Новини

Pharma IT Forum: сучасні тенденції на ринку фармацевтики 

13/03/2019

1 березня 2019 р. в INVERIA flowspace відбулася конференція, присвячена питанням оптимізації бізнес-процесів у фармацевтичній галузі за допомогою IT-рішень, інтеграції IT-систем, збереження та використання конфіденційної інформації

Першу секцію — IT in pharmacovigilance — відкрила Валерія Васильєва, заступник директора ДП ДЕЦ МОЗ України, яка розповіла про застосування автоматизованої інформаційної системи фармаконагляду (АІСФ). Результати впровадження АІСФ: створення електронної бази даних про ПР/ВЕ/НППІ на національному рівні; отримання якісних даних про ПР/ВЕ/НППІ для аналітичних звітів; можливість відправлення інформації щодо ПР ЛЗ у ВООЗ; оптимізація прийняття рішень щодо безпеки ЛЗ на основі аналітичних звітів.

 

Про ринок цифрових технологій у фармі і, зокрема, про Pharmacovigilance говорив Олександр Торгун, СЕО Oti Pharm Research. За даними Digital Spillover, у 2016 р. обсяг цифрової економіки становив 11,5 трлн доларів, частка у світовому ВВП досягла 15,5%. За прогнозами аналітиків, до 2025 р. цифрова економіка сягне 23 трлн доларів. Очікується також зростання ІТ-ринку в галузі охорони здоров’я (більше 223 млрд доларів до 2023 р.). Сприятимуть зростанню швидкий технологічний прогрес з доступом до даних через мобільні гаджети, а також необхідність підвищення ефективності та якості послуг.

 

Друга секція була присвячена темі IT in Clinical Trials. Іван Вишнивецький, голова ГО «Українська асоціація клінічних досліджень», виступив із доповіддю «Сучасні тренди розвитку IT в клінічних дослідженнях». «Больовими точками» клінічних досліджень (КД) доповідач назвав: невиконання зобов’язень щодо рекрутменту (65%), нездатність утримати належну кількість пацієнтів протягом всього дослідження (85%), затримку завершення клінічних досліджень через невчасне виконання плану з набору пацієнтів (80%), дострокове завершення ІІІ фази клінічних досліджень через неможливість залучити необхідну кількість учасників (33%).

Що трансформує ландшафт клінічних досліджень вже сьогодні? Соціальні мережі. Вони можуть стати платформою для просвітницької діяльності, адвокації інтересів, професійного спілкування і вже зараз надають можливість залучити пацієнтів у клінічні дослідження, моніторити спілкування учасників у групах для виявлення небажаних явищ ЛЗ. Електронні канали комунікації між пацієнтом і медичними професіоналами. Спілкування через мейли і шляхом проведення телемедичних консультацій. Мобільні гаджети. Активно впроваджується в життя mHealth. Біосенсори тощо. Використання пристроїв для віддаленого моніторингу біологічних показників. BigData, штучний інтелект, хмарні обчислення. Оперативний аналіз даних, прогнозування ризиків, автоматичний експорт медичної інформації у дослідницькі бази даних, покращання медикаментозного комплаєнсу, оптимізація прийняття клінічних рішень.

Юрій Лебідь, директор компанії Pharmaxi, назвав основні помилки, яких припускаються під час проведення клінічних досліджень. Олена Ткачук, проектний менеджер Pharmaxi, розповіла присутнім, як можна уникнути таких помилок, використовуючи електронну систему OnlineCRF.

На третій секції — eCTD — особлива увага була приділена питанням кібербезпеки. На цю тему виступили із доповідями Ігор Коцюба, Partner (focusingon Cybersecurity & Critical Infrastructure Security), Cyber Desk та Олександр Назарчук, ІТ-експерт.

Завершилася конференція панельною дискусією на тему «Роль цифрових технологій в розвитку операційних процесів державних структур у фармі».

Текст і фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ