Новини

Славний ювілей кафедри

02/10/2014

Кафедра організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького відзначила свій 50-літній ювілей

25 вересня 2014 р. у Львівському будинку органної та камерної музики (костел Марії Магдалини) відбувся перший урочисто-пленарний день в рамках науково-практичної конференції з міжнародною участю «Здобутки та перспективи управління фармацевтичною системою». Заходи були організовані за підтримки МОЗ України, ЛНМУ ім. Данила Галицького та Галицької фармацевтичної асоціації.

День розпочався із вступного слова завідувача кафедри організації та економіки фармації в.о. декана

Богдан Громовик

Богдан Громовик

фармацевтичного факультету професора Богдана Громовика і виконання Державного Гімну України Львівською державною академічною чоловічою хоровою капелою «Дударик» (диригент — Дмитро Кацал). На завершення виступу після кількох виконаних творів усі учасники конференції разом із капелою заспівали «Боже великий, єдиний».

Від імені ректора університету, члена-кореспондента НАМН України, д-ра фарм. наук, професора Бориса Зіменковського пленарне засідання відкрив проректор з науково-педагогічної роботи професор Анатолій Магльований. Відтак учасникам було запропоновано переглянути відеофільм «Історія кафедри ОЕФ».

Далі виступили такі провідні науковці та практики, як професори Борис Парновський та Тимофій Калинюк, виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик, завідувач кафедри організації та економіки фармації НФаУ, професор Алла Немченко, голова правління оптової фармацевтичної компанії HURTAP SA (Польща), магістр фармації Віктор Напюра, професор Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Дмитро Волох, завідувач кафедри маркетингу і логістики Національного університету «Львівська політехніка», професор Євген Крикавський, завідувач кафедри управління та економіки фармації ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського, професор Тарас Грошовий, голова ВАТ «Рівнефармація» Володимир Синяк, завідувач кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології НУ «Львівська політехніка», професор Володимир Новіков.

Тимофій Калинюк

Тимофій Калинюк

Бажаючи залишити у душах і серцях учасників святкування якнайкращі спогади, організатори подбали про цікаву культурну програму — концерт органної музики у виконанні солісток Олени Мацелюх (орган) та Маріанни Лаби (вокал), а також оглядову екскурсію «Древній Львів — музей під відкритим небом».

Упродовж другого професійно-секційного дня науково-практичної конференції засідання тривали у чотирьох секціях: «Фармацевтичний менеджмент, маркетинг, логістика і право»; «Фармацевтична освіта, наука і кадрова політика»; «Фармацевтична практика»; «Фармацевтична допомога при окремих нозологіях», на яких було представлено 67 доповідей.

Під час конференції відбулося розширене засідання опорної кафедри «Товарознавство».

До конференції працівниками кафедри були видані монографії: «Фармацевтична логістика: фокус на

Борис Парновський та Богдан Громовик

Борис Парновський та Богдан Громовик

допомозі пацієнту», «Фармацевтична допомога в геріатрії: прикладні аспекти», «Ішемічний інсульт: клініко-фармацевтичні аспекти», «Сучасні аспекти фармацевтичної практики в Україні», «Становлення та розвиток кафедри організації та економіки фармації ЛНМУ ім. Данила Галицького (1964‒2014 роки)» та «Department of organization and economics of pharmacy at Danilo Halytsky Lviv Medical University: Historical Review (to the 50th anniversary)».

За матеріалами конференції видано тези, авторами яких є науковці і практики з України, Польщі, Словаччини, Молдови, Росії.

«Звертаючись до старого, здатні відкривати нове»

«Той, хто звертаючись до старого, здатний відкривати нове, гідний бути вчителем»— ці слова належать давньокитайському філософу Конфуцію. У сонячний вересневий день 2014 р. викладачі, студенти і випускники кафедри організації та економіки фармації фармацевтичного факультету ЛНМУ ім. Данила Галицького згадували події півстолітньої давності, а саме вересень 1964 р. Наче сторінки мудрої книги, гортали сторінки історії своєї кафедри. На тлі трагічних подій, які відбуваються в Україні, ці зворушливі прояви мирного «довоєнного» життя видавалися ще вагомішими, ще ціннішими, дорожчими для всіх разом і кожного зокрема.

OEF_50_ConfІсторичний шлях кафедри та її науково-освітню діяльність умовно можна розділити на три періоди: становлення — формування наукової та освітньої школи з організації і економіки фармації — розвиток в умовах динамічного зовнішнього середовища.

Під час становлення кафедри (1930‒1968 рр.) відбулося її формування як науково-педагогічного структурного підрозділу вищого навчального закладу. Першими фармацевтичними організаційними дисциплінами були «Законодавство та історія фармації» (1930‒1939 рр.), яку викладав д-р Ян Поратинський, та «Аптечне законодавство» (1940‒1944), яке читав д-р Фанзельов.

Курс організації фармацевтичної справи було запроваджено в навчальну програму провізорів у 1948‒1949 навчальному році. Його першим керівником була Поліна Ярова, а з 1954 р. — провізор Леонід Крилов, який до того завідував курсом медичного товарознавства кафедри технології лікарських форм і галенових препаратів.

Леонід Крилов доклав багато зусиль до налагодження навчального процесу і створення музею організації фармацевтичної справи, зібравши понад 500 експонатів, які згодом були передані в аптеку-музей у Львові.

Викладання курсу організації фармацевтичної справи проводилось на кафедрі організації охорони здоров’я та історії медицини. 19 вересня 1964 р. на базі цього курсу і курсу медичного товарознавства створили окрему «Кафедру організації фармацевтичної справи і медичного товарознавства» під керівництвом Софії Воскобойник.

Через зміну у 1965 р. навчального плану підготовки провізорів кафедру було перейменовано в «Кафедру OEF_50_Conf2економіки і організації фармацевтичної справи», пізніше — в «Кафедру організації та економіки фармації». Від 1948 до 1964 р. виконано і опубліковано в періодичній фармацевтичній пресі близько 30 наукових праць з організації та економіки фармації. Науково-дослідна робота насамперед стосувалася історичного вивчення розвитку аптечної справи у Львові та області, застосування у фармації методу мережевого планування, вивчення шляхів і методів належного забезпечення населення лікарськими засобами.

Період формування кафедри як провідної наукової та освітньої школи з організації та економіки фармації пов’язаний з іменем видатного діяча вітчизняної фармації, д-ра фарм. наук, професора Романа Піняжка, який очолював її з 1968 до 1983 р. Під його керівництвом кафедра стала одним з передових наукових та освітніх центрів з організації та економіки фармації в СРСР. Роман Піняжко — перший доктор фармацевтичних наук в Україні і СРСР, який зробив істотний системний і стратегічний внесок у формування та розвиток однієї із найважливіших профільних фармацевтичних наукових дисциплін — організації та економіки фармації.

Професором та його учнями здійснено новаторський науковий внесок у теорію та практику управління фармацевтичною системою на інституціональному та регіональному рівнях, зокрема, впроваджено застосування для фармацевтичних об’єктів системного аналізу, економіко-математичних методів аналізу основних показників фінансово-господарської діяльності, теорії ймовірності, теорії масового обслуговування, інформаційних технологій.

OEF_50_Conf3Використання системного підходу уможливило опрацювання актуального і нині визначення, що фармація як система — це комплекс наукових та організаційно-методичних заходів, спрямованих на пошук, впровадження, виробництво, стандартизацію, зберігання, контроль за якістю та розподіл лікарських засобів та інших предметів медичного призначення.

З випередженням часу була висунута ідея щодо необхідності консолідації клінічної, промислової та аптечної фармації.

З огляду на впровадження обчислювальної техніки у фармацію, у науковій лабораторії кафедри розмістили малогабаритну ЕОМ «Промінь», яка допомагала проводити розрахунки прогнозних показників фінансової діяльності аптек та потреби у лікарських засобах.

Цей етап розвитку кафедри характеризувався зародженням і становленням нового наукового, практичного та освітнього напрямку — фармацевтичної інформації (Б.Парновський).

Під керівництвом професора Романа Піняжка було виконано одну докторську і 12 кандидатських дисертацій.

Через кілька років за ініціативою Р. Піняжка у співавторстві з Б.Парновським, О.Громом та А.Дацком був підготовлений навчальний посібник «Основи та методи управління в фармації», рекомендований Головним управлінням навчальних закладів МОЗ СРСР для студентів фармінститутів (факультетів), але, на жаль, до його видання Р.Піняжко не дожив.

У 1983 р. після смерті Романа Піняжка кафедру очолив кандидат фармацевтичних наук, професор Орест Гром, який завідував нею до 2012 р. Під керівництвом Ореста Грома виконані й захищені 10 кандидатських дисертацій.

З 1983 р. наукові дослідження кафедри проводяться спільно з кафедрою організації та економіки фармації і технології ліків ФПДО за комплексними науково-дослідними темами, які планувалися на п’ятирічний період.

У час відновлення державної незалежності України кафедра поповнюється новими науково-педагогічними кадрами, розширюється її науково-освітнє спрямування.

Із відкриттям у 1993 р. навчально-виробничої аптеки викладання дисциплін на кафедрі оптимізувалося за рахунок набуття студентами практичних навичок на її базі. У комп’ютерному класі аптеки була інстальована програма перевірки рівня знань студентів.

У грудні 2012 р. кафедру очолив професор Богдан Громовик.

Науковцями кафедри за час її існування опрацьовано та видано майже 30 монографій і довідників, понад 20 підручників і навчальних посібників з грифом МОЗ та МОН України, більше 20 галузевих методичних рекомендацій, інформаційних листів і нововведень, понад тисячу наукових і навчально-методичних публікацій, серед них щонайменше 150 наукових статей концептуального характеру.

За словами Богдана Громовика, колектив кафедри пишається своїм минулим і впевнено дивиться у майбутнє, має достатньо компетенції, енергії і бажання, щоб і надалі навчати і виховувати для фармацевтичної галузі молоде поповнення. Кафедра зберігає і примножує традиції вищої львівської фармацевтичної науково-педагогічної школи.

Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» (диригент — Дмитро Кацал)

Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» (диригент — Дмитро Кацал)

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ