Новини

Читайте в «Фармацевт Практик» #4′ 2017

24/04/2017

В останні роки часто чуємо про наближення часу широкого впровадження персоніфікованої медицини, найважливіша роль в якій належить науці фармакогенетиці. Це один з розділів медичної генетики, який вивчає генетичні особливості метаболічних шляхів, з якими взаємодіють ліки. Фармакогенетика дозволяє зрозуміти причину відмінностей та особливостей сприйняття лікарських засобів людьми різних груп, передбачити побічні ефекти ліків. Про цю науку, її стан та можливості розвитку, розповідає Анатолій Соловйов, д-р мед. наук, професор, зав. відділом експериментальної терапії, керівник Міжвідомчої лабораторії доклінічного вивчення лікарських засобів ДУ «Інститут фармакології та токсикології НАМН України».

 

Важко повірити і ще важче змиритися з тим, що вчора цілком здорова людина, молода і діяльна, з безліччю планів раптом стає глибоким інвалідом, який без сторонньої допомоги не може нічого. Автомобільна аварія, падіння із висоти на будівництві, інсульт, післяопераційні ускладнення після втручання на хребті… У реабілітаційному центрі «Модричі» (м. Трускавець) ми познайомилися з людьми, які попри все намагаються жити далі і щодня виборюють це право. Читайте про те, як повертають до життя людей після важких неврологічних захворювань і травм, в статті «Головне завдання — максимальна самостійність».

 

Попри доступність і відкритість інформації про процедуру проведення трансплантації, люди все ще вірять в міфи, що склалися навколо цієї теми. Пересадка органів від живих донорів породжує фантазії про викрадення людей, а епітет «чорна» міцно приклеївся до терміну «трансплантація». Термін «трупна трансплантологія» викликає моторошні почуття і нагадує про середньовічних викрадачів трупів. Навіть якщо людина розуміє необхідність трансплантації органів, вона не поспішає складати відповідний документ про донорство – кому хочеться думати про власну смерть? Про проблеми та перспективи в сфері пересадки органів в Україні читайте статтю «Трансплантологія: чорне й біле».

 

У серпні 2014 р глава Державної служби України з лікарських засобів Михайло Пасічник повідомив, що на територіях, звільнених від незаконних збройних формувань силами АТО, відновили діяльність близько 80% аптек, які працювали в цьому регіоні до початку військових дій. Минуло три роки з початку збройного конфлікту на сході України. Бойові дії на не припиняються, тому говорити про стабільність роботи аптечних точок не доводиться… Але це не заважає гравцям з ТОП-10 почати експансію на територію АТО. Чим живе аптечний роздріб сьогодні в Донецькій і Луганській областях, читайте в статті «На лінії вогню»

 

Алкоголізм — це страшна хвороба. І якщо не серед своїх близьких, то в найближчому оточенні ми обов’язково знайдемо когось, хто потерпає від цієї недуги. З віком ми можемо скласти власний трагічний перелік скалічених доль, зруйнованих сімей, загублених життів… Сьогодні ми поговоримо про те, що рідні алкоголіків також хворі. Вони страждають на співзалежність (інакше — співузалежненість, коалкоголізм). За даними досліджень встановлено, що один алкоголік може спровокувати стан співзалежності до 10 осіб зі свого найближчого оточення. Але найбільше страждають дружини алкоголіків… Читайте поради психолога дружинам алкоголіків і не тільки…

 

Читайте ці та інші цікаві матеріали в свіжому номері, #4′ 2017, журналу «Фармацевт Практик»!

subscribe

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ