Новини

Без табу: менструація

08/03/2017

Тема «критичних днів» й досі залишається в тіні нашої свідомості та моралі. В ході чисельних опитувань представниці прекрасної статі неодноразово заявляли, що обговорення питання менструації є для них вкрай неприємним.

Але є й, навпаки, приклади резонансних заяв, які викликали неабияке обговорення в світі.  Зокрема, британська тенісистка Хізер Уотсон обґрунтувала свій поганий виступ на відкритому чемпіонаті Австралії початком менструального циклу. Професійна барабанщиця Кіран Ганді пробігла дистанцію Лондонського марафону без засобів жіночої гігієни аби заохотити жінок не соромитися природних проявів свого тіла. Рупі Каур, поетеса, виклала в Instagram фотографію з плямою крові на одязі. Натомість більшість українських жінок звикли мовчати та наодинці терпіти біль.

1 березня відбулася дискусія з проводу того, чому ми й досі боїмося говорити на цю тему, та чи можливе комфортне життя жінки у будь-який календарний день місяця?

Леся Ковальчук, психолог, член професійної психотерапевтичної ліги:

— В нашому суспільстві існує стереотип, що цю тему треба замовчувати. Але він має своє коріння. Наші прабабусі не так часто стикалися з цією проблемою, оскільки в дуже молодому віці виходили заміж та починали народжувати дітей одне за одним. А коли такі дні наступали, то неприємні ситуації виникали під час відвідування церкви у неділю. Справа в тому, що в минулому жінки не носили нижньої білизни, тому приховати «місячні» було неможливо, через те жінки переховувалися в «ці дні», відчували сором та провину. Саме це сьогодні на «генетичному» рівні відчувають наші сучасниці, а сама тема менструації є табу. Часто до мене приходять чоловіки, які просять порадити, як їм поводитися зі своїми коханими, що є досить емоційними під час так званого ПМС та менструації. На мою думку, ця агресія та негатив пов’язані з тим, що жінка відчуває біль. На жаль, оцей «елемент драми» присутній майже у всіх аспектах нашого життя і негативно відбивається на його якості. Чи реагувати на біль, чи не помічати його — залежить від нашого ставлення до себе. Необхідно навчитися допомагати собі та поважати себе й своє тіло, яке потребує комфорту та безпеки.

Людмила Шупенюк, лікар-гінеколог вищої категорії:

— За світовою статистикою, до 80% жінок відчувають дискомфорт під час «місячних», 40‒50% практично регулярно страждають від болю, 10‒15% відзначають досить важкий перебіг менструації та потребують лікарняного. У разі появи болю необхідно з’ясувати, чи він є проявом анатомічних чи фізіологічних особливостей, чи сигналом про наявність патологічних процесів в організмі.

Якщо ніякої патології немає, а біль є, треба прийняти заходи щодо його усунення. При NoSpa_comfort2менструації відбувається відторгнення шару ендометрію, який мав «прийняти» запліднену яйцеклітину. Матка скорочується, відбувається спазм, жінка відчуває біль. Чому не треба його терпіти? По-перше, якщо довго терпіти біль, порушується кровообіг і розвивається гіпоксія. По-друге, навіщо терпіти біль, якщо його можна позбутися?

Дійсно, можна скористатися грілкою, але з нею не можна піти на роботу. Не можна випадати з життя. Для того, аби допомогти організму, слід займатися спортом та приймати спазмолітики.

Анна Різатдінова, гімнастка, призер Олімпіади 2016 р. та чемпіонка світу 2013 р.:

— Складно, коли в такі дні необхідно не тільки вставати з ліжка, але ще йти до залу та тренуватися. Щоб почуватися краще, в першу чергу має бути позитивне налаштування. Також я завжди користуюсь препаратами, які усувають спазм.

Оксана Радченко, бренд-менеджер компанії «Санофі»:

— Рішення, яке дозволяє жити повноцінним життям, це нова пропозиція від відомого бренду ― НО-ШПА® Комфорт, що ефективно допомагає усунути одну з основних причин менструального болю — спазм. Препарат зменшує інтенсивність болю вже через 30 хв та діє протягом 8 год, дозволяючи почувати себе комфортно за будь-яких обставин.

Підготувала Олександра Демецька

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ