НовиниФармацевт Практик Review

Представники фармбізнесу обговорили проект Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на ліки для лікування гіпертонії

22/05/2012

21 травня 2012 року в Державній службі України з лікарських засобів під головуванням Першого заступника Голови Інни Демченко відбулося чергове обговорення з громадськістю проекту МОЗ України “Порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою“, оприлюдненого на сайті МОЗ 16 травня 2012 року. Розробка запропонованого до обговорення Порядку передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», дія якої розпочнеться 1 червня 2012 року.

Як проінформувала Директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводу державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ України Думенко Тетяна, окрім проекту Порядку, усім учасникам наради були надіслані розрахунки, які базуються на даних дослідження фармринку «Фармстандарт», в якій розраховані оптові відпускні ціни, які пропонується, згідно нашої методики і станом на сьогодні, з розрахунку на одну одиницю лікарської форми і на одну упаковку. Треба сказати, що відповідно до наших даних, якщо робити по зазначеній в проекті методиці, не менше ніж 15% лікарських засобів потребують зменшення цін».

Як нагадала Тетяна Михайлівна, Порядок розрахунку оптово-відпускних цін базується на зборі даних про чотири види оптово-відпускних цін, з яких розраховується медіанна ціна. Згідно проекту, оптово-відпускна ціна – це ціна зовнішнього реферування, яка передбачає, відповідно до постанови КМУ, збір даних про лікарську форму конкретного виробника в конкретному дозуванні та ціну, заявлену в Реєстрах оптово-відпускних цін в цих визначених країнах. Спікер зазначила, що вже проведений аналіз цін усіх восьми країн.

Наступна ціна – оптово-відпускна ціна, тобто офіційна ціна лікарської форми визначеного дозування конкретного виробника, яка стоїть у відповідній позиції в Реєстрі оптово-відпускних цін. Дві наступних ціни – це розрахункові одиниці, які планується отримувати наступним чином. Оскільки одним із проблемних питань розрахунків є питання отримання достовірних даних для більш чіткого розрахунку, то доповідач запропонувала для порядку розрахунку використовувати дані дистрибуторської мережі, які будуть сформовані за даними десяти основних (національних) дистрибуторів України. Так звана середня дистрибуторська ціна, яка і є теж, по суті, медіанною ціною, ділиться на коефіцієнт 1,1, який приводить у відповідність цю середню дистрибуторську ціну до оптово-відпускної дистрибуторської розрахункової ціни. Ця ціна – штучний показник. Аналогічно розраховується роздрібна розрахункова оптово-відпускна ціна. Для цього будуть збиратися дані з роздрібної мережі. У зв’язку з цим для формування цих вибірок представники Державного експертного центру передали до Держлікслужби України лист з офіційним зверненням з проханням надати інформацію щодо лідерів дистрибуторської мережі, і по кожній області – лідерів з продажів у роздрібній мережі.

Перший заступник Голови Інна Демченко зауважила, що Держлікслужба може надати лише дані щодо кількості ліцензіатів по областях, яка, до речі, знаходиться у вільному доступі на офіційному сайті Держлікслужби України. Уся інформація щодо господарської діяльності ліцензіатів не може бути оприлюднена чи надана іншим чином, бо є фінансовою таємницею суб’єкту господарської діяльності.

Як зазначила доповідач, середня оптово-відпускна розрахункова ціна роздрібної мережі – це є отримана методом розрахунку медіанних цін з даних роздрібної мережі середня ціна роздрібу. Відповідним чином, для лікарських засобів, які зареєстровані (мають бути зареєстрованими) в Реєстрі оптово-відпускних цін, буде збиратися чотири ціни:

  • оптово-відпускна ціна зовнішнього реферування;
  • з Реєстру оптово-відпускних цін;
  • розрахункова дистрибуторська ціна;
  • розрахункова роздрібна ціна.

Для переважної більшості лікарських засобів вітчизняного виробництва, які не зареєстровані в Реєстрі, ціна буде розраховуватися за останніми двома методами також методом медіанних цін.

Якщо використовувати не метод медіанних, а середньозважених цін, як пропонували на минулій зустрічі виробники та імпортери лікарських засобів, також може бути застосована у розрахунках, але тільки при наявності відповідних даних про ціну і обсяги реалізації. Однак останнє на сьогодні є досить проблематичним, оскільки немає можливості отримати об’єктивні дані щодо обсягів продажів.

«Ми зараз йдемо до формування такої бази, а в запропонованих сьогодні розрахунках використана як альтернатива середня роздрібна та середня дистрибуторська ціна на лікарські засоби по базі компанії МОРІОН», – зауважила Тетяна Думенко. Це не є остаточним граничним рівнем, але це дає можливість подивитися, яка кількість виробників буде потребувати значних (різких)  змін своїх цін, або корекції цінової політики.

Стосовно того, як зробити ліки доступними, то для методики розрахунку референтних цін на ліки для хворих на гіпертонію, які буде відшкодовувати держава, буде використовуватися так зване реферування по силі дії в рамках міжнародної непатентованої назви. При цьому будуть розраховуватися не медіанні, а мінімальні ціни, що є вигідним і раціональним з боку держави. Такі ціни будуть нижчі, ніж ціни заявлені як граничні.

Представники роздрібної та оптової ланок торгівлі лікарськими засобами зауважили, що в цілому задоволені представленим проектом. За їх словами, викладений в Порядку механізм визначення оптово-відпускних цін є досить зрозумілим та прийнятним до використання у роботі.

Зі свого боку, представники вітчизняних виробників лікарських засобів висловили занепокоєння щодо окремих положень Порядку. Свої пропозиції вони надішлють у письмовому вигляді до 12.00 середи, 23 травня.

В нараді-обговоренні взяли участь представники Державної служби України з лікарських засобів, Міністерства охорони здоров’я України, а також представники громадських організацій, що представляють інтереси виробників, Конфедерації роботодавців України, Об`єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості та імпортерів фармацевтичної продукції, а також дистриб’юторів та роздрібної ланки.

Прес-служба Держлікслужби України

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ