Статті

Знову не знайдено зв’язку між вакцинацією та аутизмом

Статті

Знову не знайдено зв’язку між вакцинацією та аутизмом

15/08/2018

Звинувачення вакцин у тому, що вони спричиняють розвиток аутизму у дітей, спростовували вже не раз. Втім, остаточно подолати цей міф у свідомості людей поки не вдалося. Нещодавно в журналі Pediatrics опубліковано* результати ще одного дослідження за участю більш ніж 81 тис. дітей, яке продемонструвало, що щеплення жінок в період вагітності від кашлюку, дифтерії та правця не впливає на ризик розвитку розладів аутичного спектра (РАС) в їх дітей

Дослідження проводили в Каліфорнії на основі даних дітей, народжених між січнем 2011 р. та груднем 2014 р. В фокусі була вакцина, яка захищала і маму, і немовля від таких небезпечних хвороб як кашлюк, дифтерія, правець.

Серед 81993 дітей, народжених природним шляхом та включених в дослідження, у 1341було діагностовано РАС між першим днем народження та червнем 2017 р. Частота РАС у вакцинованій групі склала 1,5%, у невакцинованій – 1,8%. Після врахування певних факторів (рік народження дитини, передчасне народження, етнічна приналежність, вік матері та її освіта, початок пренатального догляду, вакцинація проти грипу в період вагітності тощо) автори дійшли висновку, що вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця не збільшує ризику розвитку РАС у дітей.

subscribe

Практика вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця в період вагітності набуває все більшого поширення в США: за період дослідження доля таких жінок зросла з 26% в 2012 р до 79% у 2014 р. Тому вкрай важливо впевнитися в тому, що ця процедура не несе ризиків для майбутньої дитини.

На сьогодні ніхто не знає як попередити розвиток аутизму у дитини, але відмова від вакцинації не є рішенням. Імунізація важлива для здоров’я не тільки окремої дитини, а й всієї людської популяції.

Читайте також: Вакцинація: співпраця кожної людини для забезпечення спільного блага

* Becerra-Culqui TA, Getahun D, Chiu V et al. Prenatal Tetanus, Diphtheria, Acellular Pertussis Vaccination and Autism Spectrum Disorder // Pediatrics, 2018, 142(3): e20180120.

Читайте також: Одне щеплення – одна ін’єкція. Нова технологія полегшить вакцинацію дітей

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ