Новини

МОЗ впровадить 2D-маркування ліків для боротьби з фальсифікатом

Новини

МОЗ впровадить 2D-маркування ліків для боротьби з фальсифікатом

27/11/2018

Міністерство охорони здоров’я готує впровадження обов’язкового 2D-кодування (нанесення на упаковки спеціального QR-коду) лікарських засобів для боротьби з фальсифікатом.

Про це в ході великого столу на базі фармацевтичної компанії “Інтерхім” (Одеса) повідомив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

За словами Р.Ілика, кількість неякісних і фальсифікованих ліків на ринку України може зрости у зв’язку з тим, що з лютого 2019 р. для країн ЄС вводиться обов’язкова норма про присутність відповідного маркування на упаковках ліків.

“Є ризик, що препарати без такого кодування можуть виявитися в Україні, і українці споживатимуть ще більше неякісних ліків”, – зазначив Р.Ілик.

Р.Ілик повідомив, що протягом наступного року обов’язкове 2D-маркування може почати застосовуватися для ліків, що входять в урядову програму реімбурсації “Доступні ліки”. «Ще через рік можемо ставити питання, щоб сюди входили ліки, які є в Національному переліку основних лікарських засобів, а в подальшому встановити дедлайн, з якого часу це буде стосуватися всієї рецептурної групи, всіх інших ліків, які будуть реалізовуватися в Україні», – зазначив Р.Ілик. Для всіх рецептурних препаратів такий дедлайн може бути встановлений на 3-5 років.

Учасник робочої групи з питань впровадження системи відстеження лікарських засобів при МОЗ Марина Слободніченко зазначила, що на даний час в Україні немає законодавства, яке прямо зобов’язує виробників та імпортерів ліків наносити таке маркування на свою продукцію, проте робота в цьому напрямку вже ведеться.

Першою в Україні технологію захисту продукції від фальсфікату за допомогою QR-кодів на всіх виробничих лініях запровадила фармацевтична компанія  “Інтерхім”.

Джерело: Інтерфакс Україна

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ