Новини

НФаУ впровадив та використовує систему управління якістю, що відповідає вимогам ISO 9001:2008

13/07/2015

30 червня 2015 року Національний Фармацевтичний Університет (НФаУ) отримав сертифікат, який засвідчує, що НФаУ впровадив та використовує систему управління якістю, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008

Зараз спостерігається обґрунтований перехід від процедур зовнішнього контролю якості діяльності закладів освіти (на базі національних систем атестації та акредитації) у бік постійної внутрішньої самооцінки і самовдосконалення вишу за допомогою СУЯ – систем управління якістю, побудованих згідно із вимогами стандарту ISO 9001. Система управління якістю – це дієвий механізм укріплення конкурентоздатності організації.

Основними цілями впровадження Системи управління якістю в НФаУ є:

1) Чітке структурування всіх процесів університету та їх детальна регламентація. Запровадження дієвих процедур взаємозв’язку із замовниками (роботодавцями, студентами та іншими зацікавленими сторонами): уникнення дубляжу функцій, поліпшення документообігу, орієнтація на потреби ринку, підвищення якості освітніх послуг.

2) Встановлення критеріїв результативності всіх процесів, систематичний моніторинг та вжиття коригувальних дій: посилення мотивації персоналу, прозорість зон відповідальності, зменшення кількості невідповідностей у роботі, підвищення продуктивності праці…

Зазначене працюватиме на збільшення «коефіцієнту корисної дії».

Систему управління якістю за моделлю стандарту ISO 9001 впровадило понад 1,3 мільйони організацій у 187 країнах світу. В Україні сертифіковано біля 1300 організацій, з них приблизно 25-30 вишів. Сертифікат, виданий незалежним органом, підтверджує виконання вимог ISO 9001 і спроможність організації систематично визначати і виконувати вимоги замовників та нормативні вимоги. Принципи і вимоги ISO 9001 загальновизнані у світі: якщо заявити про наявність сертифікату, то зрозуміють у будь-якій країні світу.

Цілі НФаУ у сфері якості – це вимірні показники діяльності університету, які є основою для визначення цілей більш низького рівня, формулювання планів і задач (від планів підрозділів – до планів конкретних виконавців, наприклад – індивідуальних планів роботи викладачів). Згідно із вимогами ISO 9001 для кожного процесу визначаються входи і виходи, за якими процеси зв’язуються між собою системою інформаційних потоків у вигляді відповідних документів. Критичні процеси регламентуються Документованою процедурою. Документовані процедури мають єдину стандартну структуру. Процедури містять «вбудовані» показники результативності і методики їх визначення, а при плануванні процесу їх керівники встановлюють вимірні критерії для систематичного оцінювання результативності кожного процесу.

Система управління якістю передбачає постійний моніторинг результативності всіх процесів. Нормування діяльності науково-викладацького складу через індивідуальні плани, рейтингування  викладачів та систематичне оцінювання результативності кожного процесу – взаємопов’язані процеси, які сприятимуть мотивації персоналу і підвищенню продуктивності діяльності університету. Методика рейтингування проходить апробацію, після чого почне застосовуватись для рейтингової оцінки роботи всіх викладачів раз на навчальний рік.

Формування Системи управління якістю в НФаУ фактично почалося ще у 2013 році з видання Наказу ректора №484 від 13.12.2013. Тоді був розроблений детальний план впровадження системи, який почав реалізовуватися в листопаді 2014 року (наказ №293 від 10.11.2014).

З 21 по 24 квітня 2015 р проведено цикл внутрішніх аудитів для того, щоб оцінити ступінь впровадження документованих процедур і обізнаності учасників процесів з вимогами Системи управління якістю. 28 квітня відбувся 2015 ознайомчий візит аудиторів О.Ю. Береговенка та В.А. Волосковця, які надали деякі рекомендації щодо підготовки до другого етапу аудиту, який відбудеться наприкінці травня, але в цілому залишились задоволені станом впровадження Системи, над створенням якої плідно працював чималий колектив наших співробітників протягом останнього року. 19-21 травня 2015 р працювала група з 3-х аудиторів на чолі з керівником Органу сертифікації систем менеджменту ТОВ МЦЯ “ПРИРОСТ”
О.Ю. Береговенко. Вони провели ІІ фазу сертифікаційного аудиту, в ході якого була проаналізована вся документація Системи управління якістю, діяльність адміністративних і допоміжних структурних підрозділів, а також вибірково деяких кафедр НФаУ. Аудитори документально підтвердили відповідність діяльності НФаУ вимогам міжнародного стандарту ISO 9001, у тому числі здатність планувати свою діяльність відповідно до нормативних вимог і очікувань замовників, виконувати і контролювати управлінські, основні та забезпечувальні процеси за встановленими і регламентованими алгоритмами, а також застосовувати механізми постійного моніторингу і вдосконалення своєї системи управління. Аудитори підкреслили виражену готовність і спроможність всього колективу університету докладати максимум зусиль для забезпечення високої якості освітніх послуг і постійного розвитку.

30 червня 2015 року НФаУ отримав сертифікат, який засвідчує, що НФаУ впровадив та використовує систему управління якістю, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008

Джерело: офіційний сайт НФаУ

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ