АктуальноАптечные будниНовини

Із аптек України зникнуть лікарські засоби сумнівної якості

04/02/2013

Майже півтори тисячі лікарських засобів зникне з обігу на ринку України вже 15-го лютого через невідповідність міжнародному стандарту якості «Належна виробнича практика» (GMP), – повідомляє УНН.

Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації, здійснення фармацевтичної діяльності, виробництва й обігу виробів медичного призначення, розвитку сучасних медичних технологій Андрій Шипко повідомив: «Впродовж минулого року, за результатами інспектувань Держлікслужбою, відповідність нормам GMP не підтверджено для 78 виробництв, які знаходяться не тільки в країнах, що розвиваються, але й у деяких розвинених. Їх продукція налічує 1,3 тис. найменувань, які з 15 лютого 2013 року не будуть допущені на ринок України. Це близько 150 міжнародних непатентованих найменувань».

Сьогодні ж в Україні зареєстровано близько 10 тис. готових лікарських засобів, із яких лише 3 тис. вітчизняні, решта – іноземного виробництва. GMP-стандарт є основним методом контролю якості й ефективності лікарських засобів.

Генеральний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмила Безпалько  наголосила, що надалі в Україну не завозитимуть лікарські засоби, які було виготовлено не за GMP-стандартом. Відповідно, з обігу зникнуть препарати сумнівної якості, лікування якими ризиковане для здоров’я. Щодо вітчизняних засобів, то такі стандарти в Україні діють вже майже чотири роки.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ