Новини

“Фрезеніус” інвестує в будівництво гемодіалізних центрів

Новини

“Фрезеніус” інвестує в будівництво гемодіалізних центрів

12/09/2017

«Фрезеніус Медикал Кер» планує інвестувати 30 млн євро в будівництво гемодіалізних центрів в Україні

Нирки — життєво важливий орган людини, основна функція якого виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові. Нирки беруть участь в регуляції водно-сольового балансу, кров’яного тиску, кровотворення, кальцієвому обміні тощо. На жаль, щорічно кількість хворих із патологією нирок збільшується. Цьому сприяє епідемія діабету, збільшення гострих захворювань сечових шляхів і нирок, зловживання алкоголем, тютюнокуріння. В Україні зареєстровано 450 тис. пацієнтів із хронічним захворюванням нирок, і щорічно їх кількість зростає на 5 тис. чоловік.

При хронічному захворюванні нирок V стадії (термальній) функціонування органу знижується на стільки, що він самостійно не може впоратися з очищенням крові від шкідливих результатів обміну, і пацієнту призначають пожиттєву процедуру штучної очистки крові (гемодіаліз). Гемодіаліз нирок — нирково-замісна терапія, екстракорпоральний метод очищення крові від токсичних елементів, шлаків (сечовина, креатинін, отрути), що проводиться поза організмом. Пацієнт потребує проходження такої терапії 3 рази на тиждень. За даними 2015 року, в нашій країні гемодіаліз отримують лише 5609 пацієнтів. «Україна займає останнє місце в Європі за рівнем забезпечення лікування методами замісної ниркової терапії», — зауважує Микола Колесник, головний невролог МОЗ України.

Володимир Новаківський, Володимир Подворний, Роман Шурдук, Юрій Кремер

«Ми знаємо, наскільки гостро в Україні стоїть питання доступності гемодіалізної терапії. Троє з чотирьох пацієнтів, які потребують такого лікування його не отримують. Щоб змінити цю ситуацію, ми готові ділитися нашим глобальним досвідом і експертизою в діалізній терапії, а також підтримувати країну у втіленні реформ галузі на користь українських пацієнтів», — говорить Юрій Кремер, старший менеджер з регіонального управління в країнах Східної Європи «Fresenius Medical Care Deutschland GmbH» у м. Бад-Гомбург, Німеччина.

«Фрезеніус Медикал Кер» планує побудувати в Україні 8 нових діалізних центрів, якщо реформа охорони здоров’я буде впроваджена найближчим часом. Нові центри дадуть можливість більш ніж двом тисячам українських пацієнтів з нирковою недостатністю отримувати життєво необхідне лікування гемодіалізом. Про це заявив Володимир Подворний, директор дочірньої компанії «Фрезеніус Медикал Кер Україна». Доля реформи залежить від ухвалення ключових нормативно-правових актів, зокрема законопроекту №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

«На сьогодні в Україні гемодіаліз є фактично недоступним для пацієнтів, в тому числі через нестачу місць для діалізного лікування в державних закладах охорони здоров’я. Компанія «Фрезеніус Медикал Кер» затвердила інвестиційний проект для України: будівництво 10 сучасних діалізних центрів. Ми вже спорудили та налагодили роботу двох таких центрів — у Чернігові та Черкасах. Перевагою наших центрів є проведення гемодіалізних сесій відповідно до найвищих світових і українських стандартів та ведення пацієнтів з ХХН термінальної стадії, згідно з вимогами міжнародних протоколів лікування. Але обидва центри працюють не на повну потужність. Це пов’язано  із тим, що українські пацієнти не мають права вибору й не можуть отримувати послугу гемодіалізу там, де цього хочуть», — зазначає Володимир Новаківський, головний лікар ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна»

«Ми сподіваємося, що цю ситуацію змінить реформа системи охорони здоров’я й запровадження загальноприйнятого в цивілізованих країнах принципу «гроші йдуть за пацієнтом», — продовжує Володимир Подворний. — У такому разі пацієнти зможуть не тільки отримувати життєво необхідне лікування, а й мати вибір, де саме отримати якісну й ефективну послугу гемодіалізу. Більше того, це неминуче призведе до приходу в Україну капітальних інвестицій».

Текст: «Фармацевт Практик»

Фото надані «Фрезеніус Медікал Кер Україна»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ