Новини

Касові апарати в аптеках – дієвий інструмент захисту прав хворого та боротьби з фальсифікатом

03/11/2016

На думку Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)», лише обов’язкове запровадження касових апаратів для всіх суб’єктів стане дієвим інструментом захисту прав хворого та боротьби з фальсифікатом

Підприємці здебільшого сприймають використання касових апаратів як втручання в їхню фінансово-господарську діяльність з боку держави, як бажання влади контролювати малий та середній бізнес в Україні. Відтак, скептично налаштовані фізичні особи-підприємці свою відмову від застосування реєстратора розрахункових операцій (РРО) мотивують тим, що сам процес утримання касового апарата є досить громіздким та затратним.

Однак, які б аргументи і відмовки від використання РРО не зазначали ФОПи, проблема необхідності використання касових апаратів є набагато гострішою, ніж здається на перший погляд. Якщо, наприклад, продаж канцтоварів без РРО не становить загрози покупцю, то відпуск ліків без РРО може стати небезпечним для здоров’я та життя покупця-пацієнта, адже таким чином до обігу може потрапити чимало фальсифікованих та неякісних лікарських препаратів.

На думку Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)», лише обов’язкове запровадження касових апаратів для всіх суб’єктів стане дієвим інструментом захисту прав хворого та боротьби з фальсифікатом.

Як би не прикро було це визнавати, але реалії сьогодення засвідчують, що на ринку фармації дійсно наявні фальсифікати медикаментів. Час від часу правоохоронні органи виявляють деякі випадки відпуску ліків-підробок. За даними ЗМІ, лише впродовж поточного року в Україні виявлено та зафіксовано правоохоронцями 7 випадків виробництва і збуту фальсифікованих ліків. Ще більше занепокоєння викликає й припущення: а скільки ж людей поплатилися своїм здоров’ям чи навіть життям, застосовуючи під час лікування такі «препарати»?!

Аби запобігти подібним випадкам, АПАУ наполягає на посиленні боротьби із фальсифікатом дієвим та ефективним чином – шляхом фіксації факту продажу лікарських засобів за касовим чеком. Відтак, кожна аптека чи аптечний пункт під час відпуску лікарських препаратів повинні обов’язково видати покупцеві чек, у якому мають бути зазначені назва суб’єкта продажу, назва проданого препарату, форма випуску, режим дозування, його кількість та ціна.

Основним документом, який регламентує правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, в тому числі в аптечних закладах, є закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Даний Закон визначає обов’язковою умовою для суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, застосування касових апаратів у своїй господарській діяльності. Але, на жаль, вимоги Закону щодо застосування РРО  не поширюються на фізичних осіб-підприємців, які  є  платниками  єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Однак нововведення нині прогресують. Відтак скоро використання касових апаратів стане доступним для всіх представників малого та середнього бізнесу. Передбачається, що незабаром в якості касових апаратів можна буде використовувати різні гаджети.

Зараз багато підприємців, у тому числі й власників аптек, нарікають на те, що використання в їхній професійній діяльності РРО супроводжується значними витратами, внаслідок чого вони іноді вимушені підвищувати ціну на препарати і товари медичного призначення задля покриття витрат на купівлю та утримання РРО.

В цьому аспекті з метою спрощення адміністрування і здешевлення витрат у сегменті касових операцій для малого та середнього бізнесу Верховна Рада в першому читанні затвердила 4 жовтня 2016 р. законопроект № 4117 про розробку системи касових апаратів нового покоління. Цей законопроект передбачає введення нового типу РРО – так званої розподіленої комп’ютерно-касової системи (РККС). Принципова відмінність від уже наявних типів РРО полягає в тому, що до РККС можна буде підключати на вибір підприємця гаджети: ноутбуки, планшети, комп’ютери і навіть смартфони. Завдяки цьому витрати на закупівлю та утримання касових апаратів, які болісно переносить бізнес, будуть істотно знижені за рахунок вже наявної техніки.

subscribe

Законопроект передбачає створення інноваційного (цифрового) РРО, до якого буде підключено техніку, що входить до «мережи» РККС. Кожна транзакція через РККС буде захищена цифровим підписом, який зберігається в системі, що також суттєво спростить захист прав споживачів. Натепер законопроект доопрацьовується з урахуванням рекомендацій експертів.

Отже, механізм застосування касових апаратів законодавці дедалі більше спрощують, тому з придбанням та застосуванням РРО у підприємницькій діяльності труднощів не виникатиме. Головне – це бажання кожного підприємця усвідомлювати відповідальність за життя пацієнта при відпуску препаратів, бажання вести свій бізнес прозоро, сплачувати податки та докладати максимум зусиль, аби не допустити на аптечні прилавки підроблених медикаментів. А це можливо, на думку АПАУ, лише за умови обов’язкового застосування в аптеках касових апаратів, що забезпечить захист прав споживачів та унеможливить збут фальсифікованих ліків.

Джерело: прес-центр АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ