Новини

Програма “Доступні ліки” у 2018 діятиме ще по трьох нозологіях

Новини

Програма “Доступні ліки” у 2018 діятиме ще по трьох нозологіях

29/11/2017

В 2018 році урядову програму “Доступні ліки” планується розширити. До неї включать лікарські засоби для лікування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів, а також для забезпечення здоров’я матері і дитини

Урядова програма “Доступні ліки” діє з квітня 2017 року. Мільйони українців по всій країні вже скористалися програмою та отримали життєво необхідні ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Переглянути  Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 26 липня 2017 року

В залежності від регіону “Доступні ліки” щомісяця отримують від 100 до 200 тис пацієнтів у понад 6,6 тис аптек. Восени попит на програму не припиняв зростання: щомісяця на 150 тис рецептів пацієнти використовують більше. Бюджетом цього року на реалізацію програми передбачено 700 млн грн, наступного року ця цифра має збільшитися до 1 млрд грн.

Враховуючи розширення фінансування у наступному році, Міністерство охорони здоров’я планує додати до урядової програми “Доступні ліки” ще три нозології. Про це йдеться в проекті постанови КМУ “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

Рішенням Міністерства, за рекомендацією національних та міжнародних експертів до програми планується додати три нові нозології, а саме: «Хронічні захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки», «Депресії та депресивний синдром», «Профілактика та лікування анемій в першому триместрі вагітності» та, відповідно, дев’ять нових МНН (діючих речовин) препаратів для лікування вказаних нозологій. Крім того, пропонується доповнити програму «Доступні ліки» двома новими МНН (діючими речовинами) «Лозартан» та «Глібенкламід» препаратів, необхідних для лікування серцево-судинних захворювань та цукрового діабету II типу, відповідно.

За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться бюджету близько 300 млн грн.

‘Доступні ліки’ – це початок кардинальних змін у забезпечені громадян вільним доступом до ефективних та безпечних життєво необхідних ліків. У перспективі, ми плануємо, щоб кожен пацієнт був на 100% забезпечений ліками від найпоширеніших захворювань. З нового року ми долучаємо до програми відшкодування державою вартості лікарських засобів ще 3 групи захворювань. Ключовими критеріями їх включення є тягар хвороби, динаміка захворювання, розповсюдження та ефективність лікування на амбулаторній ланці”, – зазначив заступник міністра Роман Ілик.

__________________

За даними Центру медичної статистики МОЗ, кожен 6 українець страждає на захворювання органів травлення. Понад 850 тисяч громадян у 2016 році мали виразку шлунку або 12-ти палої кишки.

За результатами дослідження експертів Міжнародного медичного корпусу, 4 з 10 основних причин інвалідності в світі спричинені розладами психічного здоров’я. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою – з середнім. Натомість кожна гривня, інвестований у лікування загальних психічних розладів в Україні, принесе в двічі більше для відновлення людської продуктивності.

Анемія при вагітності – це, перш за все, ризик здорового розвитку дитини. Недостатня кількість еритроцитів та заліза в жіночому організмі може спричинити передчасні пологи, недоношування, дострокове відшарування плаценти, родову кровотечу, тощо. Дані Центру медичної статистики МОЗ свідчать про те, що кожна 4 вагітна жінка страждає на анемію. У 2016 році понад 98 тисячам майбутніх матерів було діагностовано цю патологію.

Джерело: прес-центр МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ