викликає відчуття, відповідні іншому органу чуття. Найбільш яскравим прикладом такого сприйняття є так званий «кольоровий слух», коли певні звуки сприймаються як такі, що володіють різними кольорами.На сьогодні описано понад 50 видів синестезій.

Аутизм – це розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування, а також обмеженими інтересами і повторюваними діями.

Попри зовнішню відмінність між цими двома станами, група під керівництвом професора Саймона Барон-Коена (Simon Baron-Cohen) звернула увагу на те, що і в одному, і в другому випадку можуть мати місце схожі атипові нейронні зв’язки. Учені протестували на синестезію 164 дорослих пацієнта з розладами аутистичного спектру і 97 здорових учасників контрольної групи. Серед аутистів у 31 людини були виявлені різні форми синестезії (18,9%), тоді як у контрольній групі лише у семи чоловік (7,22%).

Найпоширенішим видом синестезії серед аутистів виявився «кольоровий слух», на другому місці – «кольорові букви і цифри», інші повідомили, що колірні асоціації у них викликають різні смакові і больові відчуття, а також запахи.

«Я вивчаю аутизм і синестезію понад 25 років і впевнений, що «одне без іншого не ходить», що і підтверджують отримані результати. Вони змушують сфокусувати дослідження на виявленні факторів, які впливають на розвиток головного мозку при цих дуже відмінних станах, – прокоментував підсумки роботи Барон-Коен. – Наприклад, варто звернути увагу на механізм апоптозу (природний механізм, який включається на ранніх етапах розвитку, як результат відбувається відмирання багатьох ембріональних нейральних зв’язків). Не виключено, що у випадках аутизму і синестезії відбувається порушення цього механізму на різних рівнях, які призводять до збереження призначених до відмирання зв’язків у головному мозку».

Співавтор Барон-Коена, директор відділення мови і генетики в Інституті Макса Планка професор Саймон Фішер (Simon Fisher) вважає, що необхідно розпочати пошук спільного генетичного бекграунду синестезії і аутизму, який допоможе зрозуміти процеси формування і руйнування нейронних сигнальних шляхів у мозку.

Варто зазначити, що недавні дослідження американських учених показали, що синестезія є нормальною якістю всіх новонароджених, яка досягає піку до двомісячного віку і після цього поступово зникає.

За матеріалами журналу Мolecular Autism

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ