Новини

Вакцинний Саміт 2015. Успішне впровадження програм вакцинації – основа епідеміологічного благополуччя країни

14/12/2015

3 грудня 2015 року, у Києві в рамках дводенного Вакцинного Саміту пройшла конференція для фахівців з охорони здоров’я за участю українських та міжнародних експертів з питань вакцинопрофілактики. Захід було організовано за підтримки компанії ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна (ГСК). Приєднатися до відеотрансляції конференції мали можливість медичні працівники з усіх регіонів України.

Ефективне впровадження програм імунізації є основою епідеміологічного благополуччя та питанням національної безпеки кожної країни. У зв’язку з цим, основним завданням заходу стало поліпшення знань лікарів у сфері вакцинологіі – починаючи з процесу виробництва імунобіологічних препаратів, останніх даних клінічних досліджень, досвіду застосування в Календарі вакцинації інших країн і в завершенні провідною роллю лікаря в інформуванні батьків про значущість вакцинації в захисті дитини від інфекційних захворювань.

За словами експертів, станом на сьогодні охоплення плановою імунізацією в Україні серед дітей становить всього 30-40%. У той час, коли для створення колективного імунітету ця цифра повинна досягати рівня 90-95%. Такий низький рівень вакцинації є серйозною загрозою виникнення спалахів смертельно небезпечних захворювань.

«Робити щеплення необхідно при кожній нагоді. Наявність дитячих смертей від пневмококових інфекцій у наші дні і в нашому регіоні є неприйнятним», – зазначив Євгеній Шпеєр, Медичний директор Росії, країн СНД ГлаксоСмітКляйн Вакцини, Бельгія. – «Дані з Фінляндії, Бразилії, Кенії, досвід європейських країн показують, що кон’юговані вакцини, зокрема 10-ти валентні вакцини, можуть вплинути і на інвазивну пневмококковую інфекцію, і на неінвазивні форми інфекції. Ефект і результат роботи пневмококових кон’югованих вакцин при добре налагодженій лабораторній діагностиці та моніторингу збудників, що циркулюють у популяції, можна побачити вже протягом двох календарних років після впровадження  вакцинації з досягненням значного охоплення».

Існує багато факторів, що впливають на рівень вакцинації у країні. Головні з них – це доступністьвакцин для імунізації у рамках державного календаря вакцинації, наявність вакцин для особистого придбання за бажанням, а також ставлення фахівців охорони здоров’я та населення до вакцинації.

Надзвичайно важливо враховувати особливості процесів створення та виробництва вакцинпри плануванні програм імунізації населення і для забезпечення доступності всіх необхідних імунобіологічних препаратів.

«Виробництво вакцин є складним процесом, що вагомо відрізняється від створення інших лікарських засобів і включає в себе безліч етапів: від початкового виробництва нефасованих компонентів вакцини до транспортування та реалізації готового продукту. Контроль їхньої якості на різних етапах виробництва займає близько 70% всього часу, необхідного на виробництво. При цьому термін виробництва вакцин може тривати до 3 років», – повідомив Шайлеш Мехта, медичний лідер напрямку співпраці з Глобальним альянсом з вакцинації та наднаціональними організаціями компанії ГлаксоСмітКляйн. – «У зв’язку з цим, при плануванні поставок вакцин в різні країни світу істотну роль відіграють багаторічні угоди, які здатні спростити процедуру і дозволяють заздалегідь планувати обсяги виробництва, вартість вакцин, створюють можливість вчасно забезпечувати їхню доставку в країну замовника».

Відповідно до законодавства України, громадяни України особисто відповідальні за прийняття рішення чи вакцинувати себе і своїх дітей. Інформаційне поле та рекомендації фахівців з охорони здоров’я відіграють ключову роль у цьому процесі і остаточному виборі. Саме тому лікарі повинні бути готові надати пацієнтові кваліфіковану і аргументовану пораду щодо вакцинації. Усвідомлюючи необхідність інформаційної підтримки українських фахівців з охорони здоров’я, компанія ГСК підтримує та ініціює заходи, що забезпечують доступ до актуальних науково-медичних даних і міжнародного досвіду. Йоханнес Шмідт, Директор департаменту досліджень фармакоекономіки та епідеміології компанії ГлаксоСмітКляйн розповів: «За останні десятиліття відбулося кілька важливих подій у вакцинологіі. В результаті роботи вчених з усього світу були створені вакцини від пневмококових захворювань, ротавірусного гастроентериту, раку шийки матки  Завдяки цій роботі незабаром світ зможе побороти ще  кілька небезпечних захворювань. Крім того, ведеться безліч клінічних досліджень, які допомагають удосконалити підхід до вакцинації вже існуючими препаратами. Компанія ГлаксоСмітКляйн докладає усіх зусиль для  безпеки і ефективності своїх препаратів».

Федір Лапій, д.м.н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. Шупика підкреслив: «Батьки в Україні дуже схильні до істотного впливу інформаційного поля і думки знайомих. У нашій країні існують упередження і міфи про вакцинацію, і навіть антивакцинальний рух, які не ґрунтуються ні на науковій, ні на підтвердженій інформації. Тому батьки дуже потребують надійних джерел, які забезпечать доступ до якісної інформації про імунізацію в Україні. Необхідно всебічно руйнувати бар’єри щодо вакцинації у нашій країні».

Під час конференції було анонсовано створення унікального інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення», запущеного за підтримки компанії ГСК. Метою нового ресурсу є підвищення рівня обізнаності населення України про цінність вакцинації. На сайті розміщено інноваційний електронний калькулятор «Персональний календар щеплень». Ввівши лише дату народження дитини і відзначивши вже зроблені щеплення, калькулятор розрахує індивідуальний графік вакцинації дитини у віці від 0 до 18 років, який можна роздрукувати або переслати електронною поштою.

Джерело: прес-служба ГСК Україна

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ