Новини

“Аутизм: зламай кордони стереотипів, відкрий серце незвичайним!”

Новини

“Аутизм: зламай кордони стереотипів, відкрий серце незвичайним!”

03/10/2018

2 жовтня 2018 року в інформаційному агентстві “Інтерфакс-Україна” (Київ) відбулася прес-конференція швейцарської фармацевтичної компанії Acino в Україні, присвячена соцiальному проекту «Твiй безмежний свiт», метою якого є допомога людям з розладом аутистичного спектру в соцiaлiзацii та покращеннi якостi життя, а також сприяння розповсюдженню iнформацiї про аутизм серед медичних працiвникiв, педагогiв та батькiв

Трансляція у записі: https://www.youtube.com/watch?v=MkyXQIQMDRk

Участь у прес-конференції взяли Ігор Анатолійович Марценковський, дитячий психіатр, к.м.н., завідувач відділенням психічних розладів дітей і підлітків Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології (Київ), Євген Заїка, к.м.н., Регіональний директор в країнах СНД Acino (Швейцарія), Генеральний директор ТОВ «Фарма Старт» (Україна), Штеффен Салтофте (Steffen Saltofte), Генеральний директор Acino, Юрій Романович Мірошниченко, народний депутат України, заслужений юрист України, кандидат політичних наук, доктор юридичних наук, Інна Сергієнко, засновниця благодійного фонду «Дитина з майбутнім» для дітей з розладом аутистичного спектру, консул “Аутизм Європа”та мати дитини з аутизмом.Модератором виступила Алла Сороколєтова, Директор з медичних, регуляторних питань та фармаконагляду Acino в Україні та країнах СНД.

Спікери висвітлили доброчинний проект, наголосили на необхідності підвищення рівня обізнаності лікарів, педагогів, батьків про ранні прояви аутизму, створення необхідних умов для освіти дітей з розладом аутистичного спектру (РАС) та створення загальної концепції, системного підходу в наданні допомоги дітям з РАС.

«Аутизм колись вважався порівняно рідкісним захворюванням. Епідеміологічні дослідження, проведені Центром по контролю та профілактиці захворювань США, дослідження, виконані в Азії, Європі та Північній Америці демонструють середню поширеність РАС близько 1%. Показник захворюваності на РАС в Україні зростає з 2006 року, до 2017 року кількість вперше діагностованих випадків захворювання зросла в 8,5 разів (на кінець 2017 року становила 998). Надання медичної та соціальної допомоги дітям та дорослим із РАС є тяжким економічним тягарем для держав. Існує необхідність посилення національного потенціалу в догляді за дітьми, підлітками та дорослими, що страждають на РАС і інші порушення нейророзвитку», – прокоментував Ігор Анатолійович Марценковський, дитячий психіатр, к.м.н., завідувач відділенням психічних розладів дітей і підлітків Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології (Київ).

Всеукраїнський проект «Твій безмежний світ» включає безліч активностей: запуск інформаційно-освітнього веб-сайту проекту, проведення навчальних заходів для лікарів, видання методичних посібників для співробітників охорони здоров’я і спеціалізованих шкіл, підтримка реабілітаційних центрів для дітей з аутизмом, включаючи відкриття сенсорних кімнат та придбання необхідного обладнання. Однією з активностей проекту є підтримка Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім”.

«Acino в Україні щороку інвестує у соціальні, гуманітарні та благодійні проекти значні кошти, які спрямовані на поліпшення якості життя української нації. З огляду на стрімке зростання числа дітей з аутизмом як в Україні, так і в усьому світі, активна діяльність, спрямована на рішення даної проблеми, є значущою соціальною ініціативою в підтримці суспільства. Важливо, щоб зусилля, спрямовані на інтеграцію в суспільство таких осіб, правильну медичну тактику, коректну соціальну реабілітацію, знаходили підтримку як з боку соціуму, так і з боку держави», – відзначив Євген Заїка, к.м.н., Регіональний директор в країнах СНД Acino (Швейцарія), Генеральний директор ТОВ «Фарма Старт» (Україна).

«Компанія Acino із задоволенням підтримує цю важливу ініціативу в Україні. Нашою метою є не тільки виробництво якісних лікарських засобів, а також і поліпшення здоров’я спільнот та наших пацієнтів. Ми дуже раді поділитися нашим досвідом, часом та надати підтримку в рамках проекту “Твій безмежний світ”, і я бажаю всім, хто бере участь у цій соціальній діяльності, великих успіхів», – прокоментував ШтеффенСалтофте (Steffen Saltofte), Генеральний директор Acino.

Однією з перших ініціатив проекту став випуск книг у співпраці з Фондом «Дитина з майбутнім». Методичні посібники «Путівник для батьків» і «Путівник для вчителів» створені для того, щоб якомога краще знайти спільну мову з особливою дитиною. Також, компанія Acino в Україні в рамках проекту допомагає спортивній команді Kids Autism Games в їх прагненні до розвитку і самовдосконалення. 3-го червня 2018 року діти проекту за підтримки співробітників компанії взяли участь у благодійному «Пробізі під каштанами», де традиційно кошти від участі направляються на придбання необхідного обладнання та витратних матеріалів для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

Юрій Романович Мірошниченко, народний депутат України, заслужений юрист України, кандидат політичних наук, доктор юридичних наук, зазначив: «Діти – це наше майбутнє. Чужих дітей не буває. Обов’язок батьків, парламентарів, держави та суспільства в цілому створити умови, забезпечити належну якість освіти та зробити усе можливе, щоб не було жодної дискримінації для розвитку тих, хто має такі ж права – право на освіту та достойний рівень життя, як і будь-хто з нас. Враховуючи невтішну статистику щодо кількості людей з аутизмом в Україні, що перейшла далеко за 100 тисяч, про це варто говорити не один раз на рік. Мною була організована Національна платформа “Україна дружня до аутизму” – майданчик для консолідації зусиль тих, хто так, чи інакше зіштовхнувся з проблемою аутизму. На сьогоднішній день активними учасниками Платформи є не лише батьки та їх рідні, але й педагоги, психологи, фахівці з інклюзивної освіти, представники Міністерств, громадських організацій та державних установ».

«Підтримка дітей з ментальними особливостями потребує участі представників  різних сфер нашого суспільства. Сьогодні, коли наша країна знаходиться у стані військових дій та впровадження системних реформ одночасно, ми розуміємо величезний об’єм соціального навантаження на державу. Тому підтримка з боку бізнесу, особливо фармацевтичного, дуже на часі. Ми щиро вдячні нашим партнерам і сподіваємось, що їхня діяльність стане прикладом для інших представників бізнесу. Адже проблеми ментального здоров’я можуть торкнутися кожного», – зазначилаІнна Сергієнко, засновниця благодійного фонду «Дитина з майбутнім» для дітей з розладом аутистичного спектру, консул “Аутизм Європа” та мати дитини з аутизмом.

Соціальний проект «Твiй безмежний свiт» є довготривалим та запрошує до співробітництва всіх небайдужих людей та профільних організацій.

Джерело: прес-служба Acino в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ