Новини

Громадська спілка аптек виступила проти аптечної наркоманії

08/08/2016

Безстрокова соціальна акція, направлена на боротьбу з поширенням так званої «аптечної наркоманії» стартувала по всій Україні. Ініціатором проведення акції виступили учасники Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» – аптеки і аптечні мережі, що охоплюють майже всі регіони країни.

«Проблема «аптечної наркоманії» сьогодні є надважливою. Фактично, деякі аптеки сьогодні перетворились на пункти майже вільного продажу рецептурних ліків, що містять кодеїн – опійний наркотик, який викликає важку залежність. При терапевтичних дозах кодеїн у складі комбінованих лікарських засобів використовується як препарат проти симптомів кашлю, однак його надмірне споживання  руйнує організм», – говорить директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко.

У рамках соціальної акції тисячі аптечних закладів розмістили наклейки із текстом «У цій аптеці не продають кодеїновмісні препарати без рецепту!».APAU_narco_image003

«Аптечні мережі, які є учасниками АПАУ, відстоюють позицію недопустимості виникнення ситуації, коли аптека перетворюється на місце нелегального збуту нарковмісних препаратів. Однак існують недобропорядні учасники ринку, що не поділяють такого ставлення. Аби запобігти створенню умов для збільшення кількості наркозалежних серед молоді, наші учасники на власному прикладі показують, як цього можна уникнути, просто усвідомлюючи свою соціальну відповідальність. Бо саме від роздрібного сегменту фармацевтичного ринку сьогодні залежить, чи буде існувати «аптечна наркоманія», – говорить Руденко.

За даними аналітичної компанії «SMD», у 2015 році продаж кодеїновмісних засобів у українських аптеках склав 14 172 033 упаковок. За результатами першого кварталу 2016 року, у грошах кодеїновмісні засоби знаходяться на першому місці по відпуску в Харківській області та на другому – у Запорізькій (згідно інформації компанії «Proxima Research»).

«Ми провели опитування серед лікарів поліклінік. Запитували,
чи призначають вони своїм пацієнтам, що мають симптоми кашлю, кодеїновмісні препарати. З майже ста людей лише один лікар повідомив, що він за останній рік виписав рецепт на такий лікарський засіб. Усі інші зазначали, що виписують інші ліки, без вмісту кодеїну», – говорить голова Громадська APAU_narco_image002організація «Правозахисне об’єднання «Синдикат» Євген Чепелянський.

Попри численні звернення в компетентні органи, залучення громадськості та проведення контрольних закупівель, кількість аптечних закладів, що нехтують правилами відпуску кодеїновмісних препаратів, за останні роки не зменшилась, зазначає Чепелянський.

«З липня 2015 року лише до нашої організації надійшли скарги від громадян на 8 аптечних закладів у Києві, в яких було зафіксовано незаконний продаж кодеїновмісних препаратів без рецептів і чеків наркозалежним особам. Ми 12 разів фіксували факти незаконного продажу таких препаратів у аптечних закладах на відео, 10 разів передавалися звернення до правоохоронних органів з приводу вищевказаних фактів (4 рази повторно)», – говорить голова правозахисного об’єднання.

Зауважимо, сьогодні кодеїновмісні препарати, у складі яких кількість наркотичного засобу не перевищує гранично допустиму (визначена Постановою КМУ від 10.10.2007 № 1203), відпускаються з аптечних закладів без застосування предметно-кількісного обліку за рецептом форми ф-1, який не має зберігатись у аптеці. Учасниками Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України» було запропоновано звернутись до МОЗ із ініціативою внести зміни до Наказу № 360 в частині правил відпуску зазначених препаратів.

subscribe

В АПАУ зазначають – ефективною боротьба з «аптечною наркоманією» буде лише в разі участі у ній кожної аптеки України. «Ми запрошуємо кожен аптечний заклад, кожен аптечний пункт, кожного власника аптек, кожного фармацевта та провізора приєднатись до нашої ініціативи. Для цього потрібно єдине – відпускати кодеїновмісні препарати виключно за умови наявності в пацієнта необхідного рецепту. Це просте правило може врятувати багато життів, уберегти наших дітей від залежності», – говорить В. Руденко.

Джерело: прес-служба АПАУ

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ