Новини

Фармбизнес: выводы 2016 – ожидания 2017: итоги конференции

Новини

Фармбизнес: выводы 2016 – ожидания 2017: итоги конференции

07/02/2017

У Києві відбулася конференція, присвячена регулюванню фармацевтичного бізнесу

2 лютого ц.р. в Києві відбулася Підсумкова конференція «ФАРМБІЗНЕС: ВИСНОВКИ 2016 – ОЧІКУВАННЯ 2017», яку вже вшосте організовує Юридична компанія «Правовий Альянс».

В ході заходу представники фармацевтичного бізнесу підбили підсумки минулого року, обговорили минулі та прийдешні регуляторні зміни галузі, а також поділилися прогнозами розвитку ринку в 2017 році.

Захід відвідали понад 100 представників фармацевтичних компаній, профільних асоціацій, засобів масової інформації, а також державних установ, що регулюють галузь

За відгуками її учасників, Конференція за роки свого існування стала не лише інструментом отримання якісної аналітики і регуляторних прогнозів щодо фармринку, а й затвердилася в якості майданчика для вільної та чесної дискусії з колегами по ринку та  представниками регулятора.

В цьому році Конференцію відкрив огляд стану фармацевтичного ринку, представлений директором компанії «SMD» Іриною Горловою, яка ознайомила учасників заходу з головними підсумками функціонування фармацевтичного ринку України в 2016 році в цифрах.

LA_conf_2

У доповіді було представлено дані по динаміці ринку, який в 2016 році в доларовому значенні продемонстрував падіння на 11%. Доповідач зазначила, що сьогодні ліки на 86% фінансуються за рахунок споживача. Госпітальні продажі займають лише 6% в загальному обсязі продажів ліків по різних каналах. Говорячи про динаміку сегментів роздрібного ринку в 2016 році, Ірина Горлова підкреслила, що в упаковках негативну динаміку демонструють усі сегменти, крім товарів по догляду за пацієнтом. У гривневому значенні найдинамічніше зростання відбувається в сегменті БАДів і рецептурних препаратів. При цьому безрецептурні препарати демонструють динаміку, гіршу від рецептурної групи. Були також відзначені високі темпи зростання вітчизняних компаній у порівнянні з іноземними. Говорячи про сегмент тендерних закупівель, пані Горлова повідомила, що сума закупівель по всіх продуктах, включаючи централізовані закупівлі, організацій-донорів, тендерні закупівлі й допорогові закупівлі регіональними відомствами та лікарнями, за 11 місяців 2016 року склали 6,4 млрд. гривень. У 2016 році найбільш суттєві показники зростання продемонстрував сегмент централізованих закупівель, а також сегмент прямих тендерів лікарень (у 2016 році + 21%).

Перша сесія заходу традиційно була присвячена питанням регулювання фармацевтичного бізнесу.

LA_conf_11

Модератором сесії виступив партнер ЮК «Правовий Альянс» Дмитро Алешко, який розповів про основні регуляторних зміни, що сколихнули ринок в 2016 році, зокрема, про постанови КМУ «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» та «Про введення відшкодування вартості лікарських засобів», а також про новий Національний перелік лікарських засобів.

Далі пан Алешко передав слово Оксані Лебезі, старшому технічного радника з фармаконадзору і раціонального використання лікарських засобів проекту USAID/SIAPS, яка в своїй презентації детальніше зупинилася на Національному переліку, а також на перспективах і можливих ризиках для бізнесу, які несе його реалізація в 2017 році. Теми введення Національного переліку в своєму виступі торкнулася і Олена Матвєєва, директор Департаменту фармаконагляду ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України», заступник Глави Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів. У своєму виступі пані Матвеєва постаралася розвіяти побоювання, висловлені представниками бізнесу, розповівши про позитивний досвід впровадження Національного переліку в європейських країнах, таких як Угорщина, Словенія, Чехія, Латвія. Наталія Сергієнко, Виконавчий директор Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації, в свою чергу, торкнулася питань, які в даний час найбільше хвилюють міжнародні фармацевтичні компанії, що працюють в Україні – як українські, так і іноземні – а саме, впровадження ефективних механізмів референтного ціноутворення та реімбурсації. Пані Сергієнко висловила надію на їх вдале рішення впродовж того часу, що залишається – до 1 квітня 2017 року – і наголосила, що нині державні органи влади мають активно попрацювати разом із професійною фармацевтичною спільнотою, аби уникнути ризиків вимивання лікарських засобів і переривання лікування критичних груп пацієнтів, які стали причиною перенесення дати державного цінового регулювання. Представники двох провідних профільних організацій фармацевтичного бізнесу – Володимир Ігнатов, Виконавчий директор Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine, Голова представництва IPSEN Pharma в Україні та Молдові, і Володимир Редько, Виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних лікарських засобів APRaD, говорили про питання без відповіді, які ринку залишив минулий рік. Зокрема, про реформу системи закупівель і про державне регулювання цін на лікарські засоби. Саме на цю тему розгорнулася жвава дискусія в залі в подальшій сесії питань і відповідей.

LA_conf_8

Дмитро Алешко прокоментував: «Час проведення конференції співпав із серйозними змінами в регулюванні цін на лікарські засоби, які були ініційовані Кабінетом міністрів України. В учасників конференції була можливість почути можливий сценарій того, як буде розвиватися ситуація з 1 квітня 2017 року. Крім того, представники провідних профільних асоціацій сформулювали свою позицію щодо даного питання ».

У фокусі другої сесії Конференції, під загальною назвою «Фармбізнес: питання, залишені юристам», було порушено відразу три юридичних вектора, що мають істотне значення для фармацевтичних компаній: антикорупційне законодавство, оподаткування, а також основні аспекти антимонопольного і конкурентного права, що стали особливо актуальними в 2016 році , в зв’язку з політикою АМКУ щодо фармацевтичних компаній.

Модератор – партнер ЮК «Правовий Альянс» Олексій Бежевець – відкрив сесію доповіддю, присвяченою оподаткуванню фармацевтичних представництв. Доповідь містила практичну інформацію про ряд нюансів оподаткування фармбізнесу – від того, в який момент ведення бізнесу виникає потреба платити податки, до нової актуальної теми BEPS (Base Erosion and Profit Shifting). Далі Олексій Бежевець передав слово старшому юристу ЮК «Правовий Альянс» Лідії Санжаровській. У своїй презентації пані Санжаровська резюмувала найактуальніші питання комплаєнсу, такі як фінансування участі лікарів у заходах, вручення лікарям подарунків та сувенірної продукції, спонсорство і благодійність, а також особливості маркетингового взаємодії закладів охорони здоров’я з фармпредставництвом. Завершив сесію асоційований партнер ЮК «Правовий Альянс» Андрій Горбатенко, який у своїй доповіді зазначив, що для фармацевтичного ринку 2016 рік був насичений подіями, пов’язаними з діяльністю Антимонопольного комітету України. Зокрема, було завершено кілька справ щодо договорів дистрибуції лікарських засобів, надано рекомендації Міністерству охорони здоров’я. Крім того, Антимонопольний комітет України надав розгорнутий звіт щодо свого бачення ситуації на фармацевтичному ринку України. «Аналіз рішень і дій Антимонопольного комітету України в 2016 році дозволяє зробити кілька висновків. В першу чергу, потрібно відзначити, що намітився суттєвий прогрес у підходах даного державного органу до оцінки ситуації на ринку. Також не можна не згадати реальну відкритість АМКУ до діалогу з учасниками ринку. Однак, рішення, які були прийняті АМКУ в 2016 році загострили низку проблем в даній сфері. Зокрема, ринок страждає від нестачі рекомендацій АМКУ, які створювали б safe harbor для учасників ринку. На сьогоднішній день фраза «підходи і практика АМКУ» залишається надто загадковою і таємничою. Ми щиро сподіваємося, що наші зусилля в 2017 році допоможуть просунутися в цьому напрямку» – підсумував пан Горбатенко.

LA_conf_3

Коментуючи свою сесію, Олексій Бежевець зазначив: «На сесії було розглянуто три дуже важливих і актуальних для ринку теми. Перш за все,  ми підняли питання щодо розвитку фармацевтичних компаній в світлі нових віяній та трендів у сфері оподаткування,  зокрема, транспортне ціноутворення та бізнессхеми за якими працює більшість іноземних фармкомпаній України. Мова йде про стосунки між материнською компанією та представництвом або дочірніми компаніями України. Досить в багатьох випадках ці взаємовідносини підлягають ретельному перегляду та аналізу з метою уникнення негативних наслідків в сфері оподаткування. По-друге, ми вчергове ми звернули увагу шановних фармакоманій на потреби дотримання усіх вимог  в сфері антикорупційного законодавства та комплаєнсу.  Вчергове підсумували підходи, які застосовуються успішними фармкомпаніями ринку в сфері промоції та взаємодії зі спеціалістами охорони здоров’я.  І, накінець, в третій частині сесії, Андрій Горбатенко детально розповів про підходи антимонопольного комітету до дистриб’юторських договорів . Це надзвичайно актуальна тема. У нашої компанії є позитивний досвід у вирішенні питань  які виникають у зв’язку з цими договорами. Ми вважаємо, що ми окресли канву якою компанії варто рухатися у 2017 році».

Третя, заключна, сесія Конференції «Можливості vs небезпеки: прогнози від лідерів думок» пройшла в форматі панельної дискусії лідерів думок фармацевтичного ринку. Модерували її партнер ЮК «Правовий Альянс» Ілля Костін і Виконавчий директор AIPM Ukraine, Голова представництва IPSEN Pharma в Україні та Молдові Володимир Ігнатов. Серед експертів сесії були представлені виключно представники реального бізнесу: Євген Заїка, Регіональний Директор Acino Group (Switzerland) в СНД, Генеральний директор ТОВ «Фарма Старт», Георгій Вікторов, Голова Представництва Абботт Лабораторіз ГМБХ в Україні, Голова Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації, Анатолій Ревін, Генеральний Директор Представництва «Егіс ФАРМАСЬЮТІКАЛС ПЛС», Президент AIPM Ukraine, а також Станіслав Корнєв, Директор Представництва компанії «ЮСБ Фарма ГмбХ» в Україні, Віце-президент AIPM Ukraine.

LA_conf_4

Сесія розпочалась із представлення модераторами результатів опитування представників фармацевтичного бізнесу, яке було проведено напередодні конференції. Переважну більшість респондентів склали іноземні компанії або їх представництва (дочірні компанії), що не мають локалізації виробництва на території України.

Серед основних проблем поточного стану українського фармацевтичного ринку було виділено стан економіки, низьку платоспроможність споживача і недосконалість законодавчого регулювання галузі.

LA_conf_5

Основними факторами, які вплинуть на фармринок в 2017 році, було названо зміну моделі ціноутворення на лікарські засоби, введення реімбурсації, а також перехід на новий Національний перелік лікарських засобів.

При цьому більшість опитаних зазначили, що в першу чергу поліпшення державного регулювання вимагають сфери державних закупівель та ціноутворення на лікарські засоби. Такої думки дотримуються понад 66% респондентів. Поряд з ними відзначається відчутна недосконалість регулювання у податковій сфері та в галузі захисту інтелектуальної власності в фармбізнесі.

LA_conf_7

З огляду на динамічний нормативне регулювання галузі, експерти були обережні в прогнозах, зійшовшись на думці, що саме реформування сфери охорони здоров’я в сфері страхової медицини може стати довгоочікуваним виходом з кризи і вікном для нових можливостей, як для медичних установ, так і для фармацевтичних компаній.

Ілля Костін підвів підсумок очікуванням фармацевтичного ринку від року прийдешнього: «На жаль, майбутнє, як найближче, так і віддалене, сьогодні позбавлене оптимістичних прогнозів. Керівники фармацевтичного бізнесу не можуть відірватися від дійсності, в якій величезну роль грає нестабільний стан економіки країни. Правова невизначеність, низька якість нормативних документів, популізм, небажання прислухатися до представників фармбізнесу – професіоналів, людей, які віддали цій професії не один десяток років – фактори, що визначають сьогоднішній стан і настрої ринку. У перспективі найближчих трьох років ми очікуємо зникнення в Україні ринку брендованих дженериків – ми побачимо його трансформацію в ринок звичайних дженериків. Реімбурсація буде збільшуватися, кількість нозологій – зростати. Однак неминучий відхід з ринку ряду компаній через різке зниження купівельної спроможності, а також сприйняття державою іноземних компаній виключно в розрізі здешевлення їхньої продукції. Питання якості, на жаль, піде на другий план. Уже сьогодні про це свідчать численні суперечки навколо горезвісного 21 МНН, а також стратегія по впровадження Національного переліку лікарських засобів. Фармацевтична галузь може розвиватися тільки завдяки інвестиційній активності, яка, на жаль, практично зведена до нуля. Вкладати гроші і отримувати прибуток в цій сфері сьогодні можуть лише одиниці, готові піти на надризик. Також фармацевтами були озвучені очікування змін в області медицини, так як фармацевтика, по суті, є індустрією, допоміжною по відношенню до медицини».

Присутні залишилися задоволені атмосферою живої дискусії, в якій проходила Конференція, а також актуальністю піднятих в ході заходу питань. Проводячи такий масштабний захід на високому рівні, Правовий Альянс демонструє не тільки високу якість своєї професійної експертизи, але також здатність передбачати розвиток ринку, безпомилково вгадувати потреби фармацевтичного бізнесу.

Особливу подяку за підсумками Конференції хотілося б висловити компаніям, організаціям і засобам масової інформації, які підтримали захід інформаційно. Серед них: Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine, Асоціація виробників інноваційних лікарських засобів APRaD, Асоціація «Оператори ринку медичних виробів», Європейська Бізнес Асоціація, SMD, Brandberg, PharmaGate, MultiPrint, YouControl, Агентство медичного маркетингу, Twiga і MedInform, Health Media , УКРМЕДСЕРТ, LavConsult, Щорічний конкурс професіоналів фармацевтичної галузі «Панацея», Healthcare Creative Forum, портал Depharm, журнали Фармацевт Практик, Фармацевтична Галузь і Сучасна Фармація, а також ексклюзивний юридичний медіа-партнер Конференції – видання «Юридична Газета».

Джерело текст та фото: Юридична компанія «Правовий Альянс»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ