АктуальноНовини

Вплив холестерину на головний мозок

08/01/2014

Видання «JAMA Neurology» опубліковало результати дослідження, згідно з якими вченими виявлено зв’язок між рівнем холестерину в сироватці крові і амілоїдозом (порушення білкового обміну, яке проявляється у відкладенні і накопиченні білків у тканинах головного мозку).

Учасниками дослідження стали 74 пацієнта (чоловіки і жінки у віці від 70 років) із каліфорнійських клінік інсульту (California stroke clinics): 3 – із помірною формою деменції, 33 – без будь-яких когнітивних розладів і 38 – із помірними когнітивними порушеннями. Потім у них були визначені рівні ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) і ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) у сироватці крові, а також за допомогою сканера вчені візуалізували головний мозок кожного хворого, щоб виявити амілоїдні бляшки.

За словами Брюса Ріда (Bruce Reed), заступника директора Центру з вивчення хвороби Альцгеймера в США (UC Davis Alzheimer’s Disease Center), високий рівень ЛПВЩ у сироватці крові і низький рівень ЛПНЩ обумовлюють утворення невеликої кількості амілоїдних бляшок (конгломератів важкорозчинних клітинних білків). Вони можуть накопичуватися в головному мозку і приводити до розвитку хвороби Альцгеймера.

Результати дослідження можуть бути використані при подальшому вивченні причин розвитку хвороби Альцгеймера, щоб зменшити поширеність патології за допомогою профілактики.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ