Новини

Аптечні мережі заявили про відмову від маркетингових договорів з фармвиробниками

Новини

Аптечні мережі заявили про відмову від маркетингових договорів з фармвиробниками

06/11/2018

Низка аптечних мереж заявила про намір відмовитися з 1 січня 2019 р. від укладення маркетингових договорів із фармвиробниками.

Відповідну декларацію підписали 14 аптечних мереж: “Аптека “Благодія”,”Аптека АНЦ”,” Аптека “Копійка”, “Аптека ШАР”, “Аптека “Бажаємо здоров’я”,”Мережа аптек “Подорожник”, “Аптека доброго дня”, “Перша соціальна аптека”, “Аптека 03”, “Аптека оптових цін”, “Аптека БАМ”, “Аптека 911”, “Аптека” Низькі ціни №1 “,”Перша аптека”.

Усвідомлюючи соціальну значимість і соціальну відповідальність нашого бізнесу перед громадянами в умовах нелегкої соціально-економічної ситуації в країні, заявляємо про відмову аптечних мереж, які підписалися нижче, від укладення з 1 січня 2019 року маркетингових договорів та отримання будь-яких доходів від виробників лікарських засобів за надання маркетингових послуг “, – вказано в декларації.

Декларацію було підписано у відповідь на реєстрацію у Верховній Раді сумнозвісного законопроекту №8591 – “Змін до закону “Про лікарські засоби” щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”.

Представники аптечного ритейлу вважають, що норми даного законопроекту спрямовані на обмеження аптечного ринку, зокрема, через заборону аптечним закладам надавати оплачувані маркетингові послуги, які розглядаються авторами законопроекту як причина подорожчання лікарських засобів для населення. “Ініціатива щодо укладення маркетингових договорів виходить саме від виробників лікарських засобів і використовується ними ж у власній конкурентній боротьбі“, – підкреслюють підписанти декларації.

Дана декларація відкрита для підписання іншими учасниками аптечного рітейлу, представниками аптек та аптечних мереж.

Експерти та професійні галузеві асоціації заявили, що прийняття законопроекту №8591 призведе до перерозподілу аптечного ринку неконкурентними методами. Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало народним депутатам за результатами розгляду в першому читанні законопроекту №8591 відправити документ на доопрацювання.

Позицію АПАУ та експертів ринку щодо законопроекту № 8591 і його впливу на забезпечення економічної конкуренції та захист прав пацієнтів: Руйнувати чи реорганізувати? Ризики законопроекту № 8591

Джерело: Інтерфакс Україна

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ