АктуальноНовини

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою

12/05/2014

6 травня 2014 року відзначається Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Ця щорічна подія має на меті привернути увагу до проблеми бронхіальної астми, підвищити обізнаність та посприяти поліпшенню терапії захворювання. Цього року головною темою Всесвітнього дня стало повідомлення: «Ви можете контролювати астму!».

Бронхіальна астма – одне з найпоширеніших хронічних захворювань, від якого страждають більше 300 мільйонів осіб у світі. Захворюваність зростає з кожним роком особливо серед дітей. Частота бронхіальної астми в дитячому віці становить від 4 до 12% у різних країнах світу.

Найчастішими проявами бронхіальної астми є задишка, свистяче дихання, стиснення в грудях та кашель, періодичні напади задухи. Симптоми захворювання можуть змінюватися з часом, а також у залежності від індивідуальних особливостей людини.

У наступні 10 років кількість летальних випадків внаслідок бронхіальної астми може зрости на 10%. Втім інформування пацієнтів, своєчасна діагностика та належна терапія сучасними лікарськими засобами можуть дати хороші результати у боротьбі проти астми. Незважаючи на те, що захворювання не можна вилікувати, його можна контролювати та жити повноцінним життям, не страждаючи від проявів. Це стає можливим завдяки застосуванню базисної протизапальної терапії.

Експерти акцентують увагу на декількох правилах самоконтролю бронхіальної астми:

  • Уникайте контактів із речовинами, які можуть провокувати напади
  • Завжди майте з собою лікарські засоби від БА. При цьому намагайтеся не зловживати швидкодіючими бронхорозширюючими препаратами – вони спрямовані лише на симптоматичне зняття нападу задухи, але не лікують запальний процес дихальних шляхів
  • Будьте обізнані щодо симптомів бронхыальної астми та ознак наближення нападу
  • Відвідуйте лікаря 2-3 рази на рік для обстеження, навіть якщо почуваєте себе добре. Задавайте питання та переконайтеся, що вся інформація, що була отримана, є доступною й зрозумілою.

 

У 2013 році в Україні налічувалося близько 200 тисяч дорослих з бронхіальною астмою. Щорічно лікарі діагностують у середньому 9 тисяч нових випадків захворювання. У 2012 році поширеність астми склала 520 хворих на 100 тисяч осіб.

За останні 6 років смертність від бронхіальної асьтми в Україні скоротилася вдвічі. Про це повідомили провідні експерти під час Круглого столу на тему «Всесвітній день астми: український вимір», який відбувся в Києві наприкінці квітня. Значною мірою це стало можливим завдяки спільним зусиллям медичної громадськості, ініціатив пацієнтських організацій і бізнесу.

В Україні створено добру діагностичну базу для виявлення пацієнтів з бронхіальною астмою. А скориставшись простим тестом із контролю над астмою (АСТТМ), що складається з 5 питань, будь-який пацієнт може самостійно оцінити, наскільки йому вдається контролювати своє захворювання.

Ефективні лікарські засоби для протизапальної терапії бронхіальної астми присутні в Україні, як і в більшості країн світу. Крім того, існує можливість придбання сучасних препаратів за доступнішою ціною. Зокрема соціальна програма «Оранж Кард» компанії ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна (GSK) надає пацієнтам можливість придбання лікарських засобів для терапії астми зі значною знижкою за відповідним призначенням лікаря. Крім того у декількох областях України компанія GSK реалізує спільні проекти з Лікарняними касами. У рамках таких проектів пацієнти-члени Лікарняних кас отримують ще більшу сумарну знижку на препарати для лікування бронхіальної астми, які беруть участь у програмі «Оранж Кард».

У 2013 році в декількох регіонах України стартувала ще одна ініціатива, покликана позитивно вплинути на якість життя пацієнтів з бронхіальною астмою. З метою підвищення інформованості про особливості способу життя та лікування захворювання було створено мережу астма-шкіл. Проект був ініційований Спілкою громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» за підтримки компанії GSK.

Марина Бучма, менеджер із зовнішніх зв’язків ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна, Білорусь, Кавказ прокоментувала: «Як соціально-відповідальна компанія, GSK вважає за необхідне реалізовувати подібні соціальні ініціативи для покращення життя пацієнтів з хронічними захворюваннями. Україна робить певні кроки для поліпшення ситуації з контролем бронхіальної астми. Пацієнти повинні пам’ятати, що бронхіальна астма – це не вирок. З нею можна вести повноцінний і активний спосіб життя – навіть серед олімпійських призерів є люди, які страждають на бронхіальну астму. Головне – регулярно відвідувати лікаря, дотримуватися його рекомендацій та призначеної терапії».

 

Компанія ГлаксоСмітКляйн

Один із світових лідерів фармацевтичної індустрії, що займається науковими дослідженнями в області фармацевтики та охорони здоров’я, присвячує свою діяльність поліпшенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще і жити довше. Інформація про компанію GSKв Україні та світі, про продукти і розробки компанії, а також про різноманітні активності та ініціативи доступна на сайті: www.gsk.ua

Соціальна програма «Оранж Кард»

Програма «Оранж Кард» – це соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн, спрямована на збільшення доступу до сучасних, високоефективних препаратів компанії. Підвищення доступності препаратів стає можливим за рахунок надання компанією персональної знижки пацієнтам, котрі її потребують.

Програма підвищення доступності до медикаментів «Оранж кард» організована компанією ГлаксоСмітКляйн в 2001 році.

У 2003 році соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн «Оранж кард» удостоїлась премії «Корпоративна соціальна відповідальність в США», після чого вона переросла в масштабний проект «GSK For You» та «TogetherRx», в який входять 18 мультинаціональних фармацевтичних компаній.

В Україні соціальна програма «Оранж Кард» реалізовується з 2004 року. Право участі в програмі має будь-який громадянин України,  який відповідає критеріям включення в програму.

Передумовою до створення та поширення програми «Оранж кард» є те, що кожна людина, що має хронічне захворювання, потребує доступу до адекватного лікування.

Подробиці про програму «Оранж Кард» на сайті www.orangecard.com.ua або за телефоном безкоштовної гарячої лінії 0-800-30-43210

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ