Новини

Громадські організації вимагають від аптек створення умов для доступу інвалідів

09/04/2015

8 квітня на прес-конфефренції в Києві перший віце-президент ГО “Європейська Асоціація з прав інвалідів”  Віталій Дроботун заявив, що організація, яку він представляє, а також ГПО “Права людини” мають намір позиватися до аптек, що не створили необхідних умов для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями

Він розповів, що в рамках проекту “Стоп корупція!”* було оглянуто 2044 аптеки Києва, Миколаєва та Одеської області щодо виконання пункту 3.5.7. Ліцензійних умов, де зазначено, що аптека повинна створити необхідні умови для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями. З оглянутих закладів 1026 були загалом доступними для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, тоді як 918 не відповідали цій вимозі. Крім того, жодна аптека на була забезпечена всім необхідним для людей з порушеннями зору. “Ми звернулися з листами до власників аптек, щоб вони забезпечили доступність. Якщо найближчим часом, за два-три місяці, не буде змін, ми подамо позови до суду щодо позбавлення цих аптек ліцензій – на підставі ратифікованої Україною Конвенції по правах людей з інвалідністю. Ми впевнені, що виграємо всі суди”, – зазначив Віталій Дроботун.

Серед оглянутих аптек в жодній не було підйомнику, а в тих закладах, які визнано недоступними, пандуси, якщо є взагалі, то зроблені з порушенням державних будівельних норм і небезпечні для використання. Кнопка виклику персоналу не є елементом доступності, а лише допоміжним засобом для обслуговування громадян. Проблема в тому, що законодавчо не конкретизовано, що таке “доступність”, а орган, який має здійснювати контроль за нею, не визначено. Через мараторій на перевірки аптечних закладів територіальні підрозділи Держлікслужби не можуть контролювати наявність доступу для людей з інвалідністю до аптечних закладів.

Заступник голови правління ГПО “Права людини” Віталій Пчолкін навів приклади аптек, які не тільки недоступні для інвалідів, а й небезпечні для всіх громадян. В деяких аптеках немає пандусу, а є кнопка виклику, однак дістатися до неї неможливо. Навіть в одній із соціальних аптек столиці відсутній пандус, а сходи – аварійні.

За його словами, потрібні підйомники або пандуси відповідно до стандартів – ширина не менше 1 м, дворівневі поручні (70 і 90 см висотою) з обох боків та невеликий кут підйому – до 8 градусів, а ще мають бути проміжні майданчики для відпочинку через кожні 6-10 м. Висоті сходів в 1 м має відповідати пандус близько 12 м. До того ж, за словами Віталія Пчолкіна, пандуси повинні бути виготовлені із суцільного матеріалу, і рейки для цього не годяться.

Треба зазначити, що 7 квітня директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко, а також представники Держлікслужби України та Держархбудінспекції України взяли участь у зустрічі в форматі круглого столу, який був організований ГО “Європейська асоціація з прав інвалідів” та на якому обговорювалися питання щодо виконання аптечними закладами України законодавства про безбар’єрне середовище.

*Проект “Стоп корупція” реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Джерела: прес-служба АПАУ, ГО “Європейська Асоціація з прав інвалідів” 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ