НовиниФармацевт Практик Review

90% ліків на українському фармринку – це генерики і традиційні препарати

17/10/2012

В Україні сьогодні допущено до обігу на фармринку понад 13 тисяч лікарських засобів, з яких 90% складають це генерики (копії) та традиційні препарати. Оскільки фармако-економічна оцінка при реєстрації лікарського засобу відсутня, то сьогодні на ринку присутній величезний арсенал ліків, зареєстрованих під різними брендами з одним і тим же хімічним складом. Про це заявив Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов під час виступу на 5-му міжнародному Українському Фармацевтичному Форумі.

За його словами, в Україні зареєстровано понад 130 позицій «диклофенаку», близько 100 позицій «флуконазолу» та «азитроміцину», більше ніж по 70 позицій мають «амоксицилін», «ципрофлоксацин», «амлодипін». Варто зазначити, що продубльовані препарати об’єктивно користуються підвищеним попитом з боку системи охорони здоров’я і пацієнта. При такому розмаїтті ліків і лікарю, і пацієнту вкрай складно вибрати необхідний препарат.

З 2010 року всі вітчизняні виробники перейшли на єдині з країнами Європейського Союзу стандарти виробництва, а якість вітчизняних ліків не поступається якості аналогічних препаратів на ринках європейських країн. «70% упаковок ліків, які реалізуються в аптеках – вітчизняного виробництва. Тобто, наш пацієнт віддає перевагу вітчизняним препаратам», – підкреслив О. Соловйов. Але в той же час під впливом реклами та інших інструментів, які застосовують іноземні компанії, український пацієнт змушений витрачати величезні кошти на дорогі закордонні препарати.

За даними Державного реєстру, в Україні нараховується близько 8,5 тисяч імпортних ліків. З них 3,5 тис. торгових найменувань виробляється на території країн з недостатнім контролем за умовами виробництва, з яких 2,5 тис. за останні два роки взагалі не ввозилися на територію України, зазначив Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов.

Прес-служба Держлікслужби України

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ