Новини

Українці зможуть безкоштовно пройти обстеження ясен

10/05/2017

12 травня 2017 року в Україні відбудеться День здорових ясен, в рамках якого близько 200 стоматологічних клінік по всій країні проведуть безкоштовне пародонтологічне обстеження всіх бажаючих.

В рамках обстежень буде використано новітнє програмне забезпечення, створене за підтримки Philips Sonicare – бренду електричних зубних щіток, розроблених лікарем-пародонтологом для профілактики захворювань ротової порожнини. Попередня реєстрація на обстеження проводиться на сайті healthygums.uaperio.org.

Згідно статистики запальні захворювання ясен – пародонтит та гінгівіт – уражають щонайменше половину дорослого населення України. За деякими даними поширеність цих захворювань в Україні удвічі більша, ніж в США. Більш того, у глобальній перспективі хронічний пародонтит є найбільш розповсюдженим захворюванням на планеті.

Вражає висока захворюваність молодого населення, зокрема у Києві 61,2% молодих людей у віці 21–25 років вже мають захворювання пародонта. За відсутності адекватного лікування, пародонтит прогресує та призводить до втрати зубів. Більш того, інфекція, що є в ротовій порожнині, при нелікованому пародонтиті проникає у весь організм, і спричиняє або веде до прогресування ряду захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, недоношеність плода та передчасні пологи.

Мирослав Солонько, лікар-стоматолог, пародонтолог, Президент ГО “Українська Академія Пародонтології”: «Пародонт – це тканини, які утримують зуб у щелепі. Коли на поверхнях зубів скупчується наліт, в складі якого містяться бактерії, це може призводити до поверхневого запалення ясен – гінгівіту. При вчасному лікуванні гінгівіт є зворотнім процесом, він легко лікується і не має серйозних наслідків. Натомість, при відсутності лікування гінгівіт може прогресувати до пародонтиту, який вже уражає не лише ясна, але й кістку, що утримує зуб. І саме нелікований пародонтит дуже часто стає причиною втрати зубів.

У більшості випадків пародонтит не супроводжується больовими відчуттями. Втрата кістки може прогресувати, а пацієнт може навіть про це не здогадуватись. Саме тому дуже важливо проходити регулярне пародонтологічне обстеження у стоматолога. За наявності таких симптомів якпочервоніння та кровоточивість ясен, неприємний запах з рота, опускання краю ясен та оголення коренів, а також рухомість зубів – є значна імовірністьнаявності пародонтиту.

В більшості ситуацій пародонтит лікується, але для цього його потрібно виявити. “Українська Академія Пародонтології” разом з Philips Sonicare розробили унікальнупрограму, яка дозволяє стоматологу за лічені хвилини ввести дані обстеження пацієнта та отримати на друк персоніфіковані результати:інформацію прозахворювання та рекомендації щодо лікування – зрозумілою для пацієнта мовою.

Важливо, що сам пацієнт може дуже багато зробити для профілактики захворювання, дотримуючись простої рекомендації чистити зуби двічі на день з використанням зубної щітки та, обов’язково, міжзубних щіточок – йоршиків. При цьому дуже важливо чисти зуби правильно, і сьогодні ми можемо з упевненістю стверджувати, що саме електрична щітка дозволяє значно покращити якість чищення зубів».

Для вчасного виявлення пародонтиту щороку в 29 країнах Європи, включаючи Україну, проводиться «День здорових ясен» (European Gum Health Day), спрямований на максимальне привернення уваги населення до захворювань пародонту. Захід проводиться за ініціативою Європейської федерації пародонтології, а в Україні – за підтримки Української академії пародонтології.

Джерело: преc-служба Royal Philips

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ