Новини

Оцінка медичних технологій: від альтернатив до цінностей

Новини

Оцінка медичних технологій: від альтернатив до цінностей

05/03/2019

У Києві 28 лютого 2019 р. відбувся І Національний форум з оцінки медичних технологій, в якому взяли участь близько 120 представників державних органів, наукових та навчальних закладів, пацієнтських організацій, а також організацій міжнародного розвитку та індустрії. Форум проходив за підтримки проекту SAFEMed («Безпечні та доступні ліки») Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Оцінка медичних технологій (Health Technology Assessment, НТА) — це багатопрофільний процес, який узагальнює інформацію про медичні, економічні, соціальні, етичні та правові аспекти щодо використання технологій охорони здоров’я в систематичний, неупереджений та прозорий спосіб з метою прийняття стратегічних управлінських рішень із врахуванням інтересів пацієнтів та досягнення найвищої користі для здоров’я.

Рекомендації НТА формуються в процесі науково обґрунтованого аналізу інформації щодо медичних технологій для забезпечення найкращого використання ресурсів. У всьому світі НТА вважають найкращим інструментом для прийняття рішень щодо використання існуючих та нових медичних технологій і визначення всіх послуг в системі охорони здоров’я, які будуть фінансуватися за державні кошти.

У ході брифінгу, що проходив під час форуму, Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я України, зазначив, що медичні послуги дорожчають і вартість витрат на охорону здоров’я збільшується швидше, ніж розвивається світова економіка. Так, за даними ВООЗ, сукупність витрат на охорону здоров’я становить близько 10% світового ВВП. У всіх країнах не вистачає коштів для покриття медичних потреб громадян. Навіть ті країни, в яких існує профіцит бюджету, не здатні забезпечити на 100% фінансування лікування, наприклад, орфанних захворювань.

В Україні через обмеженість бюджету фінансування галузі є ускладненим і найближчими роками ситуація на краще не зміниться. Актуальним є завдання раціоналізувати витрати з максимальною користю для пацієнта. Отже, потрібно знайти баланс між ефективним і економічно доступним лікуванням. Це стосується як лікарських засобів, так і технологій та інновацій. Україна орієнтується на легку модель НТА, яка дозволить досягти максимального ефекту (рекомендації для держави будуть прозорими і зрозумілими), не витрачаючи значну кількість бюджетних коштів.

Підготовка рекомендацій для Міністерства охорони здоров’я щодо фінансування за державні кошти усіх послуг в системі охорони здоров’я є завданням нового Департаменту з оцінки медичних технологій, створеного на базі ДП «Державний експертний центр МОЗ України». Установа буде науково обґрунтовувати відбір лікарських засобів для діагностики, профілактики і лікування (вартість/ефективність), а також аналізувати усі інновації і визначати доцільність їхнього використання. На основі цих рекомендацій Міністерство охорони здоров’я робитиме висновки щодо закупівель за державний кошт високовартісних та інноваційних лікарських засобів, формуватиме Національний перелік лікарських засобів, що підлягають реімбурсації (відшкодуванню вартості), здійснюватиме оцінку медичних та оперативних процедур для включення до національних і регіональних урядових програм.

Згодом в Україні заплановано створення окремого експертного органу, який буде надавати такі науково обґрунтовані рекомендації на підставі даних доказової медицини. До кінця року планується розпочати підготовку відповідних фахівців.

 

«Науковий підхід до визначення пріоритетів у лікуванні — це ще один крок до ефективної моделі охорони здоров’я, покликаної забезпечити триваліше та якісніше життя українців. Ми вже створили окремий експертний орган з оцінки медичних технологій при Державному експертному центрі. Наша мета — реформувати його в окрему незалежну Агенцію з оцінки медичних технологій, адже використання такого підходу потрібне не лише для розширення програми реімбурсації чи удосконалення Нацпереліку, але й в перспективі для формування гарантованого пакета медичних послуг та перегляду номенклатур державних закупівель», — зазначив Роман Ілик.

Довідка. Департамент з оцінки медичних технологій, створений на базі ДП «Державний експертний центр МОЗ України», здійснює нормативно-правове забезпечення діяльності з оцінки медичних технологій; створює новий формат взаємодії з Експертним комітетом; розробляє дорожню карту; провадить роботу з експертизи лікарських засобів щодо визначення їхньої клінічної ефективності та економічної доцільності при внесенні до Нацпереліку. Департамент має чотири підрозділи: з оцінки клінічної ефективності лікарських засобів, із визначення економічної ефективності лікарських засобів, зі стандартизації медичної допомоги, з організаційно-комунікаційного забезпечення. На сьогодні у Департаменті працюють 26 осіб і планується залучити ще 10 фахівців.

Текст і фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ