АктуальноНовини

Перспективи забезпечення інсуліном громадян України

04/07/2014

2 липня 2014 року відбувся круглий стіл за участі громадських організацій, представників державної влади та бізнесу на тему: “Перспективи забезпечення інсуліном громадян України”. Организаторами виступили: “Українська діабетична федерація”, Спілка захисту прав пацієнтів “Здоров’є нації” (www.patient.in.ua).

В Україні склалася небезпечна ситуація із нестачею життєво необхідного препарату для людей, хворих на цукровий діабет – інсуліну.

На початку червня місяця цього року головний ендокринолог Маріуполя Павло Лихоносов повідомив про те, що в місті закінчився запас інсуліну.  Аналогічна ситуація і в деяких інших містах України. Під загрозою опинилися життя тисяч наших співгромадян. Наразі в Україні зареєстровано 1 млн. 300 тис. хворих на цукровий діабет, серед них понад 160 тис тих, чиє життя залежить від своєчасного та повноцінного забезпечення інсуліном. Вирішити проблему забезпечення інсуліном в Україні, і перш за все переселенців та жителів окупованих регіонів, необхідно негайно, терміново залучивши представників всіх зацікавлених сторін: держави, бізнесу, пацієнтів та громадських організацій. Слід зазначити, що виробники інсуліну не залишились осторонь та надали гуманітарну допомогу східним областям, але це дозволяє лише тимчасове покращити  ситуацію.

На часі розв’язання проблеми постійного та гарантованого забезпечення всіх людей з діабетом (так само, як і людей з іншими неінфекційними захворюваннями) зберігаючими життя ліками. Протягом останніх років система державних закупівель постійно “гальмує”, як на рівні Міністерства охорони здоров’я, так і на рівні багатьох областей. Тим не менш в деяких регіонах (наприклад, у Львівській області, на Вінниччині) пацієнти живуть більш-менш спокійно, маючи впевненість у тому, що без інсуліну вони не залишаться, завдяки ефективній організації ендокринологічної допомоги в областях. 

Тривогу викликають також постійні дискусії щодо введення референтних цін та системи реімбурсації (повної або часткової компенсації пацієнту вартості ліків державою).

Починаючи з 1999 року, ми не мали такого різкого загострення ситуації в системі надання діабетичної допомоги, перш за все через реалізацію Національних програм з цукрового діабету (1999-2007, 2009-2013 рр.). Незважаючи на недофінансування та недоліки виконання, вони дозволяли планувати стратегію розвитку ендокринологічної служби. Прийняття програми на 2014-2018 роки відтерміновано. Коли у МОЗ та Кабмін повернуться до розгляду цього питання?

Коли йде війна, а сотні тисяч громадян України опинилися під загрозою залишитися без життєво необхідного препарату – інсуліну, держава не має права залишатися осторонь. В іншому випадку цю проблему доведеться вирішувати самим пацієнтам та іншим зацікавленим сторонам без допомоги та участі держави. Показово, що у важкій ситуації саме пацієнтські організації першими відреагували на проблему. “Українська діабетична федерація” та СГО ВАПП “Здоров’я нації” ініціювали проведення круглого столу на тему: “Перспективи забезпечення інсуліном громадян України”. Цей круглий стіл за задумом організаторів мав стати майданчиком для обговорення надважливого питання для майже 2 млн. громадян. До участі були запрошені представники Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту охорони здоров’я КМДА, народні депутати, представники фармкомпаній, пацієнти та журналісти. Але виконавчі органи влади, на жаль, не приєдналися до заходу.

Натомість до дискусії долучилися: 

Богдан Бенюк

– Народний депутат України Богдан Бенюк

– Помічник Народного депутата України Ханенка С.М. Надія Саноцька

– Помічник Народного депутата України Іонової М.М. Валентина Васильєва 

– Голова ради УДФ Валентина Очеретенко 

– Головний позаштатний ендокринолог ДОЗ Вінницької ОДА Пилип Прудиус 

– Керівник підрозділу “Діабет” Санофі в Україні Оксана Васютинська

– Голова правління ПрАТ “По виробленню інсулінів “ІНДАР” Любов Вишневська 

– Голова  Представництва компанії  “Ново Нордіск” в Україні Олександр Бойко 

– Виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків “АПРаД” Юрій Савко

– Голова департаменту ендокринології Елі Ліллі Ярослав Бойко

– Від ТОВ “Фармак – Павло Лукашевич

– Голова Вишгородської районної діабетичної асоціації Надія Карапиш

– Броварське відділення Української діабетичної федерації Максим Андросюк

– Член діабетичної футбольної команди “ДІАЄВРО” Сергій Пономаренко

– Координатор роботи з молоддю Української діабетичної федерації Ігор Дідик 

Круглий стіл відкрила ініціатор заходу Голова ради “Української діабетичної федерації” Валентина Очеретенко, подякувавши присутніх за участь.  Проблема неінфекційних захворювань, а цукровий діабет належить до цієї групи хвороб, сьогодні є глобальною проблемою. На цьому наголосила пані Валентина, посилаючись на документи, які вже стали фундаментальними для світового співтовариства: “Друга резолюція, яка створена для захисту пацієнтів з хронічними захворюваннями, в тому числі діабету – Політична декларація ООН стосовно НІЗ, прийнята в 2011 році. Це дуже важливо, особливо враховуючи те, що люди з діабетом частіше мають і інші неінфекційні захворювання. Наприклад, встановлено, що пацієнти з діабетом частіше хворіють на онкологічні захворювання, ніж люди без діабету”.

Також пані Очеретенко звернула увагу присутніх на те, що світом вже давно визнано право пацієнта не просто на лікування, а на доступне лікування, що стає дуже актуальним в Україні: “Політична декларація спрямована на покращення не тільки профілактики, а головне – адекватної допомоги пацієнтам ефективними та доступними лікарськими засобами, адже ліки є умовою життя людей з цією хворобою”. “Сьогодні на Круглому столі немає жодного представника МОЗ. Після того, як ми їх запросили до нас на захід, вони терміново скликали у себе нараду з питання забезпечення інсуліном населення України”, – зазначила Валентина Очеретенко.

У кінці свого виступу Валентина Очеретенко презентувала результати проведеного

Валентина Очеретенко

організацією опитування щодо ситуації із забезпеченістю інсуліном в регіонах України: “Наша організація перед Круглим столом провела телефонне опитування головних ендокринологів областей України для того, щоб дізнатись, яка на сьогодні ситуація із забезпеченням інсуліном в регіонах. Як показує результат опитування, в деяких областях ситуація вкрай складна, є проблеми із закупівлею інсуліну, народ не отримує ліків”.

Член Броварського відділення Української діабетичної федерації, член команди “ДІАЄВРО” Максим Андросюк розповів про свою історію захворювання на діабет, який у нього виявили 1.2 роки тому. Спочатку він зовсім не знав, як жити з захворюванням. Участь у ДІАЄВРО стала важливою та знаковою подією, оскільки надала Максиму психологічну підтримку.

Далі до дискусії долучився єдиний представник депутатського корпусу, народний депутат України та  Почесний президент Української діабетичної федерації Богдан Бенюк, коротко розкривши перед учасниками свій погляд на проблему із інсуліном в Україні: “Ви робите велику справу, проводячи подібні заходи та стимулюючи керівництво країни працювати в напрямку покращення життя пацієнтів України”. До переліку проблемних питань народний депутат додав і таке актуальне питання, як несвоєчасні тендери на закупівлю життєво необхідних ліків. “Є багато невирішених питань. Наприклад, в мене постає питання, як можна проводити тендери в кінці року та забезпечувати населення інсуліном на короткий термін, не прорахувавши наперед”, – зазначив Богдан Бенюк.

Про поточну ситуацію з інсуліном розповів Головний позаштатний ендокринолог ДОЗ Вінницької ОДА Пилип Прудиус. На прикладі Вінниці та області, він не тільки продемонстрував інший підхід до вирішення проблеми, а й звернув увагу на кілька цікавих моментів: “В Вінницькій області ситуація стабільна. Тендери не блокували. Проте однозначно треба змінювати структуру забезпечення інсуліном в цілому. Є багато матеріалу, треба його правильно реалізувати. Тільки ми до чогось дійдемо логічно, як починаються ротації – то міністри змінюються, то головні ендокринологи… Де на сьогодні немає проблем по областях? В тих областях, де є спеціалізовані ендокринологічні центри. Наприклад, до нашого центру пацієнти їдуть з усієї України. Ми не маємо права їм відмовляти. Тобто на рівні країни вкрай важливо вирішувати організаційні питання надання допомоги пацієнтам з діабетом”.

В продовження теми слово було надано представникам фармацевтичного бізнесу.

Любов Вишневська

Першою взяла слово голова правління ПрАТ “По виробленню інсулінів “ІНДАР” Любов Вишневська. Серед учасників постало питання про позицію фармкомпаній в питанні тендерних закупівель. Прозвучало репліка щодо того, що в Київській області компанія “Індар” блокувала проведення тендерів на закупівлю інсулінів для населення. Любов Вишневська так прокоментувала ситуацію: “Стосовно питання до нас з приводу блокування тендерів, то ми тендери не блокували в жодній з областей. Стосовно питання, чи будуть рости ціни на лікарські засоби, то “так”, вони будуть рости. Так, за цей рік імпортні препарати виросли на 50-60%, вітчизняні – на 15-16%. Причина цього – непродумана та неграмотна політика МОЗ України. І якщо надалі буде відбуватись, що відбувається зараз, то пацієнти будуть страждати і далі… З приводу забезпечення інсулінами в зоні військових дій, то ми продовжуємо поставляти інсулін в гарячі місця: і в Маріуполь, і в Красний луг, і в Краматорськ, Славянськ. Ми надаємо гуманітарну допомогу на будь-які прохання від головних ендокринологів областей. Навіть якщо будь-яка людина звернеться за допомогою по інсулін на гарячу лінію, ми видаємо його. Проте, це не може стати системою та не вирішить проблему. Потрібно терміново виділити кошти з державного бюджету на закупівлю інсуліну та розвозити по східних регіонах”. 

Було також порушено питання засобів самоконтролю. На думку пані Вишневької державна програма “Цукровий діабет” спрямована переважно на інсулін, в той час як люди з діабетом гостро потребують глюкометрів, тест-смужок, тощо. Підраховано, що сьогодні українці витрачають більше 2 млрд грн. з власної кишені на засоби самоконтролю. Реімбурсацію, як вважає Любов Вишневська, потрібно вводити не в наступному році та не в усіх областях. Треба дати можливість окремим регіонах піти по цьому шляху. В інших регіонах поки залишити систему тендерних закупівель та задіяти контроль громадських організацій. Знайти референтні країни в умовах війни буде дуже складно. Буде помилка у встановленні ціни, і знову це відобразиться на пацієнтах. Пані Вишневька також підкреслила, що “Індар” не підвищував ціни на інсулін в 2013-2014 роках. Проте це не дає гарантії, що не буде підвищенні надалі. Вирішення, на думку Любові Вишневської, має бути в обґрунтованій програмі “Цукровий діабет”.

Координатор роботи з молоддю Української діабетичної федерації Ігор Дідик на прикладі власної історії продемонстрував ту ситуацію, в якій опинилися люди з діабетом, що мешкають у Києві та області.  “Як пацієнт, що живе довго з діабетом, я стурбований ситуацією зараз. За січень отримав половину потрібного інсуліну, в період лютий–квітень взагалі не отримував інсулін. Позичав у знайомих. За червень далі тільки 28-го червня. Я писав листи і головному лікарю поліклініки, і в інші інстанції. Добре, що були запаси. Як можна в майбутньому виключити такі ситуації?” – виражав занепокоєння Ігор Дідик.

Голова  Представництва компанії  “Ново Нордіск” в Україні Олександр Бойко

Олександр Бойко

зазначив, що в Україні діабет не визначений як одна з найпріорітетніших проблем. Так, на карті діабету від Міжнародної діабетичної федерації Україна виглядає майже як біла пляма, вказуючи на ніби низьку чисельність осіб з діабетом. Насправді, причина в низькому відсотку діагностованих випадків. “Ми, наприклад, провели по всій Україні 85000 вимір глікованого гемоглобіну і визначили, що тільки 25% перебувають в стані компенсації”, – розповів пан Бойко. Він схвально оцінив досвід сусідньої Молодови щодо введення системи реімбурсації: там на сьогодні немає проблем із забезпеченням хворих інсуліном.

Керівник підрозділу “Діабет” Санофі в Україні Оксана Васютинська також висловилася стосовно введення реімбурсації: “Ми вважаємо, що абсолютно нормальною практикою є те, що пацієнт може прийти в аптеку і отримати необхідний для лікування препарат. Звичайно, саме лікар має призначати відповідний інсулін, і не має бути ніяких актів, які будуть лімітувати дії лікаря в виборі медикаменту… “Санофі” підтримує реімбурсацію. Ще однією перевагою системи є те,  що пацієнт буде отримувати інсулін, який зберігався в правильних умовах… Зараз держава має закупати інсулін на рік вперед. При системі реімбурсації це буде відбуватись по мірі використання інсуліну.” Пані Васютинська поінформувала присутніх: “Компанія “Санофі” підписала Меморандум про співпрацю з МОЗ України та зафіксувала ціни на інсулін в 2013 році. Ми їх продовжуємо утримувати, не дивлячись на можливість їх змінювати, адже в Меморандумі зазначена можливість зміни ціни в умовах девальвації гривні на 25%.”

Помічник Народного депутата України С.М. Ханенка Надія Саноцька озвучила проект пропозицій, які були напрацьовані спеціальною Робочою групою з цукрового діабету в Україні. Цей проект викликав жваву дискусію, але за домовленістю учасників було вирішено розіслати документ для опрацювання всім учасникам електронною поштою.

Матеріали круглого столу надані організаторами: “Українською діабетичною федерацією”, Спілкою захисту прав пацієнтів “Здоров’є нації” (04114, Україна, м.Київ, вул. Богдана Хмельницького 56, 2 пов., e-mail: [email protected], https://www.patient.in.ua, тел. +380503171117)

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ