Новини

Елімінація вірусного гепатиту: треба діяти без зволікань

Новини

Елімінація вірусного гепатиту: треба діяти без зволікань

31/07/2017

28 липня 2017 року відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. У цьому році він проводиться під гаслом «Елімінувати гепатит». Основна мета – привернути увагу до проблем обізнаності про захворюваність вірусними гепатитами, закликати громадськість, політиків і працівників охорони здоров’я до негайних дій для попередження випадків інфікування та смерті від гепатиту та прискорення прогресу до досягнення мети щодо викорінення цього захворювання

Вірусний гепатит – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D та E, яка уражує сотні мільйонів людей в усьому світі, викликаючи гострі та хронічні захворювання печінки.

Вірусний гепатит В є глобальною недооціненою проблемою для системи охорони здоров’я та найбільш серйозною серед усіх вірусних гепатитів. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), сьогодні 257 мільйонів людей у світі інфіковані вірусом гепатиту B. Приблизно 887 000 людей у 2015 році померло від інфекції гепатиту В, включаючи цироз і рак печінки в результаті хронічного перебігу гепатиту В. Формування хронічного перебігу розвивається у 80-90% дітей грудного віку, інфікованих гепатитом В протягом першого року життя. У дорослих хронічний вірусний гепатит В у 350 разів підвищує ризик розвитку цирозу та раку печінки через 10-15 років після інфікування і

За оцінкою українських епідеміологів, рівень захворюваності на вірусні гепатити в Україні становить 7-9% від загальної кількості населення країни, водночас у країнах Європи цей показник коливається від 0,2% до 2,5%.ііі

Щорічно в країні реєструється 11-14 тисяч нових випадків вірусних гепатитів. Станом на початок 2016 року в Україні на обліку перебуває 67 141 хворих, які потребують лікування (20 258 – з гепатитом В і 46 883 – з гепатитом С)іі.

Вірус гепатиту В може виживати за межами організму людини щонайменше 7 днів. Протягом цього періоду вірус, як і раніше, може викликати інфекцію при потраплянні до організму людини, незахищеної вакцинацією. Інкубаційний період захворювання складає в середньому 75 днів, але може варіюватися від 30 до 180 днів. Вірус може бути виявлений протягом 30-60 днів після інфікування та здатний тривалий час перебувати в організмі й розвиватися в хронічний гепатит В.

У високоендемічних районах гепатит В найчастіше поширюється від матері до дитини під час пологів (перинатальна передача) або в результаті горизонтальної передачі (під впливом інфікованої крові), особливо від інфікованої дитини неінфікованій дитині протягом перших 5 років життя. Розвиток хронічної інфекції дуже поширений серед дітей грудного віку, інфікованих їхніми матерями, або до досягнення п’ятирічного вікуі.

Це захворювання можна попередити за допомогою вакцини від гепатиту B. Проте більшість людей усе ще не обізнані щодо ризиків інфікування вірусом гепатиту В, а також щодо методів попередження та боротьби із цим захворюванням.

ВООЗ у своїй стратегії по боротьбі з гепатитом приділяє основну увагу таким напрямкам:

  • підвищення інформованості;
  • формування політики на підставі реальної ситуації;
  • профілактика гепатиту за допомогою повного курсу вакцинації всіх новонароджених 3 дозами протягом першого року життя, забезпечення безпеки ін’єкцій та препаратів крові;
  • доступі до служб моніторингу, скринінгу і лікуванню при гепатиті В.

Наразі елімінація вірусного гепатиту стала першочерговим завданням. На 69 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві представники урядів 194 країн ухвалили Глобальну стратегію ВООЗ з боротьби із вірусним гепатитом, яка включає мету викорінення гепатиту B та C протягом наступних 13 років.

З 1982 року в усьому світі використано понад 1 мільярд доз вакцини проти гепатиту В. У багатьох країнах, де зазвичай від 8% до 15% дітей ставали хронічно інфікованими вірусом гепатиту В, вакцинація скоротила показники хронічного перебігу інфекції серед імунізованих дітей до менш ніж 1%.і

Компанія ГлаксоСмітКляйн (GSK) підтримує основні ідеї та цілі ВООЗ у боротьбі з інфекційними захворюваннями. GSK є світовим лідером у розробці та виробництві вакцин. Знання та досвід, які використані для розробки вакцин, і сучасні технології виробництва гарантують фахівцям у боротьбі із захворюваннями використання високоякісних вакцин. Сьогодні портфель компанії нараховує 41 вакцину для захисту людей різного віку від 22 різних захворюваньiv.

GSK є одним із найбільших постачальників вакцин на українському ринку. В Україні зареєстровано 18 вакцин, які допомагають запобігати таким вакцин-контрольованим захворюванням, як гепатит, ротавірусна інфекція та ВПЛ, дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, бактеріальний менінгіт і грип.

Компанія також підтримує інформаційні кампанії та заходи, метою яких є підвищення рівня знань у сфері вакцинопрофілактики серед широкої громадськості, фахівців охорони здоров’я та представників засобів масової інформації як на глобальному рівні, так і в Україні.

ГлаксоСмітКляйн в Україні докладає всіх зусиль для того, щоб сприяти підвищенню рівня довіри до вакцинопрофілактики та захисту населення від вакцин-контрольованих захворювань. Уже понад 10 років компанія ініціює та підтримує інформаційні та освітні кампанії щодо цінностей вакцинації та надає експертизу щодо реалізації передових світових практик.

«Проблема інфікованості вірусом гепатиту В усе ще залишається недооціненою системами охорони здоров’я багатьох країн світу, в тому числі України. Важливим чинником можливого зараження вірусом гепатиту є його висока здатність до інфікування: вірус гепатиту В є у 50–100 разів контагіознішим, ніж вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), – зазначає Наталія Васецька, медичний радник GSK Україна, підкреслюючи високий рівень загроз зараження вірусним гепатитом B та важливість попередження цього захворювання. – Гепатит В є керованою інфекцією. Ефективність рівня захисту від захворювання вірусним гепатитом B за допомогою вакцинації становить більше 95%. Тривалість поствакцинального імунітету зберігається протягом, щонайменше, 20 років. Ключовими чинниками в попередженні захворювання вірусним гепатитом В в Україні, у першу чергу, є спільні зусилля держави, медичної спільноти та громадськості для досягнення високого охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В».

i https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/ доступно на 20.07.2017р.

іі https://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170608_c.html доступно на 20.07.2017р.

iіі https://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20160728_a.html доступно на 20.07.2017р.

iv GSK Annual Report 2016. Vaccines

Джерело: прес-центр GSK Україна

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ