Новини

Українці вважають народження дитини важливішим за кар’єру

Новини

Українці вважають народження дитини важливішим за кар’єру

11/03/2019

Українці вважають народження дитини важливішим за кар’єру. Про це свідчать дані дослідження у рамках соціального проекту «Почути “Мамо!”»

Сьогодні, за даними статистики, в Україні кожна 5-та подружня пара стикається з безпліддям, а в  світі таких пар – понад 100 мільйонів. При цьому безпліддя вражає як чоловіків, так і жінок, а серед його причин вчені називають генетичні розлади, інфекційні та неінфекційні захворювання, вплив навколишнього середовища тощо.

Організатори всеукраїнської соціальної ініціативи з допомоги українцям на шляху до омріяного батьківства «Почути “Мамо!”» дослідили обізнаність українців у питаннях безпліддя і планування сім’ї та проаналізували поширеність міфів щодо використання репродуктивних технологій для вирішення проблеми.

Тема безпліддя та вагітності доволі особиста, тому опитування проходило у формі онлайн тесту з різноманітними життєвими ситуаціями, в яких учасникам пропонувалося обрати спосіб вирішення. Участь в тестуванні взяли понад 200 осіб.

Результати показали, що переважна більшість розуміє важливість вчасного звернення до лікаря-репродуктолога, тоді як лише близько 20% вважають достатнім лікування у лікарів широкої спеціалізації – терапевтів чи гінекологів. При цьому близько 80% опитаних розуміють, що, незважаючи на важливість фінансової стабільності в родині, зосередитись на народженні дітей варто в першу чергу, тому що з віком шанси завагітніти зменшуються.

9 із 10 українців вважають екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) цілком природним способом народити дитину, адже малюк росте та розвивається безпосередньо в організмі матері.

Разом із тим, проблема з зачаттям та народженням дитини все ще залишається інтимною: половина опитаних вважають за можливе поділитися переживаннями лише з близьким та рідним і тільки 28% не вбачають у цьому нічого, чого варто соромитись.

Загалом, дослідження показало, що українські пари переважно обізнані в питаннях планування сім’ї та народження дитини. Водночас, діагноз безпліддя залишається проблемою кожної окремої сім’ї, про яку наші співвітчизники ще не готові говорити відкрито.

Організатори проекту сподіваються, що подібні ініціативи допоможуть зменшити табуйованість теми безпліддя та привернути до неї увагу суспільства в Україні, а також сприятимуть здійсненню мрій сотень тисяч українських сімей.

Про проект:

Проект «Почути «Мамо!» – це всеукраїнська соціальна ініціатива, організована Українською асоціацією репродуктивної медицини (УАРМ) та Асоціацією довіри для пацієнтів із безпліддям «Діти будуть!» за підтримки науково-технологічної компанії MerckKGaA (Дармштадт, Німеччина) та фармацевтичної компанії ТОВ «Сона-Фарм» (Україна). Ініціатива покликана допомогти українським родинам на шляху до омріяного батьківства. Проект підтримали провідні медичні спеціалісти у сфері репродуктивного здоров’я, лідери громадської думки, пацієнтські організації, представники ЗМІ та приватного бізнесу.

За останніми даними, в Україні щорічно проводяться 15-18 тис. процедур допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), що складає приблизно 357 процедур на 1 млн населення. Для порівняння, в країнах Європи та Північної Америки цей показник дорівнює 1,5-2 тис. на 1 млн населення. Така ситуація свідчить про брак інформації в суспільстві та серед лікарів, а також поширеність міфів і стереотипів навколо штучного запліднення. Саме тому мета проекту – донести українцям, що завдяки сучасним медичним технологіям мрія про народження дитини стає реальністю. Кампанія покликана підвищити рівень знань про ЕКЗ у населення та серед спеціалістів у сфері охорони здоров’я і змінити в цілому відношення до цього методу запліднення. Ініціатори проекту сподіваються, що кампанія дозволить покращити демографічну ситуацію та здійснити мрію десятків тисяч українських сімей.

Джерело: прес-служба проекту «Почути «Мамо!»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ