Новини

Хто й за що критикує проект постанови «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби»

17/04/2015

03 квітня 2015 року МОЗ оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби», який містить Національний перелік основних лікарських засобів, що має бути затверджений цією постановою. Згідно проекту, лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, будуть закуповуватися повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

БФ «Пацієнти України» критикує вказаний проект, заявляючи, що процес розробки Положення про Національний перелік основних лікарських засобів та власне Національного переліку основних лікарських засобів відбувався не прозоро, закрито, без участі вітчизняних фахівців, практикуючих лікарів, організацій пацієнтів. За основу проекту Національного переліку основних лікарських засобів взято 18-те видання Примірного переліку основних лікарських засобів ВООЗ, який не було адаптовано до реалій України, про що свідчить значна кількість препаратів для лікування «екзотичних» хвороб (до 12 засобів для лікування малярії, засоби проти африканського та американського трипаносомозу, африканських глистних інвазій). Одночасно в проекті відсутні препарати для лікування захворювань, для яких діють Загальнодержавні програми лікування: онкологія у дорослих, гемофілія у дорослих,дитячі рідкісні захворювання, які входять до Конвенції ООН з прав дитини (муковісцидоз, гемофілія, вроджені імунодефіцити, ювенільний ревматоїдний артрит). Проект Національного переліку абсолютно не враховує галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я та клінічні протоколи лікування, що у свою чергу, позбавляє можливості пацієнтів отримати навіть мінімально необхідний доступ до лікування. Крім того, у проекті Національного переліку зазначено деякі застарілі препарати, які внаслідок своєї високої токсичності не рекомендовані ВООЗ і від використання яких Україна раніше відмовилась. БФ «Пацієнти України» вважає, що проект постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби” має бути скасований, а проект Національного переліку суттєво доопрацьований із залученням вітчизняних експертів та пацієнтської спільноти.

З критикою проекту Національного переліку основних лікарських засобів виступила також Американська торгова палата. «Введення в дію такого перечня відкине систему охорони здоров’я України, як мінімум, на 30 років, а держзакупівлі за цим переліком будуть формальними. Виключно заради самого процесу закупівель, в якому взагалі не будуть враховані потреби пацієнтів та клінічні індикатори ефективності» “, – наголошується в листі Американської торгової палати, адресованому міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі та його заступникам Олександрі Павленко та Ігору Перегинцю.

У зв’язку з неготовністю Національного переліку основних лікарських засобів Американська торгова палата пропонує в 2015 р провести держзакупівлі за процедурою і номенклатурою 2014 року, а в червні 2015 р розпочати процес створення експертної групи для визначення номенклатури закупівель на 2016 р і доопрацювання законодавчої бази.

Джерела: Інтерфакс-Україна, БФ «Пацієнти України»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ