Новини

АПАУ: Інтернет-торгівля ліками в Україні – не на часі

02/05/2018

Днями ГС «Аптечна професійна асоціація України» звернулася письмово з проханням до Міністерства охорони здоров`я України не розглядати питання дозволу інтернет-торгівлі ліками, з метою забезпечення подальшого належного державного нагляду і контролю за обігом лікарських засобів.

На думку ГС «АПАУ», останнім часом деякі громадські організації, в тому числі, ті, що не мають жодного відношення до аптечної діяльності, активно починають просувати ідею необхідності впровадження інтернет-торгівлі лікарськими засобами. Тому вважає ці ідеї передчасними та такими, що потребують детального вивчення.

Згідно з  Постановою КМУ № 929 від 30.11.2016 року, сьогодні інтернет-торгівля лікарськими засобами є забороненою. Але, не дивлячись на це, державна фіскальна служба виявляє випадки продажу фальсифікованих ліків саме через Інтернет. Легалізація online-продажу ліків допоможе тільки погіршити ситуацію та надасть можливість псевдо-аптекам успішно торгувати неякісними лікарськими засобами без дотримання жодних вимог законодавства. За даними ВООЗ саме через інтернет-торгівлю в багатьох країнах збувається найбільша кількість неякісних та фальсифікованих ліків.

Ліцензійними умовами передбачено, що аптека – це заклад охорони здоров`я, який для ведення діяльності повинен мати визначену матеріально-технічну базу, достатню кількість персоналу з фармацевтичною освітою, дотримуватися санітарних норм, здійснювати закупівлю лікарських засобів виключно у ліцензованих оптових компаній, забезпечувати належні умови їх зберігання, що визначені виробником, вести облік, здійснювати утилізацію медикаментів тощо.

Спрощення процедури отримання споживачем лікарського засобу (через Інтернет) може нівелювати всі вище зазначені норми, а також збільшити відсоток самолікування серед громадян, який сьогодні і так є дуже великим.

Дозвіл оnline-торгівлі стане передумовою для збільшення кількості суб’єктів господарювання, які будуть застосовувати спрощену систему оподаткування, що ускладнює відстеження ланцюгу потрапляння лікарського засобу від виробника до споживача. Відсутність норми Закону, що зобов’язувала б всіх суб’єктів, які займаються роздрібною торгівлею лікарських засобів, застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та видавати покупцю фіскальний чек збільшить відсоток порушення прав споживачів, які при купівлі неякісних ліків будуть обмежені в можливості захисту своїх прав.

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» вважає, що початок обговорення питання запровадження інтернет-торгівлі лікарськими засобами можливий після запровадження QR-кодування ліків, електронного рецепту та страхової медицини, а також зобов’язання всіх суб’єктів господарювання, що займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами, застосовувати РРО.

Джерело: пре-служба ГС “АПАУ”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ