Новини

Ефективне лікування туберкульозу: амбулаторне чи стаціонарне?

Новини

Ефективне лікування туберкульозу: амбулаторне чи стаціонарне?

24/03/2017

Про нову модель ефективного лікування туберкульозу говорили учасники прес-конференції 23 березня 2017 р. – у переддень Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу.

Раніше усі хворі на туберкульоз обов’язково госпіталізувалися, як мінімум на 2 місяці, проте рівень захворюваності був значно вищий ніж сьогодні. Сьогодні ж в Україні, як і в світі серйозною проблемою для галузі охорони здоров’я є розповсюдженість туберкульозу стійкого до протитуберкульозних препаратів. Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу – у 2016 році зареєстровано 8709 випадків.

Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції, навела дані епідеміологічного дослідження, згідно якого серед нових випадків туберкульозу реєструється стійкість у кожного п’ятого хворого, серед повторних випадків лікування у кожного другого.

Міжнародні та національні експерти називають декілька причин такої ситуації. Серед них, неконтрольоване вживання антибіотиків, переривання лікування, недотримання протоколів лікування та практика госпіталізації у протитуберкульозні стаціонари, що не відповідають вимогам інфекційного контролю.

На сьогодні пацієнти без бактеріовиділення, а також пацієнти з бактеріовиділенням за умови дотримання вимог інфекційного контролю вдома, можуть лікуватися амбулаторно. «На практиці це відбувається так: хворий іде до свого сімейного лікаря, отримує протитуберкульозні препарати, дотримується рекомендацій і повертається в родину. Він не мусить бути закритий в диспансері. Вдома він відчуває підтримку, добре харчується і залишається в родині», – пояснила Оксана Сивак.

Запропонована модель наразі довела свою ефективність у Європейських країнах та відповідає рекомендаціям ВООЗ.

За словами керівника відділу з питань туберкульозу Європейського регіонального бюро ВООЗ Масуда Дара, кожна п’ята людина з мультирезистентним туберкульозом світу живе саме у Європейському регіоні.

Фактично, ситуація із поширенням туберкульозу з стійкістю до ліків пов’язана з тим, що хворі отримують тривале стаціонарне лікування. Госпіталізація потрібна тільки у критичних ситуаціях. Більшість може лікуватися амбулаторно. При цьому ВООЗ наголошує на необхідності наближення служб охорони здоров’я до пацієнта.

«В Україні середня тривалість госпіталізації хворих 1,5 міс (43 дні) для чутливого туберкульозу і 5 міс (146 днів) для туберкульозу зі стійкістю до препаратів. У той самий час, наприклад, у Сполучених Штатах Америки середнє перебування хворого на чутливий туберкульоз у стаціонарі складає 15 днів», – повідомила Яна Тарлеєва, начальник відділу нагляду та лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України.

subscribe

Є певна категорія пацієнтів для яких перебування в стаціонарі може сприяти ефективному завершенню лікуванню. Це люди, що потребують соціальної підтримки. Для інших пацієнтів тривала госпіталізація призводить до втрати соціальних та родинних зав’язків. Проте, захворіти на туберкульоз може кожен не залежно від соціального статусу і рівня достатку. Як свідчить статистика, значна частина хворих – це звичайні громадяни України, серед яких і лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти, тому індивідуальний підхід до потреб пацієнта сприятиме успішному лікуванню.

Щороку в Україні реєструється близько 30 тисяч випадків захворювання на туберкульоз, а щодня помирає – 12 осіб. У 2016 році за даними Центру медичної статистики МОЗ в Україні рівень захворюваності складає 67,6 на 100 тис. населення. У минулому році найвищий показник захворюваності зафіксовано у Одеській, Херсонській, Київській та Чернігівській областях.

Джерело: прес-служба МОЗ

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ