Новини

Чергове засідання експертної робочої групи з дерегуляції фармацевтичної галузі

18/06/2015

16 червня 2015 р. у приміщенні МОЗ України відбулося чергове засідання експертної робочої групи з дерегуляції фармацевтичного напрямку. На засіданні було розглянуто ряд  першочергових питань фармацевтичної діяльності, в тому числі:

  • Проект змін до Закону України «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про лікарські засоби»;
  • Проект Закону України “Про внесення зміни до підпункту 193.1.В пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України”;
  • Пропозиції  від асоціацій щодо Наказу МОЗ від 29.12.2011 р. № 1000 «Обов’язковий мінімальний асортимент (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів»;
  • Проект змін до наказу МОЗ України від 19 липня 2005 року № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів  та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських  засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень».

Аптечна професійна асоціація України виступила з пропозицією щодо скасування дії чинного Наказу МОЗ від 29.12.2011 р. № 1000 «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів». Така позиція мотивована тим, що це не вплине на наявність/відсутність соціально-орієнтованих лікарських засобів і медичних виробів в аптеках і, разом з тим, зменшить корупційну складову при перевірках аптечних закладів. Позицію АПАУ підтримали інші асоціації та члени робочої групи. На засіданні було прийнято рішення звернутись  до МОЗ України з пропозицією про скасування дії даного наказу.

Щодо Проекту змін до наказу МОЗ України від 19 липня 2005 року № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів  та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських  засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень» АПАУ звернулась з листом до Голови  робочої групи – Першого заступника міністра МОЗ України Павленко О.С. та виступила з пропозицією відхилити даний проект Наказу, як такого, що ускладнить відпуск та облік рецептурних лікарських засобів.

Переважна більшість членів робочої групи підтримала пропозицію АПАУ: до прийняття та введення в дію Закону України «Про страхову медицину», де будуть враховані всі відповідні складові (виписування рецептів, правила відпуску лікарських засобів та їх облік), не вносити змін до чинного Наказу МОЗ України № 360 від 19.07.2005 р. в частині відпуску та обліку лікарських засобів, які  відпускаються за рецептом.

Інші питання, які розглядалися на засіданні, були підтримані та направлені на доопрацювання.

Джерело: Прес-центр АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ