Новини

Всесвітній день боротьби проти раку – «Одні з нас»

04/02/2015

4 лютого в Україні та по всьому світу відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Цей день був заснований Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) у 2008 році для підтримки цілей Всесвітньої декларації по боротьбі з раком (WorldCancerDeclaration). Він проводиться щорічно і головна його мета – запобігти мільйонам смертей шляхом підвищення обізнаності та впливу на уряди й окремих осіб по всьому світу для прийняття всіх можливих заходів для боротьби із захворюванням. Компанія ГлаксоСмітКляйн (ГСК) разом з іншими компаніями та громадськими організаціями в черговий раз підтримала ініціативу UICC та інформаційні активності, щоб донести інформацію про хворобу, яка може торкнутися кожного.

У 2015 році Всесвітній день боротьби проти раку присвячений темі «Одні з нас» (NotBeyondUs). Відмінність між людьми з різних країн і соціальних верств зростає, а з нею й доступ до профілактики, лікування та паліативної допомоги. Практичні стратегії та глобальна прихильність здатні заохотити провадження комплексних національних планів для боротьби, відкрити нові можливості впливу на глобальний тягар раку – і полегшити його. Основним покликанням кампанії цього року є дослідження способів реалізації вже наявних знань в області профілактики, раннього виявлення, лікування та догляду. Згідно зі статистикою, це захворювання протягом життя розвивається в однієї з трьох осіб [i], відповідно, кожного з нас це торкнеться якимось чином – як окремих людей, так і друзів, родичів, колег.

Кампанія цього року побудована навколо чотирьох напрямків роботи:

  • Вибір здорового способу життя. Зниження соціальних та екологічних ризиків розвитку раку та розширення прав і можливостей людей робити здоровий вибір – це ключові компоненти в досягненні глобальної мети скорочення передчасної смертності від неінфекційних захворювань.
  • Забезпечення раннього виявлення. Робота над підвищенням доступності програм раннього виявлення раку та їх наявністю в різних країнах може значно зменшити тягар хвороби.
  • Доступна терапія для всіх. Усі люди мають право на доступ до якісного й ефективного лікування раку на рівних умовах, незалежно від економічних труднощів внаслідок географічного розташування.
  • Покращення якості життя. Реагування та розуміння специфіки впливу раку на емоційне, психічне та фізичне благополуччя здатні максимізувати якість життя пацієнтів, їх сімей та осіб, які здійснюють догляд за хворими.

Показники розвитку захворювання у всьому світі мають тенденцію до зростання: щорічно 8,2 мільйони осіб помирають від раку, із них 4 мільйони – передчасно, віком від 30 до 69 років [ii]. В Україні станом на 2013 рік було зареєстровано 163 тис. нових випадків захворювання, а також летальних – близько 83 тисяч [iii].

WCD_map 2015_europe

Як і ряд інших країн Східної Європи, Україна має високий рівень захворюваності на рак шийки матки (РШМ), який викликають онкогенні типи вірусу папіломи людини (ВПЛ). У нашій країні серед онкологічних захворювань РШМ посідає четверте місце за поширеністю серед жіночого населення, і друге – серед жінок від 15 до 44 років [iv]. Основним засобом профілактики цього онкологічного захворювання є вакцинація проти онкогенних типів ВПЛ. У більшості розвинених країн вакцинація проти ВПЛ включена до календарів вакцинопрофілактики, згідно з якими дівчаткам від 10 до 14 років роблять щеплення, а дівчата старшого віку можуть прийти у зручний час і щепитися за власним бажанням. Завдяки високій обізнаності про профілактичні заходи, у сумі показники захворюваності у країнах Південної, Північної та Західної Європи в півтора рази нижчі за показники країн Центрально-Східної Європи [v]. Компанія ГСК докладає всіх зусиль не тільки для підвищення інформованості населення про необхідність вакцинації проти РШМ, але також для розробки ефективних імунобіологічних препаратів. У 2007 році компанією була представлена вакцина ЦЕРВАРІКС™ для профілактики РШМ, до складу якої входить унікальна ад’ювантна система AS04, що забезпечує тривалий і стійкий імунний захист проти захворювання. Її ухвалили для застосування у клінічній практиці в більшості країн, а 40 із них включили ВПЛ-вакцинацію в національні програми вакцинації.

ГСК продовжує працювати над поліпшенням якості життя для онкохворих людей, поставляючи в Україну інноваційні лікарські засоби, здатні полегшити перебіг захворювання і зменшити ризик кісткових ускладнень. В онкології найбільш високий ризик метастазів у кості існує при раку молочної та передміхурової залоз, метастази в кості також можуть виникати при інших видах солідних пухлин. Це досить поширене явище, яке приносить чималі страждання пацієнтам, призводить до інвалідизації та до зменшення тривалості життя. Тому в листопаді 2014 компанія ГСК представила на українському ринку новий інноваційний біологічний продукт ІКСДЖЕВА™ (деносумаб), який рекомендований для профілактики кісткових ускладнень у пацієнтів із метастазами солідних пухлин у кості. У ході досліджень препарат показав достовірне зниження відносного ризику кісткових подій на 17%, подовження медіани до появи першої кісткової події на 8,2 місяці, уповільнення розвитку больового синдрому на 2 місяці [vi] в порівнянні з золедроновою кислотою.

Пацієнти з онкологічними захворюваннями відчувають велике фінансове навантаження, що створює додатковий бар’єр і знижує рівень доступу до лікарських засобів. Тому компанія ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна продовжує надавати підтримку за допомогою соціальної програми «Оранж Кард». Вона дає можливість придбати інноваційні й ефективні препарати в аптеках, які беруть участь у програмі, за зниженою ціною, а її дія також поширюється на деякі лікарські засоби для терапії онкологічних патологій.

«Люди з важкими онкологічними захворюваннями особливо потребують доступу до адекватної терапії, – прокоментував Олександр Марков, Регіональний медичний директор ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна, Молдова, Білорусь, Кавказ. – Саме тому соціальна програма «Оранж Кард» реалізується в багатьох країнах світу та, зокрема, в Україні. Із нашого боку ми продовжимо дотримуватися місії нашої компанії – поліпшення якості життя шляхом підтримки пацієнтів у боротьбі з хронічними та важкими захворюваннями».

 

Довідка

Компанія ГлаксоСмітКляйн

Один зі світових лідерів фармацевтичної індустрії, що займається науковими дослідженнями в галузі фармацевтики і охорони здоров’я, присвячує свою діяльність покращенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще і жити довше. Інформація про компанію ГлаксоСмітКляйн в Україні та в світі, про продукти та розробки компанії, а також про різні активності та ініціативи доступна на сайті: www.gsk.ua

Соціальна програма «Оранж Кард»

Програма «Оранж Кард» – це соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн, спрямована на збільшення доступу до сучасних, високоефективних препаратів компанії. Підвищення доступності препаратів стає можливим за рахунок надання компанією персональної знижки пацієнтам, котрі її потребують.

Програма підвищення доступності до медикаментів «Оранж кард» організована компанією ГлаксоСмітКляйн в 2001 році.

У 2003 році соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн «Оранж кард» удостоїлась премії «Корпоративна соціальна відповідальність в США», після чого вона переросла в масштабний проект «GSK For You» та «TogetherRx», в який входять 18 мультинаціональних фармацевтичних компаній.

В Україні соціальна програма «Оранж Кард» реалізовується з 2004 року. Право участі в програмі має будь-який громадянин України,  який відповідає критеріям включення в програму.

Передумовою до створення та поширення програми «Оранж кард» є те, що кожна людина, що має хронічне захворювання, потребує доступу до адекватного лікування.

Подробиці про програму «Оранж Кард» на сайті www.orangecard.com.ua або за телефоном безкоштовної гарячої лінії 0-800-30-43210.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ