Новини

63% українців задоволені програмою “Доступні ліки”

31/01/2019

66% українців знають про програму “Доступні ліки”, що забезпечує препаратами людей з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом 2 типу. Про це свідчать результати соціологічного опитування від групи “Рейтинг”, проведеного в жовтні минулого року. А результати опитування “Омнібус” від Київського міжнародного інституту соціології в листопаді-грудні 2018 р. показують, що 63% українців задоволені цією програмою

Програма “Доступні ліки” працює з квітня 2017 року. За цей час пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою або діабетом 2-го типу отримали ліки за понад 32 млн рецептів на суму понад 1,6 млрд грн.

Перелік лікарських засобів у програмі оновлюється два рази на рік. Наразі програма пропонує 261 препарат для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми, 59 з яких можна отримати безоплатно, інші – з невеликою доплатою. Майже половина препаратів у програмі (117) – іноземного виробництва.

Найближчим часом буде затверджено оновлений перелік ліків, що беруть участь у програмі “Доступні ліки”. Очікується, що кількість безоплатних препаратів збільшиться.

До програми “Доступні ліки” долучилася 7 501 аптека України. Це означає, що кожен третій аптечний заклад відпускає ліки, які пацієнти отримують безоплатно або з невеликою доплатою. 63% пацієнтів задоволені кількістю аптек, що беруть участь у програмі (опитування від групи «Рейтинг»).

Програма стимулює пацієнтів регулярно приймати ліки та відвідувати лікаря, що суттєво зменшило кількість критичних станів у населення. За перший рік роботи програми українці викликали швидку на 17 тисяч разів менше. Кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові при діабеті 2-го типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з приводу підозри на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми.

У 2019 р. на фінансування програми в бюджеті передбачено 1 млрд грн.

У 2019 р. МОЗ планує впровадження електронного рецепту для пацієнтів.

Детальніше про програму на сайті МОЗ: https://moz.gov.ua/dostupni-liki

Джерело: МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ