Новини

“Вакцини приносять результат” – гасло Всесвітнього тижня імунізації 2017

Новини

“Вакцини приносять результат” – гасло Всесвітнього тижня імунізації 2017

25/04/2017

З 24 по 30 квітня 2017 року в усьому світі, зокрема і в Україні, традиційно проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Цього року він проходить під гаслом «Вакцини приносять результат!» з основною метою сприяти підвищенню інформованості людей про критичне значення повноцінної імунізації протягом усього життя.

Вакцинопрофілактика визнана одним з найуспішніших і економічно ефективних заходів з усіх існуючих на сьогодні в галузі суспільної охорони здоров’я. Щорічно завдяки імунізації можна попередити від 2 до 3 мільйонів смертей у всьому світі. Ще 1,5 мільйони випадків смерті можна було б запобігати шляхом поліпшення глобального охоплення вакцинацією [1].

Ключовими цілями імунізації є зменшення кількості випадків смертності й інвалідизації від інфекційних захворювань, формування колективного імунітету та зниження витрат системи охорони здоров’я на лікування та профілактику вакцин-контрольованих захворювань.

На сьогодні вакцинопрофілактика дозволяє попередити близько 17% випадків дитячих смертей у віці до 5 років [2] і забезпечити захист не лише від таких захворювань як дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, а й від пневмонії, яка в наші дні є причиною більшості випадків смертності серед дітей раннього віку в світі. В свою чергу, інноваційні та комбіновані вакцини відкривають можливість захистити підлітків і дорослих від таких захворювань, як грип, менінгіт, рак печінки та рак шийки матки.

Сьогодні вже 30 захворювань можна попередити завдяки вакцинопрофілактиці– її цінність безсумнівна. При цьому успіхом програм імунізації є наявність високих показників охоплення вакцинацією серед населення у світі.

За останні кілька десятиліть було досягнуто значного прогресу в охопленні незахищених дітей. Проте, за оцінками ВООЗ, 19,4 мільйони дітей грудного віку в світі все ще не отримують основних вакцин. Понад 60% цих дітей живуть у 10 країнах: Анголі, Демократичній Республіці Конго, Індії, Індонезії, Іраку, Нігерії, Пакистані, Філіппінах, Ефіопії та Україні [1].

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на серпень 2016 року, тільки 30% дітей в Україні були повністю щеплені проти кору, 44% – проти поліомієліту віком до 18 місяців, 10% – проти гепатиту В і лише 3% – проти дифтерії, кашлюку та правця [3].Таке критично низьке охоплення вакцинами (найнижчий показник в Європейському Регіоні ВООЗ і один з найнижчих у світі) свідчить про високу ймовірність спалахів небезпечних захворювань.

Серед причин ситуації, що склалася, – недостатній рівень політичної та фінансової підтримки системи охорони здоров’я, відсутність довгострокової стратегії імунопрофілактики в країні, стратегічного багаторічного планування постачань і, як наслідок, – нестабільний рівень забезпечення імунобіологічними препаратами протягом останніх років. Разом з тим, одним із ключових бар’єрів для забезпечення належного рівня охоплення профілактичними щепленнями є низький рівень довіри населення до вакцинації, що пов’язаний з недостатньою поінформованістю людей щодо цінності вакцинації та тягаря інфекційних захворювань.

Компанія ГлаксоСмітКляйн (GSK) підтримує основні ідеї та цілі ВООЗ у боротьбі з інфекційними захворюваннями, розширюючи межі науки та технології для розробки та виробництва інноваційних, перевірених, високоякісних та ефективних вакцин. Сьогодні портфель компанії налічує 41 вакцину для захисту людей різного віку від 22 різних захворювань [4]. Компанія також підтримує інформаційні кампанії та заходи, метою яких є підвищення рівня знань у сфері вакцинопрофілактики серед широкої громадськості, спеціалісти охорони здоров’я і представників засобів масової інформації як на глобальному рівні, так і в Україні.

Одним з останніх прикладів просвітницьких ініціатив компанії є запуск унікального інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» https://moi-privivki.com [5]. Метою ресурсу є підвищення рівня обізнаності населення України про важливість імунізації, шляхом надання найбільш повної і достовірної інформації стосовно вакцинопрофілактики. Сайт містить цікаві факти, які розвінчують найбільш розповсюджені міфи про щеплення, історії відкриття інфекцій і вакцин проти них, календарі вакцинації різних країн світу та іншу інформацію, яка здатна допомогти пацієнтам у прийнятті важливих рішень щодо вакцинації.

Крім того, на сайті доступний інноваційний інструмент для розрахунку індивідуального графіка вакцинації дитини у віці від 0 до 18 років – електронний калькулятор «Персональний календар щеплень». Даний інструмент розроблено з просвітницькою метою, що дозволить отримати користувачам більше детальної інформації щодо імунопрофілактики або захворювань від лікаря, який може зробити рекомендацію щодо вакцинації відповідно до об’єктивних показань.

Наприкінці 2016 року ресурс «Мої щеплення» було також доповнено новим модулем для лікарів та середнього медичного персоналу України з метою підвищення рівня знань щодо сучасних підходів до профілактики вакцин-контрольованих захворювань та існуючі вакцини.

Джерело: прес-служба ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна


[i] WHO. Immunization coverage fact sheet. Reviewed March 2017 Accessed 19 April 2017

[ii] UNICEF Immunization Facts and Figures Nov 2015 Update Accessed 19 April 2017

[iii] https://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161024_a.html Accessed 19 April 2017

[iv] GSK Annual Report 2016. Vaccines

[v] Сайт https://moi-privivki.com є власністю компанії ТОВ «АЙЕСДІГРУП», розроблений за підтримки ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна»

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ