Новини

Верховна Рада ухвалила Закон про держзакупівлі ліків через міжнародні організації

20/03/2015

Верховна Рада України ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі)”

Відповідно до закону, для лікарських засобів, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету, запроваджено окрему процедуру закупівлі  через міжнародні спеціалізовані фонди, організації та механізми Організації Об’єднаних Націй, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівську Агенцію Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management). Ці організації надають урядам держав та/або центральним органам державної влади послуги з організації та проведення процедур закупівель лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг на підставі відповідних угод та у відповідності до внутрішніх правил і процедур таких організацій (далі – Порядок). Такий Порядок та особливості вибору спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі, та укладання Міністерством охорони здоров’я України угод щодо закупівель лікарських засобів та медичних виробів цими спеціалізованими організаціями, а також перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі укладених угод та перелік послуг, які можуть надаватися такими організаціями, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Крім того, законом передбачено запровадження спрощеної та безкоштовної процедури реєстрації лікарських засобів, які будуть закуповуватися зазначеними спеціалізованими організаціями, та віднесення таких лікарських засобів до категорії життєво-необхідних товарів з метою їх подальшого звільнення від додаткового імпортного збору, встановленого Законом України “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року” від 28.12.2014 р. № 73-VII. При цьому, законом передбачається скорочення терміну реєстрації таких лікарських засобів до 14 робочих днів (7 робочих  днів на проведення експертизи реєстраційних матеріалів + 7 робочих днів на прийняття рішення про реєстрацію чи відмову у реєстрації).

Законом також передбачено, що ввезення лікарських засобів, які будуть закуповуватися спеціалізованими організаціями, буде здійснюватися за спрощеним порядком, який передбачає наявність у постачальника лише одного документу – сертифікату якості серії лікарського засобу, що видається виробником (без ліцензії на імпорт лікарських засобів).

Запропоновані законом положення щодо здійснення державних закупівель через спеціалізовані організації, а також спрощений порядок реєстрації та ввезення закуплених за їх участі лікарських засобів носять тимчасовий характер і будуть є застосовуватися протягом наступних 4-х років (до 31 березня 2019 року). Такі закупівлі будуть здійснюватися за угодами, що укладатимуться між відповідною спеціалізованою організацією та Міністерством охорони здоров’я України. При цьому функції Міністерства охорони здоров’я України як головного розпорядника бюджетних коштів не передаватимуться спеціалізованій організації. Остання лише надаватиме Міністерству охорони здоров’я України послуги з організації та проведення закупівель та/або інші послуги, пов’язані із закупівлею. Перелік таких послуг визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 2150.

Джерело: Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України (rada.gov.ua)

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ