Новини

Читайте в ‘Фармацевт Практик’ #1′ 2018

25/01/2018

15 років тому побачив світ перший номер журналу «Фармацевт Практик»

Ми вдячні всім, хто в різні часи був причетний до його створення.

І ми щиро вдячні вам, любі читачі, за те, що залишаєтесь з нами!

 


Читайте в ‘Фармацевт Практик’ #1′ 2018

Дуже часто ліки не виявляють таку ж ефективність та безпеку при використанні в клінічній практиці, як ті, що були продемонстровані за результатами рандомізованих контрольованих клінічних випробувань. Ця проблема отримала назву розрив «ефективність-результативність» (efficacy-effectiveness  gap). Чому так відбувається та як з цим боротися, міркує Віталій Усенко, медичний директор ПАТ «Фармак», MD, магістр управління міжнародним бізнесом, магістр з управління якістю, в статті «Нові підходи до визначення ефективності лікарських засобів. Зміна парадигми доказової медицини»


Виявлена ​​у архей та бактерій система адаптивного імунітету CRISPR-Cas викликала сенсацію в науковому світі. Завдяки цьому відкриттю була розроблена нова методика редагування генома, яка може змінити майбутнє людства. Перемога над спадковими хворобами, точні та швидкі зміни властивостей промислових і сільськогосподарських об’єктів, і навіть «дизайнерські діти» можуть стати реальністю вже в недалекому майбутньому. Про те, ч то вже зроблено в цій сфері, читайте в статті «Революція в редагуванні генома»


Університетська підготовка фахівців фармацевтичної галузі в Одесі розпочалася із серпня 1903 р., коли при медичному факультеті Новоросійського університету було відкрите фармацевтичне відділення. З того часу багато чого відбулось: і розбудова Одеського фармацевтичного інституту, і його переведення до Запоріжжя, і створення фармфакультету на базі тоді ще Одеського державного медичного університету. Про історію та сьогодення підготовки провізорів в Одесі розповідає Володимир Анісімов, канд. біол. наук, доцент, декан фармацевтичного факультету Одеського національного медичного університету


Старіння організму – фактор ризику багатьох серйозних захворювань. Однак якщо «вікові захворювання» лікарі давно намагаються лікувати, то власне старіння традиційно розглядалося як щось неминуче. В останні 20 років результати генетичних та фармакологічних досліджень підтвердили, що старіння є пластичним процесом, який можна принаймні сповільнити і тим самим запобігти розвитку вікових захворювань. Передбачається, що допомогти в цьому можуть спосіб життя, дієта, а також лікарські засоби. Про останні читайте в статті «Фармакологія проти старіння»


Як відомо, в епоху середньовіччя професії лікаря і фармацевта були практично нероздільними, лише пізніше фармація стала окремим родом медичної професії. Тож цей факт навіть відобразився у чеській мові одно корінними словами, адже фармацевта у Чехії з повагою називають «лекарніком», аптеку — «лекарна», а лікаря — «лекар». Прага — одна з найкрасивіших європейських столиць, яка переносить нас в епоху середньовіччя. Екскурсію першими аптеками чарівної Праги, побудованими ще в XIV ст., проводить для нас Руслан Редькин

Читайте ці та інші цікаві матеріали в свіжому номері, #1′ 2018, журналу «Фармацевт Практик»!

subscribe

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ