Новини

МОЗ надало роз’яснення щодо повернення ліків до аптек

Новини

МОЗ надало роз’яснення щодо повернення ліків до аптек

29/12/2018

З 1 січня набуває чинності Закон України від 23.11.2018 № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Ним внесені зміни до Закону України «Про захист прав споживачів» (далі — Закон), зокрема статті 8 «Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості».

Змінами передбачена можливість повернення лікарських засобів та медичних виробів в аптеку, але лише в разі їх неналежної якості. Вимоги споживача щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення неналежної якості розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документу.

Важливо, що факт неналежної якості підтверджується документами:

  • висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією
  • розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

В такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів», лікарські засоби віднесені до “Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню)”. Крім того, відповідно до «Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 (далі — Наказ №360), лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають, про що розміщується оголошення в залі обслуговування.

У разі сумніву щодо якості лікарського засобу, споживач має право:

– вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб, що видається виробником, який згідно Наказу №360, має бути наданий у термін не більше ніж одна доба;

– звернутися до територіального органу Держлікслужби, контакті дані якого наявні в аптечних закладах, та на офіційному сайті Держлікслужби.

Щоби убезпечити себе і не придбати неякісні ліки, громадяни можуть на сайті Держлікслужби переконатися, що препарати, які вони придбали або збираються придбати, не заборонені.

Джерело: прес-центр МОЗ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ