Новини

Вакцинація — інвестиція у здорове суспільство

03/05/2018

З 24 по 30 квітня 2018 р. традиційно пройшов Всесвітній тиждень імунізації, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Він покликаний привернути увагу суспільства до дій, необхідних для захисту людей від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин. Цьогоріч Тиждень пройшов під гаслом «Наш загальний захист, #ВакциниПрацюють»

Вакцинація — метод контролю інфекційних хвороб

Вакцинопрофілактика визнана одним з дієвих і ефективних заходів у галузі охорони здоров’я з усіх існуючих нині. Завдяки їй можна попередити захворювання, ускладнення та смертність від вакциноконтрольованих хвороб. Вакцинопрофілактика також є важливим інструментом забезпечення епідеміологічного благополуччя населення, оскільки сприяє розвитку колективного імунітету.

Таблиця. Охоплення вакцинацією з метою забезпечення колективного імунітету для вакциноконтрольованих захворювань

Захворювання Відсоток населення, охопленого вакцинацією
Дифтерія 85
Кір 83–94
Паротит 75–86
Кашлюк 92–94
Поліомієліт 80–86
Краснуха 83–85
Натуральна віспа 80–85

 

Щорічно завдяки імунізації можна попередити мільйони смертей у всьому світі. Разом з тим, за оцінками ВООЗ, у світі налічується близько 19,5 млн дітей молодшого віку, які все ще не отримують основних вакцин, що призводить до високого ризику виникнення потенційно смертельних захворювань. Кожна десята така дитина жодного разу не проходила вакцинацію й з великою ймовірністю її взагалі ніколи не спостерігали в системі охорони здоров’я [1].

Вакцинація. Українські реалії

В Україні протягом останніх кількох років питання вакцинації постало вкрай гостро. Рівень вакцинації критично низький. Лише спалахи інфекційних захворювань спонукають українців до проведення щеплення себе та членів родини. Наприклад, у 2016 р. менше половини українських дітей були вакциновані проти кору за графіком — 45,5% дітей у віці одного року і 32,1% — 6 років. За оцінкою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і ВООЗ, Україна посідала третє місце в світі серед країн з найнижчими показниками охоплення щепленням від кору. У 2017 р. спостерігалася позитивна динаміка показників: рівень планової вакцинації проти кору зріс більш ніж удвічі порівняно з таким у 2016 р. За 12 міс 2017 р. по всій Україні згідно з Календарем щеплень було вакциновано 93,3% дітей першою дозою вакцини (в 1 рік) і 90,7% — другою дозою (в 6 років) [2]. Основною причиною спалаху кору в Україні став низький рівень охоплення щепленням у попередні роки. А для створення колективного імунітету та подолання кору, як відомо, 95–98% дітей і дорослих мають бути захищені щепленнями.

«Епідеміологічна безпека країни пріоритет кожного уряду, — наголосила Тетяна Бухановська, канд. мед. наук, доцент кафедри сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика. На відміну від лікарських засобів, які призначають пацієнтам з лікувальною метою, вакцини показані здоровим людям, щоб попередити захворювання та його ускладнення інвалідизацію і смертність. Саме тому інвестиції держави у вакцинацію є найбільш обґрунтованими як з медичної, так і з економічної точки зору».

Важливість переорієнтації від політики лікування до політики попередження захворювань і необхідність впровадження програм масової імунізації серед усіх вікових груп для максимального захисту від вакциноконтрольованих інфекцій підкреслила Олена Лукашевич, в.о. директора Київського міського центру громадського здоров’я:

«Зі 197 випадків кору, зафіксованих у Києві з початку 2018 р., понад 70% виявлені у дорослого населення. Це свідчить про існування багаторічної прогалини в імунізації дорослого населення та відсутність стійкого популяційного імунітету. Якщо нині серед відповідних груп дітей від 0 до 9 років ми досягли практично повного покриття необхідними щепленнями у столиці, то проблема серед дорослого населення і студентів є дуже гострою. Незважаючи на відсутність спалаху захворювання в цей момент, наявні всі ознаки того, що необхідно запобігти можливому розвитку дифтерії».

Якщо рівень вакцинації проти кору в Україні нарешті наблизився до планової цифри, то низький рівень охоплення вакцинацією від інших небезпечних хвороб, зокрема дифтерії, правця та кашлюку, викликає тривогу. У 2017 р. лише 51% дітей у віці 18 міс отримали три дози вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку, 44,8% дорослих були захищені від дифтерії. Але ж при цьому вакцинація від дифтерії призначена не тільки дітям, а й дорослим (ревакцинація кожні 10 років) [2].

Вакцинація протягом життя

Чому важливо вакцинувати дорослих? Зміни в демографії потребують нових стратегій вакцинації/ «У ХХІ ст. у суспільстві зростає частина людей старших вікових категорій. Сформувалася потреба у вакцинації протягом життя для вирішення проблем старших вікових груп суспільства», — зазначає Наталія Васецька, медичний радник, вакцини GSK Украина.

«Важливими умовами для забезпечення епідеміологічного благополуччя країни є достатній рівень політичної та фінансової підтримки системи охорони здоров’я, наявність довгострокової стратегії імунопрофілактики в країні, а також стратегічного багаторічного планування поставок. Усе це обов’язкові умови для досягнення стабільного рівня забезпечення населення імунобіологічними препаратами», — зазначає Яна Сироватка, менеджер із зовнішніх зв’язків GSK Україна.

Також однією з головних передумов для забезпечення необхідного рівня охоплення вакцинацією є рівень довіри населення до імунізації, обізнаність про цінність вакцинації, її роль у захисті від небезпечних захворювань і збереженні життя. Дуже важливу роль у донесенні населенню релевантної, достовірної і збалансованої інформації про вакцинопрофілактику відіграє відповідальна позиція фахівців системи охорони здоров’я та представників засобів масової інформації.


Довіра українських батьків до вакцинації зростає: за даними опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, у 2017 р. 84% батьків сказали, що дотримуються або намагаються робити щеплення своїм дітям згідно з Календарем профілактичних щеплень. Для порівняння: у 2014 р. Календаря дотримувалися лише 63% опитаних [2].

Результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» у липні-серпні 2017 р., свідчать, що 84% респондентів підтримують вакцинацію дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, кір, туберкульоз, гепатит B, дифтерія та ін. Лише 11% опитаних не вважають за важливим цей вид профілактики, 75% — впевнені, що щеплення мають бути обов’язковими, 15% — не підтримують цієї ідеї, 10% — не визначились [3].

За результатами соціологічного дослідження «Вакцинація очима українця», здійсненого TNS Україна у 2015–2017 рр., більшість українців вважають, що в країні існує високий рівень загрози зараження інфекційними захворюваннями. У 2017 р. частка таких респондентів становила 75% порівняно з 69% у 2015 р.

Відповідно до проведеного в 2017 р. опитування, значна частина громадян (40%) вважає найбільш ефективним і безпечним способом запобігання небезпечних інфекцій здоровий спосіб життя. На другому місці –– вакцинопрофілактика (33%), на третьому –– миття рук і чиста питна вода (18%). Порівняно з 2016 р. значення щеплення як способу запобігання інфекцій зросло [4].

GSK в Україні одним із пріоритетних завдань вважає надання збалансованої, об’єктивної інформації високої якості спеціалістам системи охорони здоров’я для побудови конструктивного діалогу з пацієнтами. Компанія забезпечує підтримку професійного вдосконалення знань і навичок лікарів через освітні курси і конференції з використанням сучасних методик дистанційного навчання. Реалізація проектів відбувається за тісної взаємодії з професійними медичними спільнотами — Українською Асоціацією Сімейної Медицини та Українською Академією Педіатрії.

Однією з важливих ініціатив для підвищення рівня інформованості українців про важливі аспекти вакцинації є унікальний інформаційно-сервісний сайт «Мої щеплення» [5], створений за підтримки компанії GSK Україна. Ресурс не тільки містить найбільш повну та достовірну інформацію про вакцинопрофілактику, а й надає доступ до інноваційного інструмента для розрахунку індивідуального графіка вакцинації дитини у віці від 0 до 18 років — електронний калькулятор «Персональний календар щеплень».

Література

  1. Campaign essentials for World Immunization Week 2018. https://www.who.int/campaigns/immunization-week/2018/campaign-essentials/ru/
  2. https://moz.gov.ua/article/news/v-ukraini-za-2017-rik-vdvichi-viris-riven-vakcinacii-proti-koru-popit-na-vakcini-zrostae
  3. Rating Group Ukraine. Оцінка медичної сфери в Україні. Серпень Доступно за посиланням: https://ratinggroup.ua/ru/research/ukraine/ocenka_medicinskoy_sfery_v_ukraine.html
  4. Kantar TNS Online Track. Вакцинація очима українця. Дослідження соціальних та політичних поглядів користувачів Інтернету в Україні. Доступно за посиланням: https://tns-ua.com/news/vaktsinoprofilaktika-v-ukrayini-kogo-bilshe-prihilnikiv-chi-protivnikiv-opituvannya
  5. Сайт https://moi-privivki.com є власністю компанії ТОВ «АЙ ЕС ДІ ГРУП»,
    розроблений за підтримки ТОВ «ГлаксоСмітКляйнФармасьютікалс Україна».

Текст і фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ