АктуальноНовини

МОЗ надало роз’яснення щодо відпуску препаратів для лікування мігрені

03/01/2013

МОЗ України надало роз’яснення стосовно відпуску в аптечних закладах лікарських засобів від мігрені.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я, з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2012 № 1129, яку розробила Державна служба України з контролю за наркотиками, похідні триптамінів біли віднесені до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено. Таким чином аптечні заклади на виконання постанови припинили продаж препаратів для лікування мігрені, що містять триптаміни.

Для забезпечення хворих на мігрень можливістю купувати лікарські засоби Міністерство охорони здоров’я України звернулося за роз’ясненнями до Державної служби України з контролю за наркотиками та проханням виключити похідні триптамінів зі списку особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено.

У свою чергу Державна служба України з контролю за наркотиками пояснила, що похідні триптаміну були включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів за ініціативою Міністерства внутрішніх справ України.

Таким чином у зв’язку із необхідністю врегулювання окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2012 № 1129 Державною службою України з контролю за наркотиками направлено звернення до Міністерства внутрішніх справ України з пропозицією запровадити тримісячний перехідний період для приведення обігу лікарських препаратів, що містять похідні триптаміну, до вимог чинного законодавства, а також не вживати на вказаний термін адміністративно-правових та кримінально-правових заходів щодо відповідних суб’єктів господарювання (тобто аптечних закладів) у випадку відпуску ними препаратів для боротьби з мігренню.

Водночас МОЗ України наголошує, що здебільшого засоби для лікування мігрені відпускаються за рецептом. Процедура призначення препаратів, індивідуальний підбір комбінацій різних лікарських засобів, дозування, визначення особливостей при застосуванні повинен визначати фахівець. Отже, для ефективного лікування пацієнту необхідно звертатися до лікаря.

Згідно з чинною редакцією Державного формуляру лікарських засобів, до препаратів, що застосовуються для лікування та профілактики мігрені, належать анальгетики, нестероїдні протизапальні лікарські засоби, спазмолітичні засоби та ін.

Нагадаємо, що до синтетичних триптамінів належать діючі речовини (за міжнародною непатентованою назвою): золмітриптан, суматриптан, фроватриптан, а також природний триптамін – мелатонін.

За матеріалами moz.gov.ua

+Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ